Politika

Orbán Viktor: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok döntsék el, kivel akarnak együtt élni

Orbán Viktor: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok döntsék el, kivel akarnak együtt élni

2024. június 14., péntek
Orbán Viktor: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok döntsék el, kivel akarnak együtt élni

A miniszterelnök a Kossuth rádió vendége volt.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet. A brüsszeli buborék tele van Soros embereivel. Sorosnak van egy terve, hogy évente be kell hozni egymillió migránst Európába és hozzanak létre egy kevert kontinenst

 – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban az EU-bíróság tegnapi ítélete kapcsán.

A miniszterelnök elmondta, hogy hazánknak van egy vitája Brüsszellel, Magyarország pedig ahhoz ragaszkodik, hogy a magyarok döntsék el, kikkel akarnak élni. – Egész egyszerűen eszement – jellemezte az ítéletet a kormányfő.

 

Nem a mi világunk, ami Brüsszelben van

A miniszterelnök annak kapcsán, hogy az uniós források visszatartásával büntetné az EU hazánkat, jelezte: erre is lesz majd válasza hazánknak. 

A magyar emberek elvárása a politikusokkal szemben, hogy beszéljenek érthetően és mondjanak igazat. Magyarországon a tolvajnyelv büntetendő a politikában, Brüsszelben viszont csak így beszélnek. Nem a mi világunk, ami ott van 

– tette hozzá. Kiemelte, hogy meg kell védeni az értékeinket egy olyan közegben, ami kulturálisan ellenséges.

 

Jelentős hozzájárulást adunk a NATO-hoz, amit elismernek

"Ez számunkra egy nagyon fontos és kedvező megállapodás" – fogalmazott Orbán Viktor a Jens Stoltenberg NATO főtitkárral zajlott szerdai egyeztetése kapcsán. Mint mondta, a NATO-ban hazánk a lojális és együttműködő országok közé tartozunk, a védelmi kiadások meghaladjak a GDP két százalékát, amit a szervezet is előír.

"Méretünkhöz képest jelentős hozzájárulást adunk a NATO-hoz, amit elismernek. Azonban harminckét tagállam le akarja győzni az oroszokat és azt gondolják, hogy a háborúnak úgy lehet véget vetni, ha az ukránok nyernek."

A mi meggyőződésünk az, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren. A NATO a háborút segíti elő, mi viszont a béke oldalán állunk

– tette hozzá. A miniszterelnök jelezte, hogy nem akarja kockáztatni sem Magyarország, sem a magyarok békéjét.

"A lényeg, hogy a frontra menő ukrán katonák kiképzésében közvetlen szerepet vállal a NATO" – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte 31 tagország akar minket beletolni a konfliktusba, azt szeretnék, hogy álljunk át a háborúpárti oldalra. 

Emellett katonai felvonulási területet sem biztosítunk, és nem szállítunk fegyvert. 

A NATO szempontjai nem előzhetik meg a magyar béke szempontjait

 – jelezte a miniszterelnök. Mint mondta, mindent megkaptunk, amit akartunk, cserébe azt vállaltuk, hogy nem fogjuk megvétózni a misszió elindulását Washingtonban. 

A térségben vannak olyan országok, akik mennek bele a háborúba, lengyelek és a románok elkötelezettek, a szlovákok óvatosak, mi pedig ki fogunk maradni belőle. 

"Nem ugyanaz Nyíregyházáról a háború, vagy az Atlanti óceán partjáról, vagy épp a Bajorerdőből" – fogalmazott a miniszterelnök. 

 

 A lakosság is a béke mellett áll

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy három nappal a választások után sokkal könnyebb volt kitárgyalni azt, hogy kimaradjunk az ukrán misszióból. 

Mint mondta, utcahosszal nyerték meg a választásokat, így jelezve, hogy a lakosság is a béke mellett áll, nem csak az ország vezetése. 

Magyarország meghúzta a vészféket a háborúpárti vonaton, és leszállt

– mondta képes beszédében Orbán Viktor, hozzátéve, 

a vonatot is meg lehet állítani, erre nyílt esély a választások után.

Felidézte, a kampányban sokan kérdezték, hogy ez miként történik majd, válaszul megjegyezte, hogy pont így, mint most.

 

Trump megválasztásával el lehet érni a hosszútávú békét

A miniszterelnök szerint ha novemberben újra Trumpot választják amerikai elnöknek, akkor el lehet érni a békét hosszabb távon.

A miniszterelnököt kérdezték arról, hogy tegnap ifjabb Donald Trumppal találkozott. Válaszában viccesen megjegyezte, amerikainak lenni sem egyszerű. Ahogy fogalmazott, Amerika a világ egyik legbiztonságosabb országa, így nekik gyakorlatilag nincs veszélyérzetük. 

A trumpista amerikaiak úgy gondolkodnak, hogy a segítségnyújtás nem fog ukrán győzelemhez vezet, és ezért ellenzik a háborút. Ez egy kicsit más nézőpont, mint a mienk, de ugyanarra az eredményre vezet, a tűzszünethez.

 

Az interjút itt követheti élőben:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.