Politika

Az uniós bíróság ítélete minden eddiginél durvább támadás

Az uniós bíróság ítélete minden eddiginél durvább támadás

Nem tudnak másra gondolni, mint politikai nyomásgyakorlásra

2024. június 19., szerda
Az uniós bíróság ítélete minden eddiginél durvább támadás

Brüsszel és Soros György minden eddiginél durvább eszközökkel támadja Magyarországot, és rá akarja kényszeríteni az országra a migránsok befogadását - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fotó: Soós Lajos

 

Új szinte emelték a Magyarország elleni támadásokat

Az Európai Unió Bírósága, a "Soros-bíróság" 80 milliárd forintos bírságával és a napi 400 millió forintos kényszerítő bírságával új szintre emelte a Magyarország elleni támadásokat - közölte Zsigmond Barna Pál.

Hozzátette: ugyanakkor az ítélet és a héten életbe lépett, elhibázott migrációs paktum nem elriasztja, hanem csalogatja a migránsokat, és azt a jól működő modellt támadja, ami hatékonyan védi meg Magyarország és Európa határait.

Az államtitkár elmondta: a migrációs nyomás nemcsak fizikai, hanem jogi értelemben is fokozódik Európában. A múlt hét a migráció elleni harc fekete hete volt, mert hatályba lépett az elhibázott uniós migrációs paktum, és kihirdették az uniós bíróság "vérlázító" ítéletét.

Fotó: Soós Lajos

 

Zsigmond Barna Pál úgy értékelt: az ítélet kihirdetésének időzítésében is tetten érhető a sunyiság, ugyanis, miközben az ítélet már régen készen volt, a kihirdetésével megvárták a választásokat annak érdekében, hogy eltitkolják a tartalmát a választók előtt. Ugyanis ha a választások előtt kiderül, hogy a baloldal vezette Brüsszel mégiscsak támogatja a migrációt, akkor jóval többen szavaztak volna a magyar kormánypártokra - mondta.

Közölte: a július 1-jén kezdődő magyar uniós elnökség céljai között szerepel az illegális migráció megfékezése. 

Ennek érdekében szükségesnek tartják egy hatékony kiutasítási rendszer kidolgozását, szorosabb együttműködésre törekszenek a kibocsátó országokkal, és törekednek az embercsempészek visszaszorítására. Ezen célok fontosak annak érdekében is, hogy schengeni térségben fenntartsák a szabad mozgást. Mert a migráció következtében egyre több ország vezet be határellenőrzéseket, vagyis recseg-ropog a rendszer - jelentette ki az államtitkár.

Szerinte a kettős mércét jelzi, hogy miközben számos országban az Európai Unió támogatta a határvédelmi kerítések felállítását, Magyarország egy fillért sem kapott erre. Vagyis amíg a háborúpárti országok kerítéseit támogatják, a békepárti Magyarországot támadják - fogalmazott.

Fotó: Soós Lajos

 

Példátlanul aránytalan, amit az Európai Bizottság javasolt

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról számolt be, hogy miközben az Európára nehezedő migrációs nyomás egyre nő, addig a szerb rendőrség fokozott aktivitása és a magyar határkerítés hatékony működése következtében a balkáni útvonalon mozgó migránsok Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon, Szlovénián és részben Románián keresztül próbálkoznak.

Ezt jelzi, hogy miközben az elmúlt év első öt hónapjában 61 ezer migránst fogtak el a déli határon, az idei év hasonló időszakában csak 1541-et - tette hozzá. Az uniós bíróság ítéletét kommentálva a főtanácsadó azt mondta:

 az lényegében azt kifogásolja, hogy az illegális migránsok nem tartózkodhatnak addig Magyarország területén, amíg el nem bírálják a menekültkérelmüket.

Fotó: Soós Lajos

 

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország biztosítja a menekültkérelmek benyújtását, ám azt csak a külképviseleteteken lehet megtenni. Sérelmezte, hogy az uniós bíróság ítéletében szereplő bírság összege a hetvenszerese annak, amit az Európai Bizottság javasolt, vagyis példátlanul aránytalan. 

Ezért nem tudnak másra gondolni, mint politikai nyomásgyakorlásra annak elérése érdekében, hogy Magyarország változtassa meg migrációs politikáját és békepárti álláspontját - közölte Bakondi György.

Felidézte azt is, hogy a migrációs paktum keretében egy tízpontos tervet fogadott el az Európai Bizottság, amelynek alapján minden tagállamnak el kell készítenie a saját tervét. A közös tervben szerepel a többi között a közös menekültügyi információs rendszer működtetése, ám nincs szó benne az illegális migránsok őrizetéről, erőszakos csoportok feltartóztatásáról, a határ szilárd őrizetéről.

Fotó: Soós Lajos

 

Ugyanakkor - folytatta - megfelelő befogadási életszínvonalat kell biztosítani a migránsoknak, ami munkavállalást és egészségügyi, szociális ellátást is jelent; kvóták szerint el kell osztani a migránsokat azokból az országokból, amelyek nagy migrációs nyomás alá kerülnek, illetve törekedni kell a migránsok integrációjára.

A tapasztalatok szerint ez utóbbi érdekében tett erőfeszítések Nyugat-Európában sikertelenek voltak. A migránsok elenyésző százaléka dolgozik, szociális ellátást vesz igénybe, és no go zónák jönnek létre - mondta Bakondi György.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.