Politika

Orbán Viktor: A háború oka leggyakrabban a gyengeség

Orbán Viktor: A háború oka leggyakrabban a gyengeség

A kormányfő szerint "ha békét akarsz, készülj a háborúra"

2024. május 24., péntek
Orbán Viktor: A háború oka leggyakrabban a gyengeség

Önvédelmi képesség szükséges a béke fenntartásáért – jelentette ki Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A hadseregek megléte szükséges, az nem háborúhoz vezet. Furcsa módon a hadsereg hiánya vezet a háborúhoz

 – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, hogy az erő, a hadsereg szükséges a háború elkerüléséhez, hiszen a háborúk oka leggyakrabban a gyengeség.

A kormányfő szerint akkor fognak egy államot megtámadni, ha az ellensége úgy ítéli meg, hogy le tudja győzni. 

Ha békét akarsz, készülj a háborúra

 – tette hozzá. A kormányfő szerint szükségesek a védelmi képességek és elég nagy baj, hogy Magyarország sokáig nem volt erős, de elkezdték a haderő fejlesztését.

 

Hol állna meg Oroszország? 

Orbán Viktor szerint ez a legfontosabb kérdés, és tisztában van vele, hogy sokak szerint az nem történne meg, hogy Ukrajna legyőzése után megállnak az oroszok. A miniszterelnök azonban azon a véleményen van, hogy az oroszok az ukrán hadsereggel sem bírnak, a NATO pedig 100-szor, de lehet, hogy 1000-szer is erősebb, mint Ukrajna, így Oroszországnak nem lenne érdeke megtámadnia a védelmi szövetséget.

Leszögezte, hogy a NATO azért jött létre, hogy egy országként sorakozzunk fel a megtámadott tagállam mögött. Kiemelte, hogy a két világháborút megelőzően hosszan zajlott a háborúba lépés előkészítése,

 ami pedig most Brüsszelben és Washingtonban zajlik, az egyfajta hangulati előkészítésé egy közvetlen katonai konfliktusnak.

A miniszterelnök szerint felfoghatatlan, hogy nem a további pusztítás megelőzése van fókuszban. Nem érti, miért nem akarják izolálni ezt a konfliktust úgy, hogy kimondják: ez két szláv nép háborúja. Mindenki másnak az lenne az érdeke Orbán Viktor szerint, hogy ezt a konfliktust elszigeteljük, ehelyett a nyugatiak sajátjuknak tekintik ezt a háborút.

Elméletileg az a stratégia, hogy az ukránok harcolnak a fronton, mi pedig fegyvert, pénzt, technikai eszközt nyújtunk számukra. A háborúról szóló tárgyalóasztaloknál fel szoktam tenni a kérdést, hogy tudja-e valaki mondani mennyi pénzt kell elkölteni ahhoz, hogy az ukránok kiszorítsák az oroszokat a megszállt területekről? Néma csend szokott lenni a tárgyalóasztaloknál ennél a kérdésnél

– mondta a miniszterelnök. 

 

A háború és béke kérdése a választás tétje

A miniszterelnök elmondta, hogy hazánk ragaszkodik a NATO alapokmányához, miszerint a egy védelmi szövetség és szó sincs róla, hogy a NATO a területén kívül bocsájtkozik háborúba. Orbán Viktor kiemelte, hogy a NATO brüsszeli központjában már háborús készülődés zajlik, hogy miként tudna részt venni a szervezet a háborúban. 

 

Mi jeleztük, hogy sem fegyverzeti, sem pénzügyi segítséggel nem akarunk beszállni ebbe. Mi ragaszkodunk a NATO alapeszméjéhez, és komoly munka zajlik, hogyan tudunk a NATO keretein belül maradni, hogy nem veszünk részt egy NATO tagországon kívüli akcióban 

– tette hozzá. 

Orbán Viktor szerint az utókor könnyen lehet, hogy úgy fog beszélni a mostani választásokról, ahol eldőlt a háború és a béke kérdése. 

Jelezte, hogy az amerikai választás is hasonló téttel bír.

 

Kinek éri meg ez a háború?

A kormányfő szerint nehéz kérdés, hogy kinek éri meg ez a háború. Mint mondta, a háborúban van extraprofit is, ennek Magyarországon is van kultúrtörténete. Akik bennfentes információval rendelkeznek a háborúról, és tudnak spekulálni, ők is ott vannak a háború mögött. Példaként említette Soros Györgyöt. 

Ezek az erők mind gazdaságilag érdekeltek a háborúban. Politikusokat is meg lehet venni, itt van a magyar baloldal. Háborúpárti pénzemberek finanszírozzák a magyar baloldalt, akik a szavazók álláspontjával ellentétben háborúpártiak

 – mondta. 

Orbán Viktor szerint ha ránézünk az európai élet bajaira – például demográfia és migráció – akkor a legtöbb problémát a háborúra vezethetjük vissza. Ma már képtelen megvédeni magát Európa a migrációtól, mert hiányoznak az emberek a kontinensről. Ennek oka az, hogy ezek az emberek meghaltak a háborúban az elmúlt néhány száz évben. Ahogy a magyar miniszterelnök megfogalmazta, 

az Európában dúló első és második világháború lényegében egy-egy európai polgárháború volt, amelyben rengeteg fehér, keresztény ember halt meg.

 

Brüsszelből hátba lövik Magyarországot

Orbán Viktor szerint Brüsszelben a valóság másodlagos az eszmékhez képest. A legtöbb politikus nem azt mondja, hogy az emberek miatt van pozícióban, hanem azért, hogy magasztos eszméket képviseljen. A miniszterelnök emlékeztett, hogyha ma valaki az unióban azt nézi, hogy mi a jó az embereknek, azt populistának bélyegzik, ezzel együtt is úgy gondolja, hogy „a végső mentsvár az emberek szava, véleményének súlya.” 

Ha van valódi kérdés, amit az emberek eldönthetnek, az a háború és a béke kérdése

 – mondta. A miniszterelnök szerint a következő időszakban megnő azok száma Európában, akik békét akarnak. Szerinte a háborúba való sodródást meg tudjuk állítani. Ahhoz, hogy visszajussunk a kezdeti helyzetbe, még sokat kell dolgozni. 

A miniszterelnök szerint legalább a háborúba sodródás folyamatát meg tudják állítani a szavazók a közelgő választáson. Szót ejtett arról is, hogy mivel hazánk nem akar migránsokat befogadni, ezért napi hatmillió forintot kell fizetnünk Brüsszelnek. 

Miközben védjük Európát, közben Brüsszelből hátba lövik Magyarországot. Az egész helyzet úgy képtelenség, ahogy van. El kell zavarnunk a európai vezetőket, akik ilyen döntést hoznak

 – fogalmazott az interjú végén Orbán Viktor.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.