Politika

Harald Vilimsky Orbán Viktorban látja Európa biztonságos jövőjének kulcsát

Harald Vilimsky Orbán Viktorban látja Európa biztonságos jövőjének kulcsát

2024. május 21., kedd
Harald Vilimsky Orbán Viktorban látja Európa biztonságos jövőjének kulcsát

Orbán Viktort akarja az Európai Bizottság élén, észszerűsítené az uniót, Ukrajna tagságát pedig lehetetlennek tartja Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője. Vilimsky szerint Orbán garanciát jelentene az illegális migráció megállítására.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt látná szívesen az Európai Bizottság elnökeként – mondta Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) uniós listavezetője az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban, amelyet az Exxpress osztrák napilap szemlézett.

Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-képviselője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-képviselője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Úgy gondolom, hogy jót tenne Európának. Ő az egész uniós establishment ellenpólusa

– fogalmazott Vilimsky.

Az osztrák politikus szerint a magyar miniszterelnök garanciát jelentene a migráció megállítására. Mint arról beszámoltunk, Vilimsky már korábban is szót emelt a migráció ellen, a nemrég véglegesített uniós migrációs paktumról pedig azt mondta, hogy az „nem több, mint egy hamvába holt kísérlet, amely semmit sem fog változtatni az EU-ba irányuló folyamatos, tömeges bevándorláson”.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban pedig úgy fogalmazott, hogy a szavazók döntésén múlik, folytatódjon-e a bevándorlás, az illegális migráció és a menedéknyújtással való visszaélés, vagy megállítsuk-e ezeket.

Ha pedig az olyan pártok, mint az enyém vagy a Fidesz, nyerni fognak, meg vagyok győződve arról, hogy az illegális migráció megszűnik, de most a választóknak kell meghozniuk a döntést ebben a kérdésben.

Az FPÖ uniós listavezetője hangsúlyozta, hogy nem kiléptetni szeretné Ausztriát az EU-ból, hanem észszerűsíteni a szervezetet. Példaként hozta fel, hogy a lisszaboni szerződés értelmében 27  helyett akár 18 uniós biztos is elég lenne. Emellett hatásköröket adna vissza a tagállami parlamenteknek, így közvetlenebbé téve a demokráciát.

Lehetségesnek tartja azt is, hogy egy FPÖ vezette kormány esetén leállítsák az uniós befizetéseket.

Amennyiben az FPÖ a legerősebbnek bizonyulna az európai parlamenti választásokon, a párt az osztrák politikai hagyományoknak megfelelően igényt tartana az uniós biztos jelölésének jogára – tette világossá Vilimsky.

Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban, amelyet néhány évvel ezelőtt még támogatott, elmondta, hogy ma már lehetetlennek tartja, mert az ország háborúban áll, és a geopolitikai helyzet megváltozott. Georgiát és Moldovát sem látná szívesen a tagállamok sorában.

Vilimsky visszautasította, hogy pártja „oroszbarát” lenne, a politikus szerint az Egyesült Államokkal is jó kapcsolatokat ápolnak.

Az osztrák hagyományoknak megfelelően a hatalmi mezők középpontjában látom magam

– hangsúlyozta.

Ragaszkodna Ausztria semlegességéhez is. A semlegesség nem csupán Ausztria identitásának része, de a védelmét is szolgálhatja, hiszen a semleges országok ritkábban keverednek konfliktusba.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.