Politika

Hankó Balázs: Brüsszel a magyar egyetemek szuverenitását támadja

Hankó Balázs: Brüsszel a magyar egyetemek szuverenitását támadja

Magyarország felveszi a kesztyűt

2024. április 19., péntek
Hankó Balázs: Brüsszel a magyar egyetemek szuverenitását támadja

Brüsszel elgáncsolja a magyar egyetemek fejlődését, hátraveti a versenyképességüket és politikai játszmának teszi ki a felsőoktatás résztvevőit, de Magyarország felveszi a kesztyűt - mondta Hankó Balázs a Magyar Nemzetben pénteken megjelent interjúban.

 

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: már látszanak a modellváltás eredményei, több egyetem is komoly előrelépést tett a nemzetközi rangsorokban.

Felidézte, hogy 2023-ban az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) nyilvánosságra hozott egy olyan "elemzésnek hívott, gyakorlatilag politikai kiáltványt", amely szerint Magyarországon nincs autonómia. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EUA az állami fenntartású egyetemek esetében végzi az értékelést, a magyar rendszerben viszont többségbe kerültek a nem állami fenntartású egyetemek, és valójában az EUA módszertana nem képes a megfelelő vizsgálatra. "Szóval miről is szól ez, ha nem arról, hogy álságosan besározzák az új struktúránkat, elgáncsolják egyetemeink fejlődését, hátravetve őket a versenyképességben, és aljas politikai játszmáknak tegyék ki a magyar diákokat, oktatókat, kutatókat?" - fogalmazott.

Hankó Balázs szerint egyértelmű, hogy Brüsszelnek "az Erasmus+ program blokkolásával összefüggő, teljesen észszerűtlen követelései" végeredményben a hazai diákok, oktatók és kutatók nemzetközi kapcsolatrendszerét akarja ellehetetleníteni.

Hozzátette: emiatt léptek, és kinyitották a világot a diákoknak a Pannónia programmal, amelynek keretében tízmilliárd forintot biztosítanak tapasztalatszerzésre nyolcezer magyar és itt tanuló külföldi diáknak, a HU-rizont program pedig a magyar kutatókat segíti, hogy nemzetközi környezetben folytathassák kutatásaikat, erre csak az idén nyolcmilliárd forintot fordítanak.

Az egyetemi modellváltásnak már látszanak az eredményei, míg öt éve hét egyetemünk volt a világ legjobb öt százalékában, mára ezt a számot 12-re növelték - emelte ki, hozzátéve: az elmúlt években két és félszeresére nőtt az egyetemek finanszírozása, de minden második forint már teljesítmény alapján adható.

A szakképzésről szólva úgy fogalmazott, hogy a 2020-ban megújított rendszer "elképesztő rajtot vett", mind a nemzetközi versenyeken, mind az oktatási rangsorokban kiemelkedő eredményeket ér el. Ezzel párhuzamosan erősödik a szakképzés és a felsőoktatás kapcsolata, a szakképzésből a felsőoktatásba jelentkezők száma 74 százalékkal nőtt, és már negyven szakképzési centrum kötött egyetemi együttműködést.

Elmondta azt is: Magyarország az egyetlen uniós állam, ami úgy javított a tavalyi Európai Innovációs Eredménytáblán, hogy azzal magasabb teljesítménykategóriába lépett. Hankó Balázs hozzátette: innovációs teljesítményben a 33. és a gyártási csúcstechnológiában az ötödik helyen állunk, Magyarország nem összeszerelő üzem, hanem "a világ gyártási csúcstechnológiájának egyik fellegvára", ami a gazdaság erősödésének, valamint a felsőoktatás és szakképzés megújításának köszönhető.

A kormány által nemrégiben beterjesztett törvénymódosító csomagról Hankó Balázs elmondta, hogy az kiemelten foglalkozik a tanárképzés jövőjével, azt alapjaiban újítják meg, a módszertant közelebb viszik a tárgyi tudást biztosító kurzusok oktatásához, a gyakorlat arányát pedig tovább növelik a képzéseken. A benyújtott törvényjavaslat a felsőoktatásban a nemzetköziesítési folyamatokat támogatja, a megújult szakképzés munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmai vizsgarendszerének akkreditációját erősíti meg, valamint a Neumann János-programhoz kapcsolódva, az egészséges élethez kötődő kutatások lehetőségeit szélesíti ki - ismertette a lap kérdésére az államtitkár.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.