Politika

A választott politikusok szankcionálása teljességgel elfogadhatatlan (Videó)

A választott politikusok szankcionálása teljességgel elfogadhatatlan (Videó)

2024. április 5., péntek
A választott politikusok szankcionálása teljességgel elfogadhatatlan (Videó)

A választott politikusok szankcionálása teljességgel elfogadhatatlan. Nem lehet vagy nem szabad megbüntetni a demokratikusan megválasztott politikusokat csak azért, mert így vagy úgy kormányozzák országukat – mondta Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTRS-nek adott interjújában. A tárcavezető és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is a Boszniai Szerb Köztársaságban tárgyal. Az egyik legfontosabb európai vezetőként fogadták Orbán Viktort a Balkánon.

 

Szijjártó Péter a boszniai szerb médiumnak kijelentette: nem lehet meglepő, hogy Milorad Dodikot, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökét támadások érik, és hangsúlyozta, hogy a választott politikusok szankcionálása elfogadhatatlan.

Ha a polgároknak tetszik, ahogy kormányuk fellép, az azt jelenti, hogy a kormánynak van támogatása, és az emberek újra megválasztják. Ha az embereknek nem tetszik, amit a kormány csinál, akkor a választásokon leváltja, ezt hívják demokráciának

 – mondta Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy véli, hogy ha egy törvényesen megválasztott politikust fenyegetés ér, az súlyosan megsérti a demokráciát, és nem tiszteli az adott ország lakosságának akaratát.

Ez komoly beavatkozást jelent az ország belügyébe, és a mi szempontunkból elfogadhatatlan

 – mondta Szijártó az interjúban.

Rámutatott: ma a jogállamiság és a demokrácia olyan kifejezések, amelyekkel a liberális fősodor visszaél.

Ha egy országban nem a liberálisok nyernek választásokat, akkor az egész politikai rendszer demokratikus jellege azonnal megkérdőjeleződik. Tudatában kell lennünk azzal, hogy Brüsszelt és az egész európai politikai színteret most megszállta a szélsőséges liberális mainstream

 – mondta a tárcavezető.

Ha van egy hazafias, szuverenista kormány – tette hozzá –, akkor azt a kormányt azonnal támadják, mert a liberális mainstream nem tudja elfogadni, hogy az emberek mást akarnak, más kormányzást és más jövőt szeretnének. Ezért nem kell meglepődni azon sem, hogy a boszniai szerb vezetést támadják – húzta alá.

Szijjártó Péter az interjúban kiemelte azt is, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság nagyon megbízható partnere Magyarországnak.

A méltányosság és a kiszámíthatóság nagyon fontos a gazdasági együttműködés szempontjából

 – szögezte le.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.