Politika

Két megállapodás született Svédország és Magyarország között

Két megállapodás született Svédország és Magyarország között

A jelen is jól néz ki Orbán Viktor szerint

2024. február 23., péntek
Két megállapodás született Svédország és Magyarország között

Budapestre érkezett Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, akit Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadott. A találkozó után a két miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott, melyen két megállapodás született Svédország és Magyarország között – jelentették be. Módosítják a megállapodást a magyarországi Gripen-vadászgépek bérléséről és azok támogató rendszereiről és emellett még egy másik megállapodás is született a Gripenekről – ezt a sajtótájékoztató keretében írta alá a magyar és a svéd fél.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Érdekes, izgalmas és eredményes beszélgetésen vannak túl

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón arról beszélt: rendkívül érdekes, izgalmas, eredményes beszélgetésen vannak túl. 

A mai találkozó egy hosszú folyamat fontos állomása, ami szerinte egy bizalom-újraépítési folyamat volt. Ezen sokáig dolgozott svéd kollégájával, és erre most pontot tehetnek. Sikerült tisztázni kölcsönös jó szándékaikat. A magyar külpolitika barátokat akar gyűjteni, ez a célja és értelme. Minden országgal törekszünk az egyetértésre, együttműködésre. Ahol másképp gondolkodnak a világ dolgairól, ott tiszteletben tartják a nézetek különbségeit.

Amikor az EU-csatlakozásról tárgyalt Magyarország, akkor Svédország a döntő partnere volt Magyarországnak, mondta Orbán. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, mert nem volt egyetértés a tagállamok között, milyen gyorsan kellene beengedni az új tagállamokat. Svédország a gyorsabb befogadás mellett érvelt, és erre ma is jó szívvel emlékezik Orbán.

A jelen is jól néz ki Orbán Viktor szerint.

 

Meghosszabbították a Gripen-szerződést

Amiről szó volt, az a védelmi együttműködés: egy hosszú tárgyalássorozatot tudtak lezárni, a Magyarországnak nagyon fontos védelmi képességekről. Orbán emlékeztetett, hogy 1998 után komoly vita volt Magyarországon, kell-e egyáltalán önálló légvédelem. Orbán első kormányzatával úgy döntött, hogy legyen, és a svéd Gripenek mellett döntöttek. Azóta is ezen az úton haladnak.

A Gripenekről szóló szerződések viszont kifutnak, ezért most új megállapodásra lett szükség. 

Meghosszabbították az eddigi szerződést és négy további Gripent szerez be Magyarország. 

Ezzel nő a magyar védelmi képesség és több lehetőség van a külföldi feladatok ellátására is. A Gripenekhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról is új szerződés született, beleértve a kiképzéseket is. Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy létrejött egy megállapodás egy mesterséges intelligenciát kutató és fejlesztő intézetről a SAAB részvételével.

A két miniszterelnök beszélt az EU-s politikákról is. Hamarosan Magyarország lesz az EU soros elnöke, a svédek átadják múltkori EU-elnökségük tapasztalatait. 

Beszéde végén azt mondta a magyar kormányfő: 

a magyar parlament hétfőn összeül és „meghozza a szükséges döntéseket”.

Ulf Kristersson arról beszélt: köszöni a meghívást Budapestre. Megvitatták Magyarország EU-elnökségét, az EU stratégiai napirendjét és a két ország együttműködését. A beszélgetés szerinte konstruktív volt. 

A két ország most aláírt egy nagyon fontos megállapodást a Gripen vadászgép-rendszerekről, hangsúlyozta a svéd miniszterelnök. 

 

Fotó: Fischer Zoltán

 

Mindkét fél számára előnyös megállapodás született

Svédország részéről Kristersson nagyon üdvözli ezt a megállapodást, ami mindkét országnak és az európai biztonságnak is jó. Magyarország légierejének hozzájárulása a NATO balti légterének védelméhez nagyon fontos Svédország számára, mondta Kristersson. A Gripen Svédország egyik büszkesége, amit a NATO-nak is adhatnak majd – tette hozzá.

Kristersson elmondta: nem értenek egyet mindenben Magyarországgal, de erősíteni akarják az együttműködést azokon a területeken, amelyekben egyetértés van. 

Hamarosan mindketten tagjai leszünk a NATO-nak, ezért is köszöni Orbánnak a meghívást Kristersson.

A sajtótájékoztatón egy svéd újságíró arról kérdezte Orbán Viktort: mikor változott meg a véleménye Svédországgal kapcsolatban; Kristerssont pedig arról kérdezte: korábban több alkalommal kritizálta Magyarországot a magyar demokrácia állapota miatt, és NATO-szövetségesként tudja-e majd kritizálni Magyarországot.

Orbán erre azt mondta: 

NATO-szövetségesként az életünket adhatjuk egymásért egy adott helyzetben. 

Ehhez kölcsönös bizalomra van szükség. Ezért szükséges és óvatos előkészületek kellettek a két fél részéről, hogy a bizalom újra megteremtődjön. Nem azt jelenti ez, hogy minden alkalommal egyet kell értenünk, de az alapvető bizalomra szükség van. Egy folyamatot vitt végig a két ország. A védelmi megállapodás nem csak egy üzleti megállapodás most: ez már régóta egyébként is létezett, amit épp az első Orbán-kormány kezdett el.

Most meg fogják növelni a magyar légi védelmi képességet, részt fogunk venni a NATO közös légtérvédelmi akcióiban. Magyarország elkötelezettsége a NATO mellett erősödni fog ezzel – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.