Politika

Már nincs nap terrorcselekmény nélkül Európában

Már nincs nap terrorcselekmény nélkül Európában

2023. december 3., vasárnap
Már nincs nap terrorcselekmény nélkül Európában

Idén eddig 174 ezer határsértőt és ezernél több embercsempészt fogtak el – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hozzátette: ez jelentősen növekvő arány a korábbi évekhez viszonyítva, kivéve 2015-öt, amikor pár hónap alatt négyszázezren lépték át a határt.

BAKONDI György
Bakondi György (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mint mondta, a szerb politikai vezetés az elmúlt hetekben – a tarthatatlan közbiztonsági helyzet hatására – a rendőrség különleges alakulatainak a bevetéséről döntött. Ennek során nagy számban fogtak el embercsempészeket, tömegével találtak, fegyvereket, lőszert, kábítószert, hamis okmányokat –mondta Bakondi György, hozzáfűzve: 

ez különösen érdekes, mert általában nincs semmilyen okmány az érkezőknél. 

– A túloldalon levő hatékony rendőri fellépés eredményeként a napi kezdeményezések, kísérletek száma csökkent és azokat is megakadályozzuk a kerítésnél – jegyezte meg.

Bakondi György azt mondta, hogy az embercsempészek részesei egy nagy hálózatnak, amely Afganisztántól vagy Szíriától kezdve egészen Németországig, Svédországig vagy akár Nagy-Britanniáig nyúlik. Ez a hálózat „óriási” anyagi haszonszerzés mellett emberek tömegét juttatja be illegálisan a határőrizeti előírások, a biztonsági követelmények semmibevételével szuverén államok területére – mutatott rá.

Ennek során a fegyveres jelleg az elmúlt másfél-egy éven belül kezdődött el 

– fogalmazott. Először embercsempész csoportok az összetűzéseikkor használtak fegyvert, aztán később fegyveres támadás ért helyi lakosokat is. Az utolsó időszakban már részben határtérségben, közvetlen határ mentén is a magyar határvédelmi erők megfélemlítése céljából, később pedig valóságosan is tüzet nyitottak magyar-szerb közös járőrre, ami példátlan, soha nem fordult elő itt az elmúlt nyolc-tíz évben – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy sok politikai támadás érte a magyarok által a határon felállított kerítést, miközben Finnország most lezárta az összes határátkelő-helyét az Oroszország felől érkező migránsok miatt, Bakondi György azt mondta: 2015-ben, amikor a magyar kormány döntést hozott a műszaki akadályrendszer megépítéséről, akkor megnézték, hogy Európában milyen megoldások voltak. 

–Azt látták, hogy Görögország és Törökország, valamint Bulgária és Törökország határán, továbbá Marokkó és Spanyolország határán, angol-francia közös koprodukcióban az alagút bejáratánál, kerítést építettek. Látható volt, hogy ez az egyedüli megoldás a tömegek távoltartására, feltartóztatására – jelentette ki. 

Azóta számos ország követte ezt a példát, de egyedül Magyarország került „szüntelen politikai támadások kereszttüzébe”

– jegyezte meg.
Bakondi György elmondása szerint bízik abban, hogy a súlyos következményekkel járó terrorcselekmények és közbiztonsági válsághelyzetek elérték a lakosság politikai tűrőképességét, és az európai uniós választásokon egy fordulat következhet be az Európai Parlament összetételében, amely azonnali kihatással lehet az Európai Unió migrációs politikájára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/PA/Brian Lawless)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.