Politika

Orbán Viktor: A rendszerváltás óta valószínűleg ez volt a legnehezebb év

Orbán Viktor: A rendszerváltás óta valószínűleg ez volt a legnehezebb év

2022. december 21., szerda
Orbán Viktor: A rendszerváltás óta valószínűleg ez volt a legnehezebb év

A rendszerváltás óta valószínűleg ez volt a legnehezebb év

Az az alkotmányos szokás, hogy év elején, vagy év végén nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk

 – vezette fel évértékelő sajtótájékoztatóját Orbán Viktor, majd hozzátette hogy ma kormányülés lesz, és erről holnap valamilyen formában adnak tájékoztatást.

A miniszterelnök 2022-ről elmondta:

a rendszerváltás óta valószínűleg, emlékei szerint bizonyosan ez volt Magyarország legnehezebb éve.

A rossz mellett az a jó, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember mindig legalább kétszeres súllyal értékeli, ezért nem túloz, ha azt mondja, hogy Magyarország az elmúlt harminc év legnehezebb évében rendkívüli teljesítményt nyújtott.

3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 milliónyi szavazóval

A parlamenti választás egy valódi szabadságharc volt, mivel a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt a választásban, mint korábban sohasem

- mondta Orbán. Mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 milliónyi szavazóval. Egy stabil és cselekvőképes kormány jött létre a választások után - tette hozzá.

Nincs még egy olyan ország az Unióban, ahol 1990 óta ne lett volna előrehozott választás, így stabilitás szempontjából az élen van Magyarország.

A választási teljesítményt felértékeli, hogy a brüsszeli liberális világ baloldali kormányt akart - mondta. 

Brüsszel mindent megtett, de a szavazók nem kértek a dollárbaloldalból

Korábban azért nem jött létre megállapodás a helyreállítási alap kapcsán, mert Brüsszel baloldali kormányt akart

- mondta a kormányfő. A szavazók nem kértek a dollárbaloldalból. Sikerült kimaradni a háborúból, és ez egy nagyon komoly eredmény - mondta a kormányfő. Több száz magyar is meghalt ebben a háborúban. A háború különlegessége, hogy eddig csak vesztesei vannak, vesztes a két fél és az európai gazdaság is - mondta Orbán.

2023-ban a legfőbb kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni a recessziót. 

Az európai országok többsége benne van a háborúban

Orbán Viktor kijelentette, hogy az európai országok többsége benne van a háborúban a finanszírozás révén, és bízik benne, hogy nyakig nem kerülünk bele a háborúba.Továbbra is azonnali tűzszünetre és békére van szükség. ,,A bajbajutottakon segíteni kell, és a legnagyobb humanitárius akciót indítottuk meg az ukránok érdekében." A miniszterelnök szerint a harmadik legfőbb teljesítmény, hogy a migrációval szemben álltuk a sarat. Kiemelte, hogy nemcsak a déli vonalon, hanem az ukrajnai határon is erősödött a migráció. Több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sikerült megőrizni a rezsivédelmet

Magyarország tudta finanszírozni az ország energiaellátását, pedig 10 milliárd euróval többet kellett fizetni, mint 2021-ben.

"Úgy teremtettük elő ezt az összeget, hogy a rezsivédelmi rendszert sikerült megőrizni"

- mondta a kormányfő. Minden hónapban 450 eurónyi támogatást kapnak a családok - mondta a kormányfő. Ezt a rendszert 2023-ban is finanszírozni tudjuk. Ötödik legfőbb eredmény, hogy megmaradt a munkaalapú társadalom - tette hozzá. A választási év ellenére sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt.

A jövé év célja a stabilitás megörzése

"Sikerült legyőzni a liberális világban lévő hungarofóbiát és megállapodni az Unióval"

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor a jövő évvel kapcsolatban hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy kimaradjunk a háborúból, az európai recesszióból, decemberre egy számjegyű legyen az infláció, és 30 évre emelkedjen a nők körében az szja-mentesség, akik vállalnak gyereket.  

Aminiszterelnök értékelője után az újságíók kérdésére válaszolt.

Megoldás az EP megreformálására

A baloldali pártok és a baloldali média között nincs különbség - mondta a kormányfő az első kérdésre válaszolva. A brüsszeli korrupciós botrány rossz hír az Unió minden tagállama számára - tette hozzá. Úgy fogalmazott, hogy rombolja a teljes közösség erejét ez a korrupciós botrány.

Ha erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

Nem zár légmentesen a kerítés

A kerítés nem tökéletes, 2500 embercsempész ül börtönben, és ez nem teszi okafogyottá a kerítést. A miniszterelnök kiemelte, hogy felállt egy teljesen új határvédelemmel foglalkozó testület, öröm, hogy Horvátország Schengen tagja lett, így hatékonyabb lesz a határvédelem, mint eddig. Hazánk megyegyezett a szerbekkel és osztrákokkal egy határvédelmi szövetségben - tette hozzá.

Rossz megoldás született Ukrajna támogatására

Ukrán relációban egy független és szuverén Ukrajna magyar nemzeti érdek.

Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az uniós és orosz gazdaságot teljesen kettéválasztjuk - jelentette ki Orbán Viktor. Magyarország mindig is visszautasította a csomag alapú megközelítést, ugyanis ha egyszer valaki ezt legitim alapon megteszi, akkor abból precedens lesz. Hazánk nem tárgyalt a vitás ügyekről csomagban, de a cseh elnökség egy napra tette a szavazást. Rossz megoldásnak tartja Orbán Viktor, hogy nem államközi alapon támogatjuk Ukrajnát.

Nincs mindenben egyetértés a lengyelekkel, de a sorsközösség állandó

"Van lengyel-magyar sorsközösség" - jelentette ki Orbán Viktor. A második világháborúban ők a győztes oldalon voltak, de azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként. "Megalapozott történelmi sorsközösség van köztünk, nagy érték"-emlete ki a miniszterelnök.

A háború ügyében teljesen mást gondolunk, a stratégiai célokban egyébként egyetértés van

- mondta a kormányfő. A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak. A mi biztonságunkat nem Ukrajna, hanem a NATO adja - mondta a kormányfő. A lengyelek ezt másként látják - tette hozzá.   

Lesz pedagógus béremelés

Orbán Viktor a pedagógusok tiltakozásáról és a Pintér Sándor helyzetkezeléséről azt mondta, hogy a tiltakozásnak megvannak a törvényes formái, ezek szélesebbek, mint más európai országokban, például Németországban nem lehet sztrájkolni.

Tisztelettel arra kérem a tanárokat, hogy a törvényeket tartsák be!

A miniszterelnök hozzátette, hogy ha nem tartják be, akkor nem tehetnek mást, minthogy a szabályokat előveszik és érvényesítik. Be kell tartatni a törvényeket, és a miniszter nem választhat, hogy kiknél alkalmazza. Ha a tanárok nem értenek egyet a politikai és szakmai irányvonallal, a tiltakozásnak a törvényes formáját válasszák. Orbán Viktor a tanárok mellett áll abban a kérdésben, hogy a béreket emelni kell.

Biztosan lesz 10 százalékos béremelés, ha az EU-val megállapodnak, akkor az uniós forrásokkal együtt 3 év alatt tudják elérni a 10 százalék feletti emelést, ha nincs uniós pénz, akkor csak 6 év alatt.

- emelte ki.

Később szintén újságírói kérdésre elmondta a Fideszes képviselők és a tanárok polgári engedetlenségi akcióját összehasonlítva azt mondta: "Mi külön akartuk választani a szakszervezeti és szakmai kérdéseket, és ezért jött létre a pedagóguskar"-mondta.

"Ha nem tartjuk be a jogszabályokat, akkor nem tudunk tárgyalni sem"

- tette hozzá. Nyilvánvaló szabadságsértés történt a kordonbontás előtt az akkori Gyurcsány-kormány alatt, és semmilyen párhuzamot nem lehet felállítani az akkori és a mostani helyzet között.

Matolcsy György viselkedése unortodox, de érthető

Matolcsy György jegybankelnök a közelmúltban, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságán kemény kritikát fogalmazott meg, többek között azt mondta, hogy válságközeli állapotban van a magyar gazdaság. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta:

nem magyar jelenségről van szó, egész Európát tolják a recesszió irányába a háborús következmények, a magyar stratégia az, hogy maradjanak ki ebből. Van egy tervük, hogyan maradjanak ki a recesszióból.

A miniszterelnök Matolcsy Györggyel folyamatos kapcsolatban van, megérti a jegybankelnököt, mivel nagyon nehéz helyzetben van az infláció miatt. „Nehezebb helyzetben van, mint én” – tette hozzá Orbán Viktor, majd úgy fogalmazott: megérti, hogy „unortodox módon viselkedik a nyilvánosságban”.

Marad a babaváró hitel

A babaváró hitellel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: azt fenn kell tartani, ameddig lehet, hosszú évekig jobb nem érinteni. Arról is beszélt, hogy az a családtámogatási rendszer jó, amely kiszámítható és hosszú távon működik.

Először tűzszünet kell

Az oroszok és az ukránok azt mondják, hogy Magyarország kívül maradt a háborún - mondta egy másik kérdésre. Először tűzszünet kell, hogy ne haljon meg több ember, és legyenek tárgyalófelek, és meg kell nézni, hogy lehetne-e tárgyalásokkal rendezni a helyzetet - fejtette ki a kormányfő.

Nem vitatjuk el Ukrajna jogát, hogy harccal védje meg a területeit. 

- emelte ki.

Ez lehet a V4 jövőbeli útja

Nincs napirenden, hogy az ERM2 rendszerbe belépjen Magyarország - mondta kérdésre Orbán Viktor. A vezetőknek vezetnie kell, és nem kell minden területhez értenie - mondta egy másik kérdésre. Válhatna az energetika egy kiemelt területté a V4-ek esetében, de az energiát is a szankciók felől közelítik meg - tette hozzá. Hamarosan lesz kormányközi tárgyalás Katarral, szerzünk be energiát tőlük - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.  

Nem utazik Kijevbe Orbán Viktor

Orbán Viktor újságírói kérdésre azt mondta, hogy nem szerepel a napirendjén kijevi látogatás.

Ha Paks2 megépült volna, akkor most csak egy kávét kellene kérni

A kormányfő úgy véli, ha ma Paks2 meglenne, akkor most csak egy kávét kéne kérni. Reméli, hogy azok is elgondolkoznak, akik folyamatosan gáncsolták ezt a projektet - mint mondta, ő többször gondolkodott már azon, hogy mit lehetett volna másképpen csinálni.

Energiát csak vezetéken tudunk szerezni, és most egy hatalmas kábelépítésben vesz részt Magyarország. Persze folyamatosan tárgyalunk kikötőkkel is

- mondta a kormányfő. Megváltást csak Paks2 hoz - tette hozzá.

Jobb, ha nem vezetjük be az eurót

Az ukrajnai háborúval és a békével kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: amerikai–orosz tárgyalásokra van szükség, ha nem lesz, akkor nem lesz béke sem.

A forint árfolyamának folyamatos változásáról azt mondta: a gazdasági teljesítmény nem tud úgy változni, ahogy ugrál a forint. Mint mondta, elválik a gazdaságtól, a valutaövezethez való csatlakozás stabilitást jelenthet, tehát van érv az euró mellett, de a miniszterelnök szerint lassítaná a valutaövezethez való csatlakozás a gazdasági növekedést.

A magyar gazdaság növekedni és felzárkózni akar, akkor jobb, ha kimarad a valutaövezetből.

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ha beáll a blokkosodás, akkor annak Magyarország a vesztese lesz

Magyarország számos kérdésben nem ért egyet az Unióval, de ez nem elszigeteltség - mondta kérdésre a kormányfő. Egy uniós és NATO-tagállamot nem lehet elszigetelni - tette hozzá. Az államalapítás óta Magyarország mindig úgy vett részt együttműködésekben, hogy másokkal is kapcsolatban maradt.Ha beáll a blokkosodás, akkor annak Magyarország a vesztese lesz.

Mindig törekedni kell az együttműködésre

- tette hozzá.

Már nem a Néppárt felé vezet a Fidesz útja

Újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: ha az a kérdés, hogy a Néppárt elnyerheti-e még a Fidesz kezét, akkor az a válasz, hogy nem. „Már elkeltünk” – tette hozzá.

Az állami szektorban kétszer fontosabb a jog betartása

Ha politikai érzékenység alapján dönt a miniszterelnök jogi ügyekben, akkor anarchia lesz. Minden állami alkalmazott számára a tiltakozás nem a piaci szektorban okoz kárt, a tiltakozás törvényes formáit mindenkinek be kell tartania. Kétszeresen fontos, hogy az állami szektorban a jogot betartsák.

Nem is egy alkalmas utódot lát Orbán Viktor

Lát alkalmas utódot a Fideszben?– kérdezte egy újságíró Orbán Viktort. A miniszterelnök azt válaszolta:

csak ilyeneket látok, ezért ott óvatosan kell közlekedni.

Arról, hogy meddig marad a politikában azt mondta,, hogy 16 évig volt ellenzékben, idén 17. éve van kormányon, ezt nem tartja kielégítőnek, mert a politikusi "szakmának" a szépsége, ha az ember kiérdemli a bizalmat, tehet valamit a hazájáért, de ennek a szaldója még csak egy. A kormányfő hozzátette azt is, ez nem olyan mint a futball, hogy bizonyos életkor után gondolkodni kell, a Jóisten majd eldönti.

Nem megszorítások kellenek

A kormány gazdaságpolitikájának a sajátossága, hogy nem megszorításokkal válaszol a kihívásokra. A legtöbb beruházás a 2022-es évben történt, és ezzel munkahelyek jöttek létre. "A mi filozófiánk lényege a gazdasági aktivitás serkentése"- mondta a kormányfő. Január elsejével lesz költségvetés, és ezt be is terjesztik az Országgyűlésnek - mondta a kormányfő. 

Január 1-én lesz költségvetés, a jövő évi március-áprilisban kerülhet napirendre

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy nem fordulhat elő, hogy az országnak január 1-én ne legyen költségvetése, hozzátette, ebben már a kormányülésen előrelépést vár. Az is elmondta, hogy március-áprilisban kerülhet napirendre a 2024-es költségvetés elkészítése. A jegybank inflációs előrejelzésére épül a nyugdíjemelés, de folyamatosan figyelik a gazdasági folyamatokat, és annak fényében lehet későbbi emelés, majd egy másik kérdésre azt mondta:

A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra.

Politikiai feltételekkel nem vesz fel hitelt Magyarország

Szükség lehet hitelfelvételre jövőre, mert 2021-ben hét milliárd eurót fizettek, '22-ben 17 milliárdot, 2023-ban körülbelül 20 milliárd eurót fizetnek az energiáért. A pénzügyminiszternek az a dolga, hogy a következő év finanszírozási tervét elkészítse, a terv megvan – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő egy lehetséges IMF-hitelről hangsúlyozta, hogy vaskalaposabbak ebben a kelleténél, de ez szuverenitáskérdés Magyarországon, lehetne velük értelmesen tárgyalni, és az általuk kínált pénzügyi eszközök gyakran kedvezők is, de mindig feltételekhez vannak kötve, általában olyanokhoz, amik fájnak az embereknek. A második legrosszabb pénz az uniós pénz. A pénzpiaci pénz a legjobb, mert ott nincsenek politikai feltételek, csak vissza kell fizetni.

Nem támogatják a szankciókat, de nem vétózhatjuk

Ukrajnában több mint száz iskolát diszkriminálnak folyamatosan, és ezért nem segítjük elő Ukrajna semmilyen nemzetközi integrációját. A mostani törvény nem ad vissza semmit - tette hozzá. "Minden szankciót ellenzünk, mert azok nem jók,

egy szankciót sem támogattunk, de sohasem vétóztunk, mert azzal szétvernénk az Unió egységét. "

- hangsúlyozta.

Távol-keletről érkezik a legtöbb befektetés

Orbán Viktor azt mondta, hogy a külföldi befektetések területén Kína és Dél-Korea vált a vezetővé az elmúlt években Magyarországon. A legveszélyesebb folyamat a világban az elszigetelés, és egyesek Kína irányába is ezt szeretnék. Mindent meg kell tenni, hogy Kína és Európa között a legszélesebb gazdasági kapcsolatok legyenek - tette hozzá. A magyar kormány kifejezetten támogatja a keleti országokkal való együttműködést. Mi is akarunk menni és beruházni Kínába - ismertette a kormányfő. Ha nem ismerjük a keleti gazdaság tudását, akkor nem tudunk ebből profitálni, mert ott akarunk lenni a keleti gazdaságban is - mondta egy másik kérdésre.

Ártatlanság vélelme

A Völner-Schadl-ügy kirobbanása óta nem találkozott és nem is beszélt Völner Pállal Orbán Viktor. Ha ez megtörténne, megkérdezné, hogy van és hogy áll az ügye. A kormányfő hangsúlyozta: addig, amíg nem ítélik el, úgy tekint rá, mint minden magyar állampolgárra, akit gyanúba hoztak.

Pártalapokon nehéz a külpolitika

Orbán Viktor azt mondta két volt jobbikos politikus külpolitikai megbízatásáról, hogy reméli, alkalmasak arra a munkára, amire vállalkoznak. Örül annak, ha a külügy megpróbál eleget tenni annak a gondolatnak, hogy pártalapon nehéz külpolitikát csinálni. Volner Jánosból szingapúri külgazdasági attasé lesz, Bencsik Jánosból torontói főkonzul.

Egy 1100 éves országnak vannak történelmi szimbólumai

Egy horvát televízió arról kérdezte Orbán Viktort, hogy korábban nagy-magyarországos sálat viselt a magyar válogatott mérkőzésén, ami Horvátországot is magyar területnek ábrázolja. A miniszterelnök erre azt mondta, hogy Magyarország egy 1100 éves ország, amelynek történelmi szimbólumai vannak, és ő világos különbséget tesz Nagy-Magyarország és a történelmi Magyarország értelmezése között. Azt is hozzátette, hogy

Magyarország úgy nézett ki, ahogy a sálon volt.

Nem egyszerű liberálisnak lenni

Egy liberális politikai rendszer nagyon nehezen tudja elkerülni a hipokrita álláspontot - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Nem egyszerű liberálisnak lenni, akik állandóan a saját igazukat akarják bizonygatni, és megpróbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant - mondta a kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.