Politika

2,4 milliárdos hűtlen kezelés: megint megússzák Botkáék?

2,4 milliárdos hűtlen kezelés: megint megússzák Botkáék?

2019. január 15., kedd
2,4 milliárdos hűtlen kezelés: megint megússzák Botkáék?

Másfél milliárdért adták el a nyolcmilliárdot érő szegedi fürdőt - állítja a feljelentő, aki szerint "most megáll" az ügy, ezt nem tudják elkenni. Nem először született ugyanis feljelentés a Liget-projekt kapcsán, eddig pedig nem volt követkeménye sem. De ezúttal más a helyzet - mondja a feljelentő.

Hűtlen és hanyag kezelésért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Szabó Bálint múlthéten Polt Péter legfőbb ügyésznél. Az ügy a Ligetfürdő Kft. önkormányzati tulajdonrészének átadása a Hunguest Hotelsnek. A Ligetfürdő Kft-t az önkormányzat, pontosabban a Szeged Sport és Fürdők Kft. és a Hunguest Hotels közösen hozta létre 2007-ben, az alapított cégbe a város a későbbi tőkeemelésnél alig több mint egymilliárd forinttal szállt be apportként.

Egy évvel később a Ligetfürdő fejlesztéséről határozott a cég, melyhez hárommilliárd uniós támogatást igényeltek és meg is kaptak. A beruházást a Szeviép végezte el, az alvállalkozók kifizetése nélkül – az átadás 2010-ben történt meg. A fejlesztés összértéke majdnem 8 milliárd forint volt.

A fejlesztés előtt, a tőkeemeléskor azonban abban állapodott meg az önkormányzat és a Hunguest Hotels, hogy öt évvel a fejlesztés után a város eladja a 80 százalékos tulajdonrészét a Ligetfürdő Kft-ből, de ha a piacon nem kel el, akkor a Hunguest vállal kötelezettséget a felvásárlásra, a vételárat pedig az önkormányzat által beadott 1,040 milliárd forint inflációval növelt értékénél szabták meg, így 1,4 milliárd forintért juthatott ahhoz hozzá 2016-ban.

A jelenlegi és a 2016-os feljelentés szerint is legalább 2,4 milliárdos kár érhette a várost az átvétellel.

A két és fél évvel ezelőtti átvételt követő feljelentést Német Ferenc, az önkormányzat jogi- és ügyrendi bizottságának külsős tagja tette hűtlen kezelésért Botka László ellen, azonban feljelentés kiegészítést követően bűncselekmény hiánya miatt elutasította a feljelentést a Csongrád Megyei Főügyészség. Kohári Nándor, akkori önkormányzati képviselő még a strand fejlesztés előtt tett feljelentést. Egy 2007-es cikk szerint Kohári akkor úgy vélte, a valós értéke feléért adta el az ingatlanokat a város. "A 250 négyzetméteres városi vendégház és az 1000 négyzetméteres telek 42 millió forintos ára mélyen alatta van a környező ingatlanoknak, állította a képviselő" – írta a Webrádió. "Közölték, hogy nem történt vagyonvesztés" – idézte fel Kohári Nándor megkeresésünkre, hogy mivel indokolta az eljáró hatóság, hogy nem indul nyomozás a Ligetfürdő Kft. tőkeemelése kapcsán. Szabó a mostani feljelentés kapcsán elmondta, hogy a pontos piaci ár ismeretében tudott feljelentést tenni, hiszen tavaly nemcsak a Ligetfürdőt, hanem a Hunguest Hotels Zrt-t is felvásárolták, ebből előbbi vételára nyolcmilliárd forint volt.

A különbség tehát a korábbi és a mostani feljelentések között, hogy immár pontos és tényszerű információk állnak rendelkezésre, nem úgy, mint 2016-ban, vagy 2007-ben. Szabó ezért úgy véli, most egyértelműen "megáll az ügy", nem tudják majd elkenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.