Meteor

Bármikor kialakulhat egy tornádó Szegeden

Bármikor kialakulhat egy tornádó Szegeden

2023. június 12., hétfő
Bármikor kialakulhat egy tornádó Szegeden

Soha nem észleltek ilyen rövid idő alatt annyi tornádót Magyarországon, mint 2023-ban: május 28. és június 9. között hat helyen fordult elő a légköri jelenség. Dr. Gál Tamás egyetemi docens szerint ha ilyen marad a légkör, akkor Szegeden is bármikor kialakulhat egy forgószél.

Először Békéscsabára ,,csapott le" tornádó május 24-én. Június 6-án Budapestre és Tatabányára, rá két napra Miskolcra, majd Rohoncra és Ősire. Károkat egy esetben sem okoztak.

A tornádók viszonylag gyakori jelenségnek hazánkban, Dr. Gál Tamás tanszékvezető egyetemi docens szerint pedig a megfelelő körülmények mellett az Alföldön is kialakulhatnak, ahogy erre a korábbi években is volt már példa. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy pontosan és hol és mikor kerülhet sor erre. Gál Tamás szerint ez légköri tényezőktől függ és attól, hogy hol tud kellően erős zivatartevékenység kialakulni, nem csak Szegeden, hanem szinte bárhol az országban.

Fontos kérdés azonban, hogy a klímaváltozás hatására a jövőben mennyire válhatnak veszélyessé.

Az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék vezetője elmondta, hogy a tornádók ,,üzemanyaga" a vízpára. A klímaváltozás esetében alapvetően melegedésről beszélhetünk, ami párosulhat azzal, hogy területarányosan több víz párolog el - ilyenkor szabadul fel az az energia, ami egy tuba vagy tornádó kialakulásához szükséges, de más jelenségek is előfordulhatnak. A több energia azonban jelenthet pusztítóbb forgószeleket - mondta Gál Tamás, hozzátéve, hogy a Kárpát-medence sík vidékei alapvetően nem kedveznek az erős tornádók kialakulásának a térségünkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.