Kultúra

Egy amerikai regényben elevenedik meg a szegedi MEFESZ

Egy amerikai regényben elevenedik meg a szegedi MEFESZ

2023. október 16., hétfő
Egy amerikai regényben elevenedik meg a szegedi MEFESZ

Hatvanhét éve, 1956. október 16-án, lobbant fel a forradalom lángja, éppen Szegeden, hiszen Csongrád-Csanád vármegye székhelyén alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége a MEFESZ. Ez a pártállamtól független szervezet volt az amely elsőként fogalmazta meg a hallgatók követeléseit. Az 1956-os forradalomnak az egyetemi eseményei pedig egy amerikai írónőt, Lisa Voelkert is megihlették. A The Spoon (A kanál) című regényéből az angolszász olvasók is megismerhetik a szegedi egyetemisták azokban a sorsfordító hetekben játszott heroikus szerepét.

Lisa Voelker regénye a negyvenes évektől kezdődően két család útját követi nyomon. A Turea család gyermekei, Péter Szegeden, míg Júlia Budapesten lesz 1956-ban egyetemi hallgató. Péter szegedi diákként bekapcsolódik a MEFESZ szervezésébe, lelkesen vesz részt az október 16-ai és 20-ai gyűléseken. Október 22-én a Budapestre éppen megérkező Kiss Tamást, Lejtényi Andrást és Tóth Imrét ő és testvére, Júlia viszi el a műegyetemi diákgyűlésre, ahol Kiss Tamás ismerteti a szegedi MEFESZ követeléseit. Itt az egyik hozzászólóként megjelenik a műben egy további szegedi fiatalember, Danner János is. A forradalom heroikus küzdelmei alatt a fiatalokra rátalál a szerelem is, de a szabadságharc leverése után kénytelenek párjaikkal együtt elmenekülni az országból. Emlékként csak egy kanalat visznek magukkal a családi étkészletből- írta meg a Délmagyar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.