Kultúra

Diplomaosztó, magány, és a pokolba vezető út

Diplomaosztó, magány, és a pokolba vezető út

2018. október 10., szerda
Diplomaosztó, magány, és a pokolba vezető út

Díjnyertes fotókból nyílt kiállítást, ahol a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE - TTIK) hallgatói nyomták a gombot.

Az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tegnap hétfőn délután 5 órakor nyílt meg a kiállítás a hallgatók fotóiból. A tárlatot október 13-ig lehet megtekinteni. A fotókiállítás megnyitóján a zsűri elnöke, Dr. Molnár Gyula, biológus, természetfotós, és nem utolsó sorban a Molnár Dixieland Band alapítója, szólt néhány szót a diákokhoz.

„A zsűrinek könnyű dolga volt, mert a pályázatra a Gauss-görbe szerinti minőségben érkeztek munkák. Tehát volt néhány rossz, nagyon sok átlagos, és néhány kiemelkedő.”

- mondta Dr. Molnár Gyula. A természetes fotós zenész ehhez még azt is hozzátette, hogy a jövőre nézve azt tanácsolja a diákoknak, hogy keressék fel az egyetemi könyvtár fotózásról szóló könyveit, mert azokból sokat lehet tanulni. Összesen 68 pályamunka érkezett be a TTIK felhívására, amiből 20-at állítottak ki, és 5-öt díjaztak. A tárlaton megtekinthető képeket a kar a 2019-es naptárában is fel fogja használni. Külön díjat kapott Tóth László, a Diplomaosztó című képéért. A fotós hallgató a barátnője diplomaosztóján készítette a képet, ami bár pillanatkép, de komoly munka áll mögötte. 20 kép közül választotta ki azt az egyet, amin úgy látta, hogy minden körülmény tökéletes. A legtöbb időt egyébként, a kép vágásával töltötte, mert a tökéletes arányt szerette volna megtalálni. Szintén külön díjat kapott Alatshan Ahmad a Spermatogenesis in the Drosophila melanogaster testis című fotójáért, ami egy úgynevezett makrofotó, azaz extrém nagyításban látható rajta egy biológiai folyamat.

Alatshan elmondta, hogy a mester szintű disszertációjához készítette a képet, ami igazából csak egy fotó a százból. Ehhez még azt is hozzátette, hogy a kísérlet, ami kapcsán a kép is készült, nagyjából egy évet vett igénybe. A fotóművész biológus meglátása szerint a képének üzenete az, hogy az élet egy rendkívül bonyolult folyamat, amilyen néha az egyetemi élet is tud lenni. Harmadik helyezést ért el a pályázaton Szonda Benjamin, aki sajnos nem tudott jelen lenni a díjátadón. A második helyezést Heincz Adrián kapta, az Út a pokolba című fotójáért.

„Terepgyakorlaton voltunk egy aktív, működő vulkánnál. Egyből úgy éreztem, hogy ez egy jó fotótéma lehetne. A kép üzenete egyébként nem feltétlenül értendő az egyetemi életre. Az egyetemi lét inkább hasonlít a paradicsomhoz, mint a pokolhoz.”

- mondta Heincz Adrián. A pályázat fődíját pedig Monostori Tamásnak sikerült elnyernie, a Magányos kurzus című alkotásával.

„Az ötlet a Diszkrét Matematika I. című előadás adta, amire 3-400-an jelentkeztek, majd csak úgy nagyjából 10-en jártak be az órára. A decemberi utolsó órán pedig már csak én ültem bent, ez pedig megihletett. Bár ez egy sötét, komor, sivár kép, de nem szó szerint értendő ez a TTIK-s életre. Ezzel a fotóval azt próbálta meg visszaadni, hogy mennyire zavaró az, ha egy meghirdetett órát, csak egy embernek adnak le.”

- mesélte a pályázat első helyezettje, Monostori Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.