A 20. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválhoz (szeptember 2-4.) kiállítással és játékkal kapcsolódik a Somogyi-könyvtár. Az első emeleti folyóirat-olvasóteremben, augusztus 29-től szeptember 3-ig megtekinthető kamaratárlat bemutatja a Tisza menti város halételeit, halfogyasztási szokásait, s ízelítőt ad a város hajdani, nevezetes halünnepeiből.
A kiállításon korabeli folyóiratcikkek, könyvek, fotók, képeslapok, térképek között böngészhetnek a látogatók. A Somogyi-könyvtár válogatását
Frank Sándor
Venesz-díjas mesterszakács magángyűjteményének kuriózumai egészítik ki. A ritkaságok között látható többek között
Czifray István
1829-ből való kéziratos szakácskönyve is. Az érdeklődőket az idei halfesztiválon is játékra hívja a Somogyi-könyvtár. A kiállítással kapcsolatos kérdésekre helyesen válaszolók között halászléjegyeket sorsolnak ki. A kérdések megválaszolásához segítséget nyújt a kiállítás és a könyvtár honlapja. A megfejtéseket elküldhetik e-mailben vagy leadhatják személyesen a könyvtár földszinti adminisztrációjában. A játék
ITTérhető el. A válaszok beadási határideje: szeptember 2. (péntek) 14 óra. Étvágygerjesztőnek egy kis múltidéző:
I. Ferenc József
és
Erzsébet
királyné először 1857. május 24-én érkezett Szegedre. Ebből az alkalomból a híres szegedi halászmesterek népünnepélyt rendeztek a mai Széchenyi téren, mely akkor a Kárász-háztól a Csongrádi Takarékpénztárig terjedt. A Kárász-ház előtt felállított halásztanyán „kétszáz lat sulyu ezüstbográcsban” főzték a pompás szegedi halpaprikást. 1916. szeptember 25-én rendezték meg az első zsírtalan napot a szegedi vendéglőkben. A Délmagyarország három elsőrendű szegedi étterem étlapját közölte, ezek: a Kass, a Próféta és a Tisza étterem. Ez utóbbi kínálatában a halászlé is szerepelt, mint zsírtalan étel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.