Kultúra

Aktualitások a Somogyiból: Százéves a szegedi repülőtér, közönségtalálkozó

Aktualitások a Somogyiból: Százéves a szegedi repülőtér, közönségtalálkozó

2015. szeptember 14., hétfő
Aktualitások a Somogyiból: Százéves a szegedi repülőtér, közönségtalálkozó
somogyi_konyvtar01kf

A szegedi repülőtér centenáriumára emlékeznek a Somogyi-könyvtárban, valamint a Szegedi Nemzeti Színház színészeivel is találkozhat a közönség.

Százéves a szegedi repülőtér – könyvbemutató, kiállítás

Szeptember 15. (kedd), 16.30 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem, alagsor

A szegedi repülőtér fennállásának századik évfordulója alkalmából könyvbemutatót és kiállítást rendez a Somogyi-könyvtár.

Pusztai János

és

Ványai László

100 év a Tisza fölött című kötetének bemutatója szeptember 15-én, kedden 16.30 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. A szerzőkkel

Márok Tamás

újságíró beszélget. Ugyancsak a város légikikötőjének történetét foglalja össze a 100 éves a szegedi repülőtér című kiállítás, amelyet a könyvtár alagsorában, a ruhatárral szemközti „színpadon” találnak az érdeklődők. A kamaratárlat szeptember 15-től november 11-ig tekinthető meg. A könyvbemutató és a kiállítás társszervezője a Szegedi Közlekedési Kft. A kiállítás ismertetője szerint a szegedi repülőtér „az I. világháború után a polgári repülés és a sport céljait szolgálta, majd a II. világháborúban ismét katonai repülőtér volt. A háború után 1946-ban indult újra a polgári légi közlekedés. Az '50-es és '60-as években Magyarországon élénk belföldi menetrend szerinti légi forgalom volt, ekkor a MALÉV járatai kötötték össze Szegedet Budapesttel, s a többi hazai nagyvárossal. A járatok 1965-ben megszűntek. A Magyar Néphadsereg ekkor átvette a repülőteret, majd a Szegedi Repülő Egyesület lett az új üzemeltetője. A reptér ekkor főként kiképzési és sport célokat szolgált. 2001-ben Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonába került, megszületett a repülőtér átfogó fejlesztési terve. Az üzemeltető továbbra is a Szegedi Repülő Egyesület volt, majd 2006-tól a város a Szegedi Közlekedési Kft.-t (SZKT) bízta meg a reptér működtetésével. Felújították az üzemanyagkutat, tűzoltóautót, karbantartó- és kiszolgáló járműveket, rádiókat, utas- és csomagellenőrző berendezéseket szereztek be. A reptér mai minősítése: II. kategóriájú repülőtér ideiglenes határnyitási joggal.”

Genet & Gogol: Cselédek & Játékosok – közönségtalálkozó

2015. szeptember 16. (szerda), 16.30 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

A Szegedi Nemzeti Színházban szeptember 25-én mutatják be a Cselédek & Játékosok című produkciót, amelyet

Jean Genet

és

Nyikolaj Vasziljevics Gogol

egyfelvonásosaiból állítanak színpadra. A premier alkalmából rendezett közönségtalálkozó szeptember 16-án, szerdán 16.30-kor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Résztvevők:

Bodolay Géza

rendező,

Sorbán Csaba, Pataki Ferenc, Gidró Katalin

és

Csorba Kata

, az előadás szereplői. Beszélgetőtársuk

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós gimnázium tanára.

Az előadás színházi ajánlója így szól:

„XX. & XIX. század – nők & férfiak – franciák & oroszok. Mindkét zseni első remekműve! Genet & Gogolt. Előbbi a 20., utóbbi a 19. század legelején született, 101 esztendő eltéréssel. Együtt kerültek a harmadik kötetbe az Akadémiai Kiadó negyven évvel ezelőtt kinyomtatott Világirodalmi lexikonában. Egy francia és egy orosz egyfelvonásos. Mindkét zseniális szerző első műve. Az elsőben csak nők, a másodikban csak férfiak szerepelnek. Tudomásunk szerint először kerülnek egymás mellé színházi estén. A Játékosokat magyarra „Kártyások" címen fordították – majdnem ugyanaz, ám talán mégsem. Az orosz kisvárosok szállodáinak termeiben azóta is furcsa urak igyekeznek játszva legyőzni egymást. Ki csal vajon, és ki csal még jobban? Hol a játék és hol a színjáték? A kisszerűség hol válik nagyszerűvé egy olyan társadalomban, ahol minden az átverésre épül? És mi történik, ha ez a legkevésbé sem tragikus, ám kifejezetten nevetséges? „Ne a tükröd átkozd, ha ferde a pofád." – írtuk egykor a Revizor fölé Gogol mottóját. Az egyik profi csaló kártyacsomagjának gyönyörű női neve van: Agyelaida Ivanovna. A szegedi Gogol-bemutatók így a Háztűznéző után immár Gogol-összessé válnak. A lelenc-csavargó Jean Genet, „a bohóc és vértanú" javítóintézetekből jutott az idegenlégión át a börtönökbe, ahol aztán írni kezdett. A Cselédeknek már a címe is kétértelmű, hiszen franciául „a jókat" is jelenti. Magyarországon az Egyetemi Színpad játszhatta először, az utóbb nagynak képzelt barikádosdi előestéjén: 1967-ben. A polgári szalonban két testvérlány rendszeresen színházat játszik az úrnő távollétében és ruháiban. Korai pszichodrámájuk tétje évszázadok óta ismerős: hogyan kéne legyilkolni a jóasszonyt, aki talán még a tejesfiújukra is áhítozna. A ház ellenállhatatlan urát mindenesetre már sikerrel elvitették a rendőrséggel, ahová jól kifundált följelentő leveleket küldtek. A korszakos csalók mutogatása színészeknek minden koron jutalomjáték.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.