Kultúra

A költészet napja - Átadták a Csukás István-díjat

A költészet napja - Átadták a Csukás István-díjat

2015. április 11., szombat
A költészet napja - Átadták a Csukás István-díjat
csukas_istvan

Három pályamű kapott Csukás István-díjat; az Őze Áron által alapított elismeréseket a Pesti Magyar Színház korábbi igazgatója adta át a budapesti Mesemúzeumban tartott ünnepségen szombaton, a költészet napján - közölte az MTI.

Az elismerést

Dóka Péter

A sajtkirály,

Gődény Balázs

Mesélj mesét! és

Mikó Csaba

Kövérkirály című műve érdemelte ki. A Csukás István-díjat 2014 augusztusában alapították, a kitüntetést egy meghívásos pályázat keretében ítélik oda. Az első meghirdetett pályázatra 33 pályamű érkezett, amelyből 31 felelt meg teljesen a kiírásnak - mondta el

Őze Áron

, a Pesti Magyar Színház korábbi igazgatója a díjátadón. Hozzáfűzte, hogy a nyertes pályaműveket a kuratórium a magyarországi színházaknak kiajánlja, s javaslatot tesz azok nagyszínpadi, vagy kamaraszínházi bemutatására. A díjat odaítélő kuratórium tagja volt

Balázs Ágnes, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán, Perczel Enikő, Göttinger Pál

, valamint Őze Áron. Őze Áron emlékeztetett: azzal a céllal alapította a díjat, hogy a gyermekszínházi terület szakmai konzultációját elősegítse, megismerje a lokális, nívós műhelyek munkáját, valamint hogy ezeket a helyeket bemutassa és beemelje az országos körforgásba.

Csukás István

író, kuratóriumi elnök a rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a gyermekirodalom felfutó ágára, a gyermeknek írt színdarabokra szeretnék felhívni a figyelmet, "ajtót, ablakot nyitni rá, hogy kapjon fényt és napsütést, reflektorfényt". Az alkotó emlékeztetett: minden jelentős szerző írt a magyar gyerekeknek műveket. A szocialista-realista korszakban pedig a jelentős nagy írók a gyerekirodalomban találtak menedéket, tehát minden nagy alkotó írt a gyerekeknek:

Vörösmartytól

kezdve

Petőfin

át

Móricz Zsigmondig

,

Tamási Árontól Nemes Nagy Ágnesen

és

Tersánszky Józsi Jenőn

át

Mándy Ivánig

. "Magas tehát a mérce" - emelte ki, hozzátéve: "a hegycsúcsra jó felnézni és felmászni". Véleménye szerint mindez az írót is inspirálja és kötelezi, hogy komolyan vegye a műfajt. "A gyerekirodalom - az irodalmi közvéleménnyel ellentétben - nem elhanyagolt része a felnőtt irodalomnak, hanem egyenrangú vele" - hangsúlyozta Csukás István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.