Kultúra

Kurázsi mama és gyermekei a Somogyiban

Kurázsi mama és gyermekei a Somogyiban

2015. január 12., hétfő
Kurázsi mama és gyermekei a Somogyiban

A Szegedi Nemzeti Színházban január 23-án mutatják be Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című színművét. A színházi bemutatót megelőzően január 14-én, szerdán délután fél öttől a darab rendezőjével és a jelentősebb szerepeket megformáló művészekkel találkozhatnak az érdeklődők a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében.

A találkozón részt vesz

Bodolay Géza

rendező,

Fekete Gizi

,

Ádám Tamás

és

Kárász Zénó

színművészek. Beszélgetőtárs

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára.

Brecht

éppúgy, mint két legnagyobb elődje,

Shakespeare

és

Molière

, minden témáját szerezte valahonnan, bár egyszerűbb azt mondani: átírta. Ahogy az elődöknél, a fő kérdés nála is: hogyan? A nagy előkép,

Schiller

Wallenstein-trilógiája még Németországban is körülményesen adható elő, viszont a Bátorság/Kurázsi mamát világszerte játsszák. Fél évszázaddal ezelőtt e művel vált világhírűvé a Berliner Ensemble a Spree partján, és nimbuszát töretlenül őrzi. A markotányosnőt alakító írófeleség:

Helene Weigel

akkor már igazgatónőként volt pályája csúcsán. A néma Katrint korábban azért írta számára Brecht, mert angol nyelven nem lett volna túl hatásos megszólalnia a háborúzó Amerikában. A néma lány és a markotásnyosnő alakja a körülöttük harcoló/menekülő férfiakkal így válhatott európai drámairodalmunk egyik megkerülhetetlen, emblematikus alapművévé. A bátorság és a megalkuvás, a túlélés és a lázadás lehetőségeit mutatja fel a rettenetes feudálkapitalista világégés közepén, miközben a humanizmus és az ellenállás nagyszerű és katartikus lehetőségét hirdeti azóta is. Bertolt Brecht (1898–1956) német drámaíró, költő, rendező, a 20. századi Színház egyik legfontosabb megújítója. A közönségtalálkozón a részvétel ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel hív és vár a színház és a könyvtár!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.