Kultúra

Rekviem a téesz tagokért az Emlékpontban

Rekviem a téesz tagokért az Emlékpontban

2014. február 11., kedd
Rekviem a téesz tagokért az Emlékpontban
Szalay Ferenc

A Vásárhelyi Iskola egyik meghatározó alakja, Szalay Ferenc Rekviem a téesz tagokért című festményével bővült az Emlékpont állandó kiállítása.

Nagy Imre

művészettörténész az alkotás keddi bemutatásakor elmondta, hogy a tavaly elhunyt

Szalay Ferenc

festőművész alkotói munkássága ezer szállal kötődött az Alföldhöz és Hódmezővásárhelyhez. Legmeghatározóbb korszakában, az 1960-as és 1970-es években készült művei drámai erővel, szinte dokumentarista pontossággal ábrázolják a magyar parasztság sorsában és életvitelében bekövetkezett változásokat. A magyar képzőművészetben is egyedülálló vállalkozás volt a téesz sorozat, amelyben krónikási hűséggel, történelmi, pszichológiai hitelességgel és személyes élmények birtokában jelenítette meg a mezőgazdaság átszervezésének, a "kényszerkolhozosítás" folyamatát - közölte a művészettörténész. A sorozat záró alkotása az egyfajta összegzésnek is tekinthető, 1985-ben festett Rekviem a téesz tagokért című festmény. A szürrealizmust idéző, türkiz hátterű kompozícióban korábbi művek egy-egy motívuma - parasztajtó, tanyaablak, megfáradt, hajlott hátú idős parasztember - is föltűnik - fogalmazott Nagy Imre. Az Emlékpont állandó képzőművészeti kiállításán, a közgyűjtemény Paraszt Párizs termében a Vásárhelyi Iskola jeleseinek - többek között

Németh Józsefnek

és

Kohán Györgynek

- a festményeit mutatják be, hangsúlyt helyezve a szocialista és az alföldi realista stílus különbségeinek bemutatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.