Kultúra

Szent Antal-napi Liliomfesztivál: virágba borult Szeged-Alsóváros + FOTÓK

Szent Antal-napi Liliomfesztivál: virágba borult Szeged-Alsóváros + FOTÓK

2013. június 16., vasárnap
Szent Antal-napi Liliomfesztivál: virágba borult Szeged-Alsóváros + FOTÓK
liliom_fesztival_mj 16

Szent Antal-napi Liliomfesztivált rendezett az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont szombaton. A virágokra és gyógynövényekre koncentráló eseménnyel régi hagyományt elevenítettek fel a szervezők.

Szent Antal

ferences szerzetes portugál nemesi családból származott, az ő jelképe volt a mediterrán régióban honos fehérliliom. Innen jött az ötlet, hogy a felújított kolostorkertben olyan rendezvényt szervezzenek június 13., azaz Antal nap körül, amely a szenthez, a liliomhoz, a virágokhoz, a gyógynövényekhez, a kerthez kapcsolódik – mondta el portálunknak

Petri Márta

, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője. Hozzátette: Szent Antal az egyik legnépszerűbb szent, Alsóvároson is erős kultusza volt egészen 1950-ig, amikor a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a kolostort. Addig éltek a hozzá kötődő népszokások, melyeket a Liliomfesztivállal szerettek volna felidézni. Szent Antal kultuszához kapcsolódik a liliomszentelés, melyre az esti szentmisén kerül sor. A megszentelt liliom szirmát gyümölcspálinkába tették és utána gyógyászati célokra használták. Nehezen gyógyuló sebekre kötözték a virágszirmot, belsőleg pedig kockacukorra csepegtetve alkalmazták a gyomorbántalmakra. Másik népszokás az Antal vagy Erzsébet napi kenyérosztás volt Alsóvároson, ezt jótékonysági süteményvásárral elevenítették fel, melynek bevételét a nyári táborokra fordítják – magyarázta Petri Márta.

Zöldturmix

A kolostorkertben számos gyógy-, illetve fűszernövényt megcsodálhattak a látogatók: van itt sok más mellett pemetefű, édesgyökér, borsmenta, torma, bazsalikom, izsóp és levendula is. Természetesen pompázik a kertben fehérliliom, valamint terem szegedi fűszerpaprika is, amit valószínűleg a ferences szerzetesek honosítottak meg. A szervezők olyan programokat próbáltak összegyűjteni, ami a kerthez, a virágokhoz és gyógynövényekhez kapcsolódik, így például zöld turmixot is kóstolhattak az érdeklődők, ami almából, banánból, citromból, dióból és salátából készült.

Virágos szappan és ehető virágok

Virágkötő versenyt is rendeztek, valamint a kézműves vásárban olyan tárgyakat láthattunk, amin a virágmotívumok visszaköszöntek. Így például az egyik standon szép virágmintás kézműves szappanok sorakoztak kecsketejből és különféle növényekből, illetve összetevőkből, mint a kamilla, a tengeri alga vagy éppen az avokádó. A szezonhoz illően saját termesztésű levendulát és rózsát hozott magával Halmos Monika gasztronómus. Elmondta, van a virágoknak gyógyhatásuk is, például a levendula nyugtató és görcsoldó, de elsősorban nem ezért fogyasztjuk őket, hanem mert szépen mutatnak az ételeken, illetve ételekhez, kellemes az illatuk és az ízük is – az ehető virágokról egyébként Varázslatos virágízek című könyvében ír részletesen. Standján a levendulaszörptől a rózsalekváron, a rózsazselén, a rózsacukron át a rózsafűszersóig sorakoztak a különlegességek.

Papír- és csuhévirág

Csuhéból is mindenféle csodák készültek. A kicsiket kézműveskedéssel várták a kolostorkertben, ahol kedvükre festhettek, papírvirágokat hajtogathattak, mesekártyák segítségével meséket találhattak ki vagy éppen liliombábot készíthettek. A gyerekek újrafelhasználható anyagokkal is dolgozhattak, ezzel is szerették volna felhívnia a figyelmet a szervezők a környezettudatosságra. Kovácsné Papp Szilvia nyelv- és beszédfejlesztés-tanártól, a kézműves foglalkozás vezetőjétől megtudtuk, július 1. és 5. között Mesebeszéd címmel 4-10 éves gyerekeknek alkotótábort tartanak, ahol sok más mellett nemezelést, csuhézást, gyöngyözést és mézeskalács-készítést is tanítanak majd a kicsiknek. Este Nagy Imre Erik karmester, zongorista, zeneszerző és művésztársai gyertyafényes koncertet adnak, valamint a kolostorkertben misebor- és gyógyikőkóstolót hirdettek – ezzel egyben a Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódik Alsóváros.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.