A történelmi Magyarország borvidékeit mutatják be



A történelmi Magyarország borvidékeit, szőlőfajtáit és kiváló borait ismerhetik meg azok, akik szombaton ellátogatnak A borok tudósai, tudósok borai című gasztronómiai rendezvényre a szegedi Móra Ferenc Múzeumba.
A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia szegedi akadémiai bizottságának védnökségével megszervezett rendezvényen a felsőoktatási intézmény két néprajzkutatója,
Mód László
és
Simon András
tart előadást a Kárpát-medence összefüggő borászati és szőlészeti kultúrájáról – mondta
Dlusztus Imre
borászati szakíró, az esemény házigazdája az MTI-nek. A rendezvényen tizenegy kiváló bortudós” mutatja be három-három remekművét. A tokaji borvidékről
Áts Károly
, az egriről
Kaló Imre
, Badacsonyból
Laposa Bence
, a Dél-Balatonról
Légli Ottó
, Sopronból – pontosabban Fertőrákosról -
Luka Enikő
, Szekszárdról
Takler Ferenc
, Villányból pedig
Tiffán Zsolt
érkezik a Tisza-partra. A neves hazai termelők mellett az összes határon túli, jelentős számban magyarok lakta borvidékről is bemutatkozik egy-egy termelő:
Balla Géza
az arad-hegyaljai Ménesről,
Brutler János
a szatmár-hegyaljai Béltekről,
Bott Frigyes
a muzslai dombok közül a Felvidékről,
Maurer Oszkár
pedig Bácskából és Szerémségből hozza el kedvenc borait. A vendégek igazi hungarikumnak számító fajtákból, a mézes fehérből vagy a bakatorból készült borokat is megízlelhetik majd – közölte az
szakportál főszerkesztője.