A történelmi Magyarország borvidékeit, szőlőfajtáit és kiváló borait ismerhetik meg azok, akik szombaton ellátogatnak A borok tudósai, tudósok borai című gasztronómiai rendezvényre a szegedi Móra Ferenc Múzeumba.
A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia szegedi akadémiai bizottságának védnökségével megszervezett rendezvényen a felsőoktatási intézmény két néprajzkutatója,
Mód László
és
Simon András
tart előadást a Kárpát-medence összefüggő borászati és szőlészeti kultúrájáról – mondta
Dlusztus Imre
borászati szakíró, az esemény házigazdája az MTI-nek. A rendezvényen tizenegy kiváló bortudós” mutatja be három-három remekművét. A tokaji borvidékről
Áts Károly
, az egriről
Kaló Imre
, Badacsonyból
Laposa Bence
, a Dél-Balatonról
Légli Ottó
, Sopronból – pontosabban Fertőrákosról -
Luka Enikő
, Szekszárdról
Takler Ferenc
, Villányból pedig
Tiffán Zsolt
érkezik a Tisza-partra. A neves hazai termelők mellett az összes határon túli, jelentős számban magyarok lakta borvidékről is bemutatkozik egy-egy termelő:
Balla Géza
az arad-hegyaljai Ménesről,
Brutler János
a szatmár-hegyaljai Béltekről,
Bott Frigyes
a muzslai dombok közül a Felvidékről,
Maurer Oszkár
pedig Bácskából és Szerémségből hozza el kedvenc borait. A vendégek igazi hungarikumnak számító fajtákból, a mézes fehérből vagy a bakatorból készült borokat is megízlelhetik majd – közölte az
szakportál főszerkesztője.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.