Kultúra

Bodor Ádám a „művészi alakzatról”

Bodor Ádám a „művészi alakzatról”

2011. október 27., csütörtök
Bodor Ádám a „művészi alakzatról”

A napokban vehette az olvasóközönség kézbe Bodor Ádám Kossuth-díjas író legújabb regényét, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Verhovina madarait. A 75 éves szerző író-olvasótalálkozóra érkezett szerdán a Somogyi-könyvtárba a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Bár napjainkban a regény műfaja hódít, a kolozsvári születésű író leginkább a novellák területén érzi magát otthon.

- Novellistaként indult, és máig ez a fő műfaja. Hogyan gondolkodik a novelláról, mennyiére érzi megbecsültnek most, mikor korunk kedvelt formájaként általában a regényt nevezik meg?

- Igen, sajnos ez így van, annak ellenére, hogy azt hinné az ember, hogy ebben a sokat emlegetett rohanó világban a rövid műfaj lenne a „menő”, ezzel szemben a tapasztalat ennek ellenkezőjét jelzi. Továbbra is a regény őrzi uralkodó pozícióit, érthetetlen módon úgy látszik, ez így is marad. Talán azért, mert az igazi novella nehezebb műfaj, kétségtelenül művészibb alakzat, talán emiatt a befogadása sem olyan könnyű. Másrészt lehet, hogy a közönség elvárásai még mindig ott tartanak, hogy egy hosszú szép, lineáris történetet akarnak olvasni.

- Akkor ön miért maradt mégis köteteken keresztül a novellánál?

- Erre nehéz válaszolni, ez egy annyira egyéni, ösztönös, alkati dolog, hogy én csak így tudok írni.

- Abszolút hisz az ösztönös írásban?

- Nem, fegyelemre van szüksége az alkotónak, ellenőriznie kell önmagát is egyfolytában, a kísértés mindig nagy a túlbeszélés irányába. Az ember nem egyforma hangulatban ír, ilyenkor ügyelnie kell persze.

A keletkező történet

- Ha már mai idők, előkerülhet a Digitális Irodalmi Akadémia - melynek ön alapító tagja -, ami azt is célul tűzte ki, hogy a kortárs szerzőket népszerűsítse a digitalizált szövegen keresztül.

- Tudomásom szerint elsősorban a diákság tanulmányaiban nyújt óriási segítséget azzal, hogy nemcsak kész irodalmi művek válnak az internet útján hozzáférhetővé, hanem a társult anyagok, a kommentárok, a kapcsolódó kritikai írások is jobbára napra készen megtalálhatók. Egy szakmai érdeklődésű fiatalnak ez nagy könnyebbség. Ezenkívül a külföldön élő magyarság számára is az, ahol a könyvterjesztés hiányosságai folytán nem mindig jutnak hozzá a keresett művekhez, illetve a kritikai anyagokhoz.

- Mondhatni új kötetével érkezett Szegedre, a Verhovina madaraival. El szabad-e árulni valamit a keletkezés körülményeiről.

- Nem. Azért, mert én sem tudom. Egy mű keletkezése - hacsak nem egy nagyon kiszámított munka - rendszerint az író számára sem ismeretes. Egyszer csak kezd kialakulni valami körül egy légkör a maga tárgyi kellékeivel, majd lesz belőle egy történet. Persze kellenek hozzá tárgyi kellékek, egy vízimalom, egy közfürdő, közmosoda, vagy akár egy természeti környezet - valami kell, ami a történetet elindítja. Azután ha már keletkezett belőlük vagy három, amelyek eléggé egy tárgykör köré alakulnak, akkor már teremti magától a többit is.

A könyv tárgyi varázsa

- Milyen hatások érik, követi-e például a kortárs irodalmat?

- Nagyon esetlegesen olvasok, kortársaimat hellyel-közzel, de egyre kevesebbet. Amikor pedig éppen írok valamit, akkor úgyszólván alig.

- Nem lehet megkerülni a kérdést, a könyvszakma válságát, ön milyen jövőt jósolna most a könyvkiadásnak, az irodalomnak?

- Elég régóta borúlátó vagyok, elsősorban abban a tekintetben, hogy senkinek sem ajánlanám, hogy egy írói karrierben reménykedjen, mert ennek egyelőre sok jó kilátása nincs. A könyvkiadás éppen válságban van az ismert anyagi okok miatt, valamint az érdeklődés nagyon áthelyeződött a bulvár irányába.

- A digitalizációnak erre is vannak válaszai, jön például az e-book.

- Igen, bár az elektronikus könyvnek én nem jósolok túl nagy jövőt. Persze nagyon praktikus vonaton vagy repülőn, de megfosztja az embert a könyv tárgyi varázsától. Az olvasás egy intim, meghitt tevékenység azzal, hogy az ember fogja a könyvet, ebben annak külalakja, tárgyi volta - az például, hogy lapozni lehet - nagyon fontos, ezt elvégezni egy rideg géppel, elég kiábrándítóan hat. Ahogy annyiszor már az emberiség, és főleg a művészet iránt érdeklődő fogyasztók esetében visszatértek a régi eszközök, úgy gondolom, ez a könyv esetében is így lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.