Kultúra

TisztaSZIN – Zöld fesztivál tanulságokkal + VIDEÓ, FOTÓK

TisztaSZIN – Zöld fesztivál tanulságokkal + VIDEÓ, FOTÓK

2011. augusztus 28., vasárnap
TisztaSZIN – Zöld fesztivál tanulságokkal + VIDEÓ, FOTÓK
Talán a vártnál kisebb számú résztvevőnek, talán a környezettudatosabb fesztiválozóknak is köszönhetően, úgy tűnik, mára már beért az a munka, melyet évekkel ezelőtt kezdtek el a Szegedi Ifjúsági Napok szervezői és a zöld szervezetek. Tiszta SZIN-t tudhatunk a hátunk mögött. A Re:pohár idén is nagymértékben hozzájárult a fesztivál ökolábnyomának kisebbé tételéhez, az „erdősűrűséggel” kihelyezett hagyományos és szelektív hulladékgyűjtők pedig szinte arra csábították a fiatalokat, hogy ne szemeteljenek. A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ifjú és egyenpólós „szemétkommandósai” csapatokban járva ürítették az edényeket, szedték össze a kisebb-nagyobb szélfútta papírokat. A nagyobb csomópontokban kihelyezett szelektív gyűjtőkonténerek, és a kisebb kukák remekül elnyelték mindazt, amit a fesztiválozók termeltek.

Bel- és a külvilág

A SZIN beléptető kapuinál azonban már más volt a helyzet. Köszönhetően a benti borsos áraknak, a fesztiválozók vékonyka pénztárcájának, valamint a korlátozottan bevihető étel-italmennyiségnek, a fiatalok inkább a városban ettek, és a közeli boltok forgalmát növelték. Így a kapuknál elfogyasztott földi javak hulladéka szemet bántóan borította el a környéket. Évek óta visszatérő jelenség ez, és a fiatalok az idén sem érkeztek Szegedre több pénzzel. Hiányzott bent az olcsó, laktató étel, talán csak a lángos és a fröccs fogyott jobban. Érdemes lenne átgondolni, hogyan lehetne meg- és benntartani a bulizókat anélkül, hogy külön személyi kölcsönt kelljen a srácoknak felvenni ahhoz, hogy túléljék a fesztivál hétvégéjét.

Csikkcsata

Azt persze egy ekkora embertömeget megmozgató rendezvénytől senki sem várhatja el, hogy patikatisztaság uralkodjon a területén, azonban a megfelelő promócióval, a hulladékgyűjtés rendszerével meg lehet oldani a látszólag megoldhatatlan feladatot is. Némi kívánnivalót ugyan hagyott maga után a csikkhelyzet, amire jó lesz majd a jövőben jobban odafigyelni. A második nap végére már valóban annyi cigarettavég ékesítette a földet, mint ahány fűszál árválkodott a Partfürdőn. Ebben a kérdésben nemcsak a fesztiválozók fejében lehet majd rendet tenni, de megfontolásra érdemes az, hogy szponzorként talán nem túl szerencsés dohánygyárat felkérni, aki a SZIN számtalan fő pontján csillogó-villogó standokkal kínálja portékáját, nem nagyon ellenőrizve a nagykorúság meglétét. Természetesen ez komolyabb, gazdasági és népegészségügyi kérdés, a helyzet megváltoztatásához pedig még évek kellenek, amit reméljük a SZIN is meg fog élni.

„Nem én dobtam el, nem nekem kell felszedni”

Az idei SZIN is helyet adott számtalan zöld és civil szervezetnek, akik ezúttal új – és főleg tikkasztóan napsütötte – helyen mutatkoztak be. A korábbi Pepsi Színpad mellett területről a szervezők a Nagyszínpad közelében lévő partszakaszra költöztették be a „zöldeket”, akik így a fesztivál főútvonala mellett próbálták szemléletformáló munkájukat elvégezni. A régi, árnyas helyen felállított faházakat idén saját sátrakkal próbálták pótolni a szervezetek, ahol játékos tesztekkel, feladványokkal próbálták a fiatalokat a helyes ökoirányba terelni. Talán ennek is köszönhető, hogy egyes standok környezete bizony hagyott kívánnivalót maga után. Sajnálatosan a legkirívóbb az egyik – épp a szelektív hulladékgyűjtést zászlajára tűző szervezet – sárga sátránál tapasztalhattuk. Az okokról igen érdekesen beszélt a szervezet képviselője.
„A palackok, amik itt hevernek, azokat a fesztiválozók dobálták ide” – hárította el magától a felelősséget a szelektív hulladékgyűjtést zászlajára tűző ÖKO Pannon képviselője. „Azt gondolom, ha nem én dobtam el, nem én szedem fel. Sajnos nincsenek gépeink, seprűnk, amivel felszednénk. A köztisztaságért felelősöknek kellene rendet tartani. Ha erre képtelenek, akkor nem tudunk mit tenni” – vonta le az eset tanulságát az aktivista jó néhány eldobott ásványvizes palack, sörösdoboz és papírfecni szomszédságában, alig néhány méterre a hulladékgyűjtő szigettől. Talán érdemes lett volna nekik is kicsit jobban körülnézniük, akkor láthatták volna, hogy a SZIN-nek idén sikerült – köszönhetően a „köztisztaságért felelősöknek” – tisztábbnak maradnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.