Kultúra

Kiderült - ezért szeretjük Márait

Kiderült - ezért szeretjük Márait

2011. április 30., szombat
Kiderült - ezért szeretjük Márait

Márai Sándor a magyar irodalom legjobb három írójának egyike, de túl pesszimistának tartjuk őt

Miért szeretjük Márait? A legfőbb ok az emberi kapcsolatok mélyenszántó bemutatása, Márai Sándor példás értékrend-képviselete és igazságszeretete - derült ki a Helikon online kérdőíves kutatásából. Ugyanakkor túl pesszimistának is tartjuk őt.

Márai Sándor

tavaly, 2010-ben volt 110 éves. A Helikon Kiadó 15 év alatt több mint egymillió kötetet adott el a szerző tollából. Áprilisban indult egy online Márai közvélemény-kutatás, amely arra kereste a választ, hogy vajon mitől olyan kedvesek számunkra az író művei. A 2011. április 7-én indított Márai-kampány tesztsorát több mint ezer fő töltötte ki. Többségében a nők érdeklődtek a kutatás iránt, mintegy 70%-ban ők adtak választ. Életkor tekintetében a 45 év felettiek vezetnek 35%-kal, őket a 25-30 év közötti korosztály követi 20%-os részvételi aránnyal. A 31-35 év közöttiek 15, míg a 36-40 és a 41-45 évesek egyaránt 12-12%-ban mutattak érdeklődést. A résztvevők háromnegyede felsőfokú végzettségű. Márai a válaszadók 44%-a szerint az első 3 legjobb magyar író közé sorolható, a százalékok megoszlásából az derül ki, hogy Márai gondolkodó szerepe a legvonzóbb a résztvevők számára, ők ezt 44%-ban képviselik. 29% kedveli benne az írót, 20% a polgárt, 6% a hányatott sorsú emigránst, 1% pedig nem nyilatkozott. Az író elsősorban az értékrendjével „hódít”, ezt a válaszadók 46%-a állította, másodikként gondolkodásmódját kedvelik (34%), 17% emelné ki elsőként a stílusát, 2% pedig a magatartását. Itt is 1% volt, aki nem nyilatkozott. Ami az 1998 óta tartó világsiker okát illeti, erről legkevésbé oszlanak meg a vélemények. Toronymagasan, mintegy 70%-kal vezet az emberi kapcsolatok mélyenszántó bemutatása, 20% szerint témaválasztása, a polgári világ bemutatása. 7% szavazott műveinek múltba vágyó, visszatekintő hangnemére, 2% az író fordulatokban gazdag életére, 1% pedig nem válaszolt. Jellemvonásait illetően már eltérőbb a szavazatok aránya, a válaszadók 30-30%-ban egyaránt kedvelik Márai meg nem alkuvó természetét és igazságszeretetét. Rendíthetetlen kitartását 20% teszi az első helyre, őket követik 15%-kal azok, akik a magyarságtudatra szavaztak, 1% itt sem nyilatkozott. A nagy közszeretet ellenére érdekes, hogy a szavazók 45%-a gondolja Márait túlságosan pesszimistának, 24% nem kedveli az író emberektől való elzárkózását, 13%-uk arisztokratizmusát. 10% tartja magatartását ítélkezőnek, 7% szerint pedig túlzottan kemény. 1% semmilyen jellemvonást nem jelölt meg. A magyar társadalom jelenlegi értékrendjére vonatkozó kérdésből egyértelműen kiderül, hogy nemigen valósult meg Márai által képviselt érték a felsorolt lehetőségek közül – legalábbis az 56%-os többség ezt támasztja alá. 17% ugyanakkor úgy tartja, hogy az emberi kapcsolatok felértékelődtek, 13% szerint tapasztalható hagyománytisztelet, 10% pedig következetesen kitart elvei mellett. 3% szavazott a kitartó munka becsületére.

A "slágerek"

Továbbra is A gyertyák csonkig égnek és a Füves könyv vezeti a népszerűségi listát, derül ki az utolsó előtti kérdés válaszaiból, de sokan kedvelik még a Teljes Napló-sorozatot, az Egy polgár vallomásait, valamint az Eszter hagyatékát. Nagy érdeklődéssel várja a játékban résztvevők többsége az Istenek nyomában című regény megjelenését (24%), de még jobban a Teljes Napló-sorozat következő kötetét (28%). Harmadik helyen áll a Bébi vagy az első szerelem 17%-kal, a válaszadók 15%-a pedig az 1945 óta ki nem adott Varázs című drámára kíváncsi a leginkább. 9% szeretné kezében tartani az Ihlet és nemzedék című művet és 7% vágyik a Publicisztika V. kötetére (1937-1939). Az érdeklődők a

www.helikon.hu

mellett a Bookline oldalán is megtalálhatták a kutatás alapját képező tíz kérdésből álló listát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.