Kultúra

Grecsó Krisztián új kötete nyomozásba oltott családregény

Grecsó Krisztián új kötete nyomozásba oltott családregény

2011. február 17., csütörtök
Grecsó Krisztián új kötete nyomozásba oltott családregény

Megjelent Grecsó Krisztián új regénye: a Mellettem elférsz az író hatodik kötete, amely egy kutatás és egy család története, és önéletrajzi elemekre épül.

A történetet egy németországi fényképezkedés indította el bennem: egy fotográfus régi eljárással készített rólam portrét. Amikor megjelent a kép, egészen megdöbbentem, mert az apámat láttam rajta - mondta

Grecsó Krisztián

a könyv szerda esti budapesti bemutatóján. Mint felidézte, a végső lökést a Mellettem elférsz megírásához egy tárca adta meg, amelyet egy családi fénykép alapján kellett megírnia egy magazinnak. A képen édesapja nagybátyja szerepelt, aki a családi legendárium szerint pannonhalmi szerzetes volt, ám ezt Grecsó kutatásai később megcáfolták. Sőt, egy megdöbbentő szerelmi történet bontakozott ki. Az író kiemelte, hogy a kötet lapjain családjának történetei, mítoszai elevenednek meg, sőt nagymamájának - aki hobbiból verseket és regényeket írt - szövegeit is felhasználta. "Ez az ő első komolyabb publikációja" - fogalmazott. Grecsó Krisztián ugyanakkor megjegyezte, hogy a kötetben szereplő események mégsem tekinthetők valóságosnak. A történetben egy harmincas éveinek közepén járó férfi nyomoz családja mítoszai, legendái nyomában, és közben megismeri önmagát, sőt a jövőjét is. "Arra gondoltam, hogy ha minden tulajdonságomat örököltem, akkor én is ugyanazokat a köröket futom, amit az elődeim is. Üres ember, aki mellett nem fér el a múltja" - mondta Grecsó Krisztián, aki az eddig megjelent három regényét (a két korábbi: Isten hozott - 2005, Tánciskola - 2008) összehasonlítva úgy fogalmazott: lehet, hogy ő is ugyanazt az egy regényt írja egész életében. A szerző szerint a Mellettem elférsz leginkább az Isten hozottal állítható párba, hiszen mindkettő a hazatalálásról, a közösségbe beilleszkedésről szól, az új könyvnek pedig inkább a közösségtől elválás, a megbékélés a fő témája. Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron. A csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett mint tanító, de sohasem tanított. A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Dolgozott a Bárka folyóirat szerkesztőjeként, a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként és volt a Szépírók Társaságának alelnöke is. 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszérovatát. Isten hozott című regénye (Magvető) 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénül is megjelent. Drámáját, a Cigányokat (2010) Máté Gábor rendezésében játssza a budapesti Katona József Színház.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.