Kultúra

Új könyv Szeged aranykoráról

Új könyv Szeged aranykoráról

2010. július 20., kedd
Új könyv Szeged aranykoráról

A történelem hátrányaiból kovácsolt előnyt a Tisza-parti város

Az Ady téren, ahol ma a Tanulmányi és Információs Központ áll, valaha korcsolyázó tó volt, majd egyetemi sportpálya. Ilyen és efféle érdekességek derülnek ki Varga Andrásnak a Bába Kiadónál megjelent „A régi Szeged” című könyvéből.

Varga András

, a szegedi Egyetemi Könyvtár munkatársa nem az aktuális nevezetességekre hívja fel a figyelmet, hanem a ma meglévő építészeti-művészeti emlékeken keresztül a századelőt – Szeged aranykorát – idézi fel, művészeti, kulturális, művelődéstörténeti, ipartörténeti, kereskedelmi, gazdasági és más szempontok alapján. „Szegednek legalább két nagy tragédiája volt: az 1879-es árvíz és a trianoni határmódosítás. Érdekes módon mind a kettő pozitív hozadékkal bírt a város fejlődésére. Az árvíz után jött az újjáépítés, a határvárossá válás pedig politikai szerepet osztott ki Szegednek, és így vált a város kiemelt jelentőségűvé a két világháború között, többek között az egyetem ideköltözése is ehhez az időszakhoz kötődik” – magyarázza a szerző. Eredetileg először egy CD-ROM készült el, amit Varga András maga írt és programozott, és az Universitas Szeged Kiadó gondozásában jelent meg. A CD szöveganyaga alkotja a könyv gerincét. A

Péter László

helytörténész, címzetes egyetemi tanár alapította Péter László Várostörténeti Alapítvány pályázatán a szöveggel Varga András 2008-ban első díjat nyert el.

A kötet az árvíz utáni újjáépítést követő fél évszázadba repít vissza, amikor kialakult a szegedi városkép. A témában fellelhető klasszikus munka, a Tóth Ferenc szerkesztette „Csongrád megye építészeti emlékei” városépítészeti monográfia, amely levéltári dokumentumokra, építészeti könyvekre támaszkodva adja meg egy-egy épület történetét. Varga András művelődéstörténeti adatokkal toldotta meg ezt a koncepciót. Könyvéből azt is megtudhatjuk, ki lakott egy-egy épületben, milyen kocsma, vagy melyik kereskedő üzlete működött az alsó szinten, járt-e ott Ferenc József, és ha igen, mit ebédelt…

A történelmivé nemesült új

A kötet egy 1911-es szegedi névtár alapján az utcanevek rendjében minden – tereket, városrészeket bemutató – fejezet után az ott működő iparosok és kereskedők betűrendes mutatóját is megadja: papucsosmesterek, csizmadiák, asztalosok, bérkocsisok sorakoznak, akik nevei szerepelnek a kötet bőséges bibliográfiája utáni névmutatóban is. „Találkoztam olyanokkal, akik megtalálták a nagypapa órásüzletét a mutató alapján” – meséli Varga András. A nagy múltú városok legcsekélyebb épülését is olykor pesszimistán fogadókkal szemben Varga András nem fél az új dolgoktól, csak az értékmegőrzést hangsúlyozza. „Szegeden nem helyeslem például a régi Palánk lebontását, hiszen bármennyire is roskadozó házak álltak ott, sok történelmi épület tűnt el, köztük Tömörkény lakóháza és egy copf-stílusú palota is. Egyébként viszont úgy vélem, a város olyan, mint a nyelv, organikus, és fejlődik, de az értékekre ügyelni kell. A fejlődéshez hozzátartozik a bontás és az építés egyaránt, ha ezt kellő ízléssel végzik, akkor történelmivé fog nemesülni az új is.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.