Kultúra

Kígyó, béka, pillangó – a múzeum természettudományos oldala

Kígyó, béka, pillangó – a múzeum természettudományos oldala

2010. július 1., csütörtök
Kígyó, béka, pillangó – a múzeum természettudományos oldala
Az, hogy a múzeum természettudományos része elsősorban a gyerekeket érdekli, nem igaz. Ha egy kiállítás jó, akkor széles rétegeket képes megszólítani a gyerekektől a nyugdíjasokig – véli Gaskó Béla biológus, a Móra Ferenc Múzeum természettudományi osztályának vezetője, általános igazgatóhelyettes. Egy kiállítás akkor jó, ha nem egy tudós magyarázza meg, hogy mit lát az érdeklődő, hanem van saját élményanyaga, amit kötni tud valamihez. Ilyen a „pillangó-valóságshow” is, amely a korábbi tervek szerint a július 4-ig várta volna az érdeklődőket, de a múzeum tárgyalásai eredményesnek bizonyultak, így egészen nyár végéig élő pillangókat figyelhetnek meg a múzeumba látogatók. A lepkeháznak nemrég már a 15 ezredik látogatóját is köszönhették.

A pirosra mennek

Ha valaki piros ingben megy be a lepkeházba, biztosan rárepülnek. Még nem tanultak meg félni az embertől, és ilyen színű virágokat kedvelnek – a lepkék színérzéke hihetetlenül fejlett. A pillangó rárepül, megnézi, van-e benne virágpor, és nagyot csalódik, hogy se virágpor, se nektár. Már a nyolcvanas években voltak hasonló kiállítások, itt Szegeden 1990-ben nyílt meg a „Csak egy Földünk van” tárlat első változata, amelyben a víz élővilágát akváriumban úszkáló halakkal szemléltették – meséli Gaskó Béla. A mostani lepkeshow mintájául egy pesti kiállítás szolgált.
A Tajpeji Képviseleti Irodától kapja a múzeum az anyagot, ők pedig a tajpeji állatkertből szerzik be a bábokat – ilyen formában teszik meg ugyanis az utat a lepkék három nap alatt. Az első szállítmányba közbe szólt az izlandi vulkán, a Hongkongban veszteglő bábok fele kikelt a csomagban. A kiállítás azonban nemcsak a repkedő szépségekből áll, a rovarok lábainak, illetve szájszerveinek szemléltetésére a Magyar Természettudományi Múzeumból származó maketrendszer szolgál, mellettük természetfotókat és egy világanyagból válogatott rovargyűjteményt is megcsodálhat a látogató. A pillangókat szubtrópusi növények veszik körül, amelyeket a Füvészkerttől kapott a múzeum. A lepkék a keltetőszekrényben látják meg a napvilágot. Biztosítani kell azokat a körülményeket, amelyeket az eredeti élőhelyükön megszoktak. Ha valaki elmegy a lepkekiállításra, meleg fogadtatásban részesül: 26-28 fokos meleget kell tartaniuk a szakembereknek, és 70-80%-os szubtrópusi páranyomást. Ananász, mangó, illetve különféle virágokból nektár szolgál a lepkék táplálékául. Mivel a pillangók élete nem tart tovább három hétnél, folyamatos a lepkebábok utánpótlása.

Mit rejt a vitrin?

A múzeum új raktárbázisához kapcsolódó munkákat is Gaskó Béla koordinálta. Amikor az Árkád üzletközpont megvásárolta a Boros József utcai raktárbázis épületét, lehetőség nyílt a Cserje sori új bázis kialakítására. Az új létesítmény 4040 négyzetméter alapterületű, kétszintes raktár, amely kifejezetten erre a célra készült. Ezzel 10-15 évre megoldotta a múzeum a raktározást. A gyarapodás – köszönhetően a nagyberuházásoknál kötelezően előírt ásatásoknak – meglehetősen gyors, annál is inkább, mert teljes vertikumú a szegedi múzeum gyűjteménye: a régészettől a néprajzon át a természettudományig. Az új raktárbázis bizonyos részei bejelentéssel látogathatók – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől.
Ez tehát a legfrissebb természettudományos kiállítás, amely egyben lehetőséget ad, hogy a múzeum ilyen tárgyú gyűjteményei felé is figyelemmel forduljunk. „A természettudományos gyűjtemény némileg eltér a többitől. Szerves anyagú műtárgyakról van szó, amelyek roppant érzékenyek. Ha azt akarjuk, hogy sokáig megmaradjanak, 50-53 százalék körüli páratartalmat és 20 fok körüli hőmérsékletet kellene biztosítani – ezt a benti raktárnál meg is tudjuk tenni, de ez is bővítésre szorul” – magyarázza az igazgatóhelyettes. Tavaly nyert az intézmény egy TIOP-pályázatot, amelynek segítségével a raktározott anyag háromnegyedét látványtárrá tudják alakítani. „Olyan tárolóbútorokat szerzünk be, amelyek sok preparált állatot képesek elrejteni. Elsősorban az emlősök és a madarak érdeklik a látogatókat. Kétsoros szekrényről van szó, a felső polcok inkább a raktározást szolgálják, az alsók pedig a látványtári részt. Itt az egyes szekrénysor közötti távolságokat úgy alakítjuk ki, hogy azt kerekesszékkel is meg lehessen tekinteni. Ilyen szempontból szerencsénk van, mert egy korábbi pályázattal már megoldottuk a múzeum akadálymentesítését” – fejtegeti Gaskó Béla. A rovarok, a növények, az ásványok, a kövületek teljesen másféle gondozást igényelnek. A látványtár mellett a rovarok is a belső raktárban maradnak, elsősorban azért, mert rendszeres mérgezést igényelnek. Vannak különböző rovarok, amelyek az ilyen gyűjteményt morzsává rágják, ilyen a múzeumbogár, a szűcsbogár, vagy a különböző molyok – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől. Ilyen helyeken azonban a mérgezés sem olyan egyszerű, olyan szereket használnak, amelyek emberre és melegvérű állatokra ártalmatlanok, és viszonylag hosszú a hatásidejük. A nemrégiben átadott külső, Cserje sori raktárba azokat az anyagrészeket vitték át, amelyek nem igényelnek ilyen rendszeres mérgezést, mint például az alkoholos preparátumok, kígyók, békák, gyíkok, teknősök. A hüllők mellett az ásvány-, kőzet- és növénygyűjtemény, illetve a csigák és a kagylók is ide kerülhettek. A növénygyűjteményt ugyan szintén mérgezni kell, de a légmentesen záródó szekrények áthidalják ezt a problémát. Körülbelül félmilliós a természettudományi gyűjtemény száma, ennek fele lesz a belső raktárban, és ugyanennyi a külsőben. „A költözésnél jól alakultak a dolgok, ami a munkatársaim érdeme, illetve azé, hogy jó rakodóbrigádot választottunk” – összegzett Gaskó Béla. Az igazgatóhelyettes azt is elárulta, az országban nagyon előkelő helyet foglal el a szegedi múzeum természettudományi anyaga. A vidéket tekintve darabszámra csak a speciálisan természettudományi profilú gyöngyösi múzeum előzi meg a Mórát, országosan nézve pedig a Természettudományi Múzeummal nyilvánvalóan nem lehet versenyezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.