Kultúra

Indul a szabadtéri: „leporolják” a My Fair Ladyt

Indul a szabadtéri: „leporolják” a My Fair Ladyt

2010. július 2., péntek
Indul a szabadtéri: „leporolják” a My Fair Ladyt
A My Fair Lady című musicallel péntek este startol a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. A G. B. Shaw Pygmalion című színművéből írt darabot a Jászai Mari-díjas Novák Eszter rendezésében összesen öt estén láthatja a szegedi nagyérdemű. Parádés szereposztás: a főbb szerepekben a hazai filmrendezők által jelenleg legfoglalkoztatottabb fiatal színésznőt, Tompos Kátyát (Valami Amerika 2., Polygami, Köntörfalak), az Örkény István Színház kiváló művészét, Széles Lászlót, a Vígszínház legendás művésznőjét, Venczel Verát, a Madách Színházhoz kötődő közönség-kedvenc Gálvölgyi Jánost, a Katona József Színház vezető színészét, Bezerédi Zoltánt, valamint a filmes munkái alapján is egyre népszerűbb, fiatal Szabó Kimmel Tamást (Megy a gőzös, Made in Hungária) láthatják a nézők. A színpadon egy hatalmas gramofon és egy metronóm is látható Khell Zsolt díszlettervezőnek köszönhetően, a korhű jelmezeket pedig Zeke Edit készítette. A darab koreográfusa a rendező testvére, Novák Péter, akit néhány hét múlva a Dózsa György életét feldolgozó táncjáték címszerepében láthatunk viszont. Mint már a Dóm téren szokásos, nem telik el próbafolyamat kisebb-nagyobb malőrök nélkül: begipszelt lábbal próbált az Alfred Doolittle-t alakító Bezerédi Zoltán, mivel megsérült a szerdai próbán, de a baleset nem veszélyezteti a produkciót.
A My Fair Lady alkotóival és főszereplőivel a bemutatót megelőzően Botka László polgármester is szeretett volna megismerkedni, ezért személyesen mutatta meg nekik csütörtökön a Városházát, majd Bátyai Edina fesztiváligazgatóval, valamint Venczel Verával és Gálvölgyi Jánossal egy sétát is tettek a Dóm térre.
Novák Eszter portálunknak hét elején úgy nyilatkozott, nagyon feszített munkatempót diktált a kétfelvonásos nagymusical az öthetes próbaidőszakra. Hétfőn például Tompos Kátyának is pihenőt rendelt el a rendező, mert elfáradt a színésznő hangja, de a csütörtöki főpróbán ennek már nyoma sem látszott. Novák Eszter a korábbi My Fair Lady-feldolgozásokról szólva elmondta, mivel a színházrendezés alanyi műfaj, minden rendező – így ő is – maga képére fogalmazza a történetet, amit el akar mesélni. A darab szép, sok esetben klasszikus. „Ugyanakkor természetesen 2010-ben vagyunk, tehát megpróbáltuk leporolni azt, ami porosnak tetszett. Éppen ezért választottam a fiatal költőgeneráció egyik legtehetségesebb képviselőjének, Varró Dánielnek a fordítását. Remek, szellemes dalszövegeket kapunk mai nyelven – ez mind segít abban, hogy közelebb hozzuk ezt a szép mesét a nézőkhöz, amit ugyanakkor szeretnénk a maga korába helyezve elmesélni” – így a rendező, aki összegzésként még azt is hozzátette: ha létezik elsőosztályú, ideális szereposztás nagyszerű színészekkel – akkor ez a mostani My Fair Ladyben megadatott. A korábbi évek darabjaihoz hasonlóan idén is feltűnik egy veterán autó a színpadon, a kisteleki Gyöngyösi István 1914-es Oldsmobile-ja, amely a dúsgazdagok autója volt a maga korában, a legenda szerint hatszor annyiba került, mint egy T-Ford. Ez a színház kedvenc autója, játszott már néhány darabban. Most fehérben rendelték, de egy nap alatt ez is megoldható – mondta el portálunknak Gyöngyösi. A próbán megszólítottuk a Made in Hungária Mikijeként is ismert Szabó Kimmel Tamást is, aki most Freddie-t alakítja a színpadon, és akinek Novák Eszter anno osztályvezetője volt a főiskolán. „Olykor nagyon keményen kellett bánnia velem, nem ismertük még annyira a színházat, teljesen más kapcsolat volt – most sokkal felszabadultabb a viszony. Nagyon jó munkahangulat van a színészek között, ami ritka, de Eszter annyira jól gondolkozik színházilag, hogy nincs is miért feszültségnek lennie” – mondta el portálunknak a színész. A darab július 2., 3., 9., 10. és 11-én lesz látható a Dóm téren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.