Kultúra

Ikertörténet: vigyázó szemetek Pécsre is vessétek…

Ikertörténet: vigyázó szemetek Pécsre is vessétek…

2010. április 23., péntek
Ikertörténet: vigyázó szemetek Pécsre is vessétek…
A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozathoz kapcsolódó várostörténeti vetélkedőt szervezett a szegedi Somogyi-könyvtár és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Pénteken a szegedi városházán köszöntötték a pécsi gyerekeket, akik ezután elindultak, hogy felkeressék a játék kétfordulós fináléjának szegedi állomásait. Ki volt Kálmány Lajos? Becsüld meg a Nemzeti Pantheonban látható Petőfi-szobor magasságát! Vajon látta a szegedi városháza az 1879-es árvizet? – ilyen és hasonló kérdésekre kellett felelniük a Szegedre látogató pécsi diákoknak. Az „Áthidalások. Várostörténeti vetélkedő pécsi és szegedi gyermekek számára” című játék döntőjében mintegy száz pécsi és száz szegedi gyermek utazott egymás lakóhelyére, hogy vetélkedő formájában adja tanúbizonyságát annak, hogy felkészült a partnervárosa történelméből és művelődéstörténetéből. A verseny a felsős korosztályt szólította meg, többségében hetedik-nyolcadik osztályosok jelentkeztek a felhívásra. Az elődöntők után a legjobb 16 szegedi csapat április 16-án utazhatott Pécsre, ahol megtekinthették Pécs nevezetességeit, így például a Barbakánt, a székesegyházat, a Zsolnay- és a Csontváry-múzeumot. A szegedi megnyitót április 23-án a városháza dísztermében tartották, ahol Solymos László alpolgármester köszöntötte a pécsi vendégeket. A szegediek szép élményekkel és elégedetten tértek vissza, bízom benne, hogy vendégeink is hasonlóan éreznek majd – mondta ünnepélyes köszöntőjében az alpolgármester. A szegediek ismertető könyvekkel és apró ajándékokkal kedveskedtek a pécsieknek, a vendégek vezetője, Tillai Gábor, a Janus Pannonius Múzeum történésze pedig a múzeum nevében egy tarisznyát adott át az alpolgármesternek. Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója elmondta: hatalmas munkát és egyben nagy örömöt is jelentett számukra, hogy a program megvalósult.

Fókuszban az érték

„Szeged Pécs kiemelt partnervárosa ebben a projektben, emiatt gondoltuk, hogy ezt programot a gyerekek szintjére is le kellene vinni” – mondta el portálunknak az egyik szervező, Kulcsár Marianna gyermekkönyvtáros. Hozzátette: a vetélkedő feladataiban elsősorban történelmi-kulturális értékekre koncentráltak kolléganőjével, az ötletgazda Vóna Máriával. A vetélkedő döntő része az árvízhez és újjáépítéshez is kapcsolódott. A könyvtárosok a legrégebbi műemlékeket emelték ki, mint például a Dömötör-tornyot, és érdekességeket is megmutattak a városból. A pécsiek „felfedezőútjához” több szegedi intézmény is segítséget nyújtott a könyvtárnak: a vendégek ellátogattak a százéves Délmagyarország szerkesztőségébe, a Szegedi Nemzeti Színházban Gyüdi Sándor főigazgató maga vállalta a gyerekek kalauzolását a kulisszatitkok és az épület érdekességeinek bemutatásával. Szintén örömmel fogadta a pécsieket Kondé Lajos, a Dóm plébánosa, aki a székesegyházban vezette körbe a vendégeknek. Az elődöntők során már megismerkedhettek a pécsiek a kiemelt épületekkel, a város történetével. Délután következett a városismereti túra, ahol feladatlapokat kellett megoldaniuk a diákoknak, a feladatok elsősorban a megfigyelésre épültek. Nem egy teljes várostörténetet kértek természetesen számon, hanem megcsillantottak egy-egy nevet, egy-egy érdekes történetet, ami a városhoz kapcsolódik. A döntőre előzetes feladatként az árvíz 130. érfordulójára összeállított, a Somogyi-könyvtár honlapján megtalálható virtuális árvízi kiállítást kellett áttanulmányozniuk a diákoknak – a feladatlapon ehhez kapcsolódó kérdésekkel is találkozhattak.

Mecsekből Szegedre…

Tillai Gábor, aki a múlt héten még a szegedi csoportnak mutatta meg a Mecseket, elmondta: Pécsen létezik egy örökségvetélkedő a város értékeiről, ezen részt vettek már korábban a gyerekek, mondhatni ebből öregedtek ki a hetedik-nyolcadik osztályosok. „Az első felvetett ötlet az volt, hogy a szegediek Szeged, a pécsiek Pécs történetét dolgozzák fel, én viszont azt javasoltam, hogy inkább cseréljünk. A kollégák is szívesen jelentkeztek a gyerekekkel a szegedi vetélkedőre, hogy megismerhessék a Tisza-parti várost” – tette hozzá a történész. A város minden részéből, a belvárostól a lakótelepi iskoláig képviseltették magukat diákokkal az intézmények, így a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolájából is érkeztek diákok. Hasonló volt egyébként a szegediek érdeklődése is a pécsi út iránt, többek között a Béke utcai, a Gedói, az Arany János Általános Iskola, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola tanulói, sőt szatymazi diákok is szerepeltek a vetélkedőben. „A program során személyes munkakapcsolatok alakultak ki, és mindig hozama a jól sikerült együttműködéseknek, hogy megszületik a vágy arra, hogy legyen folytatásuk”– mondta el portálunknak Andóczi Balog Éva, a Somogyi-könyvtár PR-referense. Hozzátette: ha a jövőben találnak erre pályázati forrást, szívesen építik tovább az „ikerkapcsolatot”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.