Kultúra

Felolvasómaraton: „Wass Albert nagy kincsünk”

Felolvasómaraton: „Wass Albert nagy kincsünk”

2010. február 27., szombat
Felolvasómaraton: „Wass Albert nagy kincsünk”
Pénteken és szombaton 25 órás felolvasónappal emlékeznek meg szerte a Kárpát-medencében az Wass Albertről, az egyik legjelentősebb erdélyi magyar író-költőről. A programba a Szegedi Civil Fórum révén a csongrádi megyeszékhely is bekapcsolódott, a felolvasás egészen szombat estig tart a Millenniumi Kávéházban.

A kezdeményezéshez Kárpát-medence-szerte több mint húsz város csatlakozott. A maraton magyar idő szerint 18, romániai szerint 19 órától másnap 19, illetve 20 óráig tart. Magyar és a székely himnusszal kezdődtek mindenhol a felolvasónapok, a helyszínen – Szegeden a Millenniumi Kávéház különtermében – folyamatosan 10-15 résztvevőnek kellett jelen lennie a szervezés szerint.

Aki a tananyagból kimaradt

A rendezvény célja a tankönyvekbe be nem került, a magyarság sorskérdéseivel foglalkozó

Wass Albert

és mellette minden olyan szerző népszerűsítése, akinek műveiből a magyar identitás tükröződik, és méltatlanul háttérbe szorult. Wass Albert művei mellett az ő alkotásaik is elhangzanak. Minden résztvevő szabadon választva felolvashat a többieknek, és beszélgetés is kapcsolódik a felolvasásokhoz.

Nógrádi Tibor

, a helyi rendezvényt szervező Szegedi Civil Fórum vezetője elmondta: mindenkit szeretettel, baráti légkörben várnak, akárcsak pár percre is, hogy meghallgasson egy-két verset. A megnyitó napján

Németh János

, a Juhász Gyula Versmondó Stúdió vezetője

Miklós Attilával

és

Kapócs Jánossal

megzenésített Wass Albert-verseket adott elő. A maraton repertoárjában a Wass Albertéhoz hasonló szellemiségű szerzők is megjelentek:

Nagy Gáspár, Márai Sándor

vagy a szegedi kötődésű költő

Baka István, Petri Csathó Ferenc, József Attila

, vagy éppen

Juhász Gyula.

Németh János elmondta: a stúdió már szervezett 48 és 72 órás felolvasásokat is. Nem szavalásról van szó, hanem a művek közvetlen előadása zajlik a közönség felé, és törekszenek arra is, hogy értelmezzék a verseket, novellákat, beszélgessenek róluk, irodalmi eszmecserét folytassanak.

Mindannyiunk példája

„Wass Albert nagy kincsünk” – fogalmazott az eseményt péntek este megnyitó Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke. Hozzátette: az erdélyi szerző írásai és élete is példaként állhatnak előttünk. Műveiből, melyekben a székely szellem tükröződik, sokat meríthetünk: a székely derű ugyanis a legnagyobb megpróbáltatások között is vigaszt nyújt – emelte ki az elnök asszony, aki személyesen kezdte meg a felolvasómaratont Wass Albert „Tizenhárom almafa” című könyvéből. A huszadik századi magyar történelemnek és irodalomnak nagy ellentétei vannak, amiket történészek és irodalomtörténészek egyaránt kutatnak. Az egyik ilyen pólus éppen Wass Albert – mondta el Miklós Péter történész, a Fidesz Csongrád megyei kulturális tagozatának elnöke, portálunk munkatársa. „Mindenképpen fontosnak tartom, hogy különbséget tegyünk a politikai nézetek és az esztétikai érték között. Az esztétikai értékhez tartozik például, hogy Wass Albert 1934-ben Baumgarten-díjat kapott, írásainak minőségét jelzi az is, hogy 2005-ben a Nagy Könyv sorozat keretében három munkája is – az „Adjátok vissza a hegyeimet!”, „Kard és kasza” és „A funtineli boszorkány” című művei – bekerült az ötven legnépszerűbb regény közé, sőt, e legutóbbi még a 12 közé is. Mindenképpen méltó az, hogy egy ilyen 25 órás felolvasással emlékezzünk meg Wass Albertről” – fogalmazott Miklós Péter. Wass Albert neve 1990 után került be a magyarországi és a Kárpát-medencei irodalmi vérkeringésbe. A felolvasónap egyik célja lehet az is, hogy akik találkoznak az írásaival, a politikai előítéletektől megszabadulva pusztán a magyarságban, a Nyugat és Kelet közötti sajátos kultúrában gondolkodó írót ismerjék meg – tette hozzá a történész. A felolvasónap civil szervezője a Szegedi Civil Fórum, a nap művészeti részét a Juhász Gyula Versmondó Stúdió koordinálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.