Kultúra

Megérkezett Chagall Szegedre

Megérkezett Chagall Szegedre

2009. október 16., péntek
Megérkezett Chagall Szegedre
Marc Chagall – a költő Apollinaire az ő munkái láttán fogalmazta meg először a szürrealista jelzőt. A Pingvin Patikák saját szervezésükben Békéscsaba és Kecskemét után Szegedre is elhozták a különleges Chagall-litográfiákat a törzsvásárlóknak és a nagyközönségnek; a 112 Chagall-alkotás tárlatát pénteken nyitották meg a Reök-palotában. Ez a kiállítás egyszerre, ilyen összeállításban még nem volt látható Magyarországon. Az álmok, a képzelet világának a reális motívumokkal való egyesítését tükröző művek Chagall 1956-tól 1960-ig terjedő alkotói korszakából származnak. A Pingvin Patikákat kettős cél vezette a kiállítás öt magyarországi nagyvárosban – Békéscsaba, Kecskemét, Szeged, Szolnok és Debrecen – történő bemutatásához. Egyrészt a törzsvásárlókat – melyekből a Pingvin immár több mint kétszázezret jegyezhet – pontjaikért cserében így kívánják megajándékozni, másrészt pedig ebben a mostani világban, amely a kultúrával olyan mostohán bánik, elérhető áron szeretnék a nagyközönségnek is bemutatni a nagy művész alkotásait – mondta el a megnyitón Pászti Ágnes, a Chagall-sorozat sajtófőnöke.

A mentális jólétre is gondolnak

Az eddigi két állomáshely kéthetes látogathatóságával szemben a Tisza-parti városban egy héttel tovább, összesen három hétig lehet megtekinteni a tárlatot. A kiállítás harmadik hete a szegedi egyetem által rendezett Őszi Kulturális Fesztiválhoz csatlakozik, ezért ezen a héten diákigazolvánnyal ingyenesen lehet majd megtekinteni a képeket. Egyébként a felnőtt belépő 800, a csoportos 350 forintba kerül, illetve 160 Pingvin Pontért is vásárolhatnak az érdeklődők egy tárlatnyi kultúrát. Görög Judit, a Pingvin Patika ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a kiállítással valami különleges ajándékot szerettek volna adni törzsvásárlóiknak. Herczeg Tamás Reök-igazgató elmondta: több szempontból is különös tárlat megnyitóján vehetünk részt: Chagall maga is különös figurája a huszadik századi képzőművészetnek, különös az a mód, ahogyan a kiállítás mintegy ajándékként létrejött, és még ritkább, hogy egy kereskedelmi cég a kemikáliák mellett a mentális jólétünkre is gondol azzal, hogy művészetet ajándékoz.

Álom-képek

A képek egy német magánygyűjteményből származnak, kétharmaduk bibliai, ószövetségi témájú, néhány darab a cirkusz világába viszi el a látogatókat, és négy litográfia az ógörög mondavilág témáit dolgozza fel. A csaknem száz évet megélt művész az 1930-as években kezdett a Bibliával mint képeinek témájával foglalkozni, 1931-ben elutazott Palesztinába is – ismertette a képek háttéranyagát Nagy Imre művészettörténész. Chagall haszid zsidó családban született, így képeiben érzékelhető a zsidó hagyomány, amelyben felnőtt. Egyébként zsidó létére gyakran újtestamentumi témát is ábrázolt – ilyenek a most kiállított litográfiáin nem láthatók. A Chagall-féle képi megközelítési mód igyekszik nem a vallások különbözőségét, hanem azok közös vonásait megragadni. A most kiállított képek litográfiák, azaz kőnyomatok: a rajzot mészkőalapokra vitték fel, és e technikával egy-egy litográfiából akár 100-120 darab is készülhetett. „Én a Bibliát nem látom, hanem álmodom” – zárta ismertetőjét Nagy Imre Chagall szavaival. A virtuóz képekhez virtuóz muzsika is társult: Szecsődi Ferenc világhírű hegedűművész páratlanul élő játékával kápráztatta el a közönséget. A kiállítás rendezője Nátyi Róbert, a tárlat november 8-ig minden nap 10-től 18 óráig látogatható a Reök-palotában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.