Kultúra

„Az Operettfalu szivárvány a hétköznapokban”

„Az Operettfalu szivárvány a hétköznapokban”

2009. július 26., vasárnap
„Az Operettfalu szivárvány a hétköznapokban”
operettfalu12

Idén is sok ezren látogatták meg július 25-én az egy év kényszerű szünet után újra megrendezett kübekházi Operettfalut. A tizedik, jubileumi gálán felcsendültek a műfaj legismertebb dallamai, melyeket a lelkes közönség szűnni nem akaró tapssal köszönt meg a fellépő művészeknek.

Az 1999-ben elindult rendezvény Magyarország legnagyobb szabadtéri operettgálája. Kübekháza lakói akkor nem a nagy bevétel érdekében fogtak össze (hiszen ingyenes előadásról van szó), hanem szerették volna falujukat megmutatni, és az itt élők által kedvelt zenéket megosztani az egész országgal. A kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy mára nemcsak tévén keresztül követik az Operettfalu programját, de a világ minden részéről – Amerikától Ausztráliáig – személyesen is ellátogatnak ide a műfaj kedvelői. Az előző évben anyagi okokból elmaradt a gála, ebben az évben azonban a Csongrád Megyei önkormányzat támogatásával sikerült méltón megünnepelni az Operettfalu fennállásának 10. évfordulóját.

Molnár Róbert

polgármester köszöntőjében külön méltatta a fővédnöki feladatokat elvállaló

Magyar Anna

elnök asszonynak a Csongrád megyei falvakért folytatott misszióját. Magyar Annát egyébként Kübekháza díszpolgárává is avatták az eseményen. „Nemcsak Kübekházának, de az egész országnak öröm, hogy megtarthattuk az idei gálát, hiszen az operett örökzöld és értékes műfaj. Akkor érezzük meg valaminek a hiányát és a fontosságát, amikor elveszítjük azt. Így amikor a tavalyi gondok után levélben kértünk segítséget az Operettfalu megmentésére, szinte napok alatt összegyűlt a szükséges támogatás. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki eben a nehéz gazdasági helyzetben is kész volt áldozni a kultúrára. Az előző év igazi katasztrófa volt, az idei pedig valódi katarzis” – fogalmazott. Az előadók közül a rendezvény előtt Magyar Anna közgyűlési elnök

Pitti Katalin

operaénekest kérte fel a kübekházi Operettfalu nagyköveti feladataira. A művésznő megtiszteltetésnek tekinti a címet, mivel mindig örömmel énekelt operettekben, a kübekházi gála hangulatát pedig megismételhetetlennek és a maga nemében a világon egyedülállónak tartja. Magyar Anna úgy fogalmazott, az operett ma már hungarikum, amely szerves részét képezi nemzetünk kultúrájának: „Olyan érzést, hangulatot, életszemléletet, értékrendet képvisel, amely ma sokszor hiányzik az életünkből. Az Operettfalu a szivárványt jelenti az hétköznapokban, segít egy picit megnyugodni, feltöltődni, békét teremteni magunkban és magunk körül.” A harmincezer szál virággal – főként szőregi rózsával – díszített színpadon fellépett még

Straub Dezső, Teremi Trixi, Kokas Piroska, Nagy Ibolya, Jankovits József, Bozsó József, Boncsér Gergely

mellett az Operett Tánckar. A Váci Szimfonikusokat

Farkas Pál

vezényelte, az est művészeti igazgatója

Bozsó József

volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.