Kultúra

Kányádi Sándor: „Megvan mindennek az ideje, mint a szalmakalapnak"

Kányádi Sándor: „Megvan mindennek az ideje, mint a szalmakalapnak"

2009. június 5., péntek
Kányádi Sándor: „Megvan mindennek az ideje, mint a szalmakalapnak"

A versírás fiatal embernek való foglalkozás

kanyadisandor1

A 80. szegedi ünnepi könyvhét díszvendége volt a Somogyi Könyvtárban Kányádi Sándor, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett Kossuth-díjas író, költő, műfordító, a Magyar Kultúra Követe.

- Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke Sándor bácsi 80. születésnapjára (május 10-én ünnepelte, ezúton is gratulálunk!) rendezett ünnepségen azt mondta: „Petőfi, Weöres és Kányádi, a három Sándor, aki eljutott az értől az óceánig." Valóban rokonnak érzi/tekinti a másik két Sándort?

- Műsoron kívül mondom: Petőfi még tenget sem látott, Weöres pedig - úgy tudom - csak Angliában volt, miután átkelt a csatornán. Óceánt igazából én láttam, az Atlantit meg a Csendest, ami nem jelenti, hogy nem Petőfi és Weöres a nagyobb költő. Irodalomtörténeti értékelések ezek, amire azt szoktam mondani - az író-olvasó találkozón ma erre is kitérek -, hogy az emberek azt hiszik, egy költővel találkoznak. Ki kell ábrándítsak mindenkit: ez egy olyan foglalkozás, hogy csak az illető halála után derül ki teljes bizonyossággal, az volt-e, aminek hitték egész életében. Ha az unokák, dédunokák érdemesnek tartanak majd valamit kézbe venni abból, amit írtam, akkor elmondhatják, hogy az én ősöm annak idején nagyon okosakat mondott Szegeden.

- Egyszer azt találta mondani, hogy bizonyos életkor után már nem fog verset írni. Betartja ezt a fogadalmát?

- Nem is illik, megvan mindennek az ideje - nálunk mondják -, mint a szalmakalapnak. Fiatal embernek való foglalkozás a versírás. Egyszer

Illyés Gyula

bácsi írta, meg mondta is nekem, hogy nem lehet tisztességes ember az, aki a versírást abbahagyja. Azt válaszoltam: de azért idejében abbahagyni, az se kutya. Hátba ütött, mert magára értette a célzást. Ma már annak a fajta versnek, amit én írok - és amiért írtam -, nincs tétje. Más dolgokat kellene csinálni.

- Például?

- Tizenhat kilónyi olvasnivalóm van, az államvédelem rólam írt papírjait kellene átböngésznem.

- Mind el akarja olvasni?

- Mind. Ugyanis azt keresem, kutatom, van-e ennek az irathalmaznak memoárértéke. Az emlékirat nagyon nagy műfaj nálunk, Erdélyben. A mai memoárokat viszont azért nem szeretem, mert mindegyik a megjelenésre sandít. Az emlékirat szubjektív műfaj, de öt igaz szubjektívból az utókor egy objektív képet alkothat a korról, míg a hazugból, húszból sem. Az irathalmaz 1959 májusától a telefonbeszélgetéseimet tartalmazza, ugyanis minden beszélgetésemet lehallgatták.

- Nehezebb volt abban a korban írónak lenni, mint ma, továbbá hogyan lehet sorskérdésekről szólni úgy, hogy közben ne legyünk se epigonok, se patetikusak, se a napi politika szolgái?

kanyadisandor4

- Most is van egy csomó tehetséges ember, de ma már az irodalomnak - úgy érzem - nincs tétje. Az '50-es években az irodalmat úgy tanították, hogy az első világháború után a magyar költők - tisztelet a kivételnek - köldöknézők voltak. Nem tudom. A gyakorló irodalmárokat kellene megkérdezni, ők ezt hogyan látják. Volt a magyar költészetnek nagyon komoly nemzeti és társadalmi elkötelezettsége. Azt szokták mondani, hogy líránk azért nem mond sokat a világnak, mert túlságosan kötődik a történelmünkhöz. Nálunk a költő fontos személyiség. Ha árvíz, tűzvész vagy jégverés van, azt kérdezik, hol vannak a költők? Nem tudom, kiben van meg ma ez a felelősségtudat, és egyáltalán, szükség van-e erre még. Szerintem az önirónia a felnőttség egyik jele. Ha ez hiányzik az egyénből, etnikumból, nemzetből, felnőttnek sem tekinthetjük. Jómagam el tudom képzelni a magyar kultúrát írásbeliség nélkül, hiszen volt ilyen a történelemben, és valószínűleg lesz is. A versnek talán nincs szezonja. Rengeteg költemény jelenik meg ma, ha valakinek pártfogoltja, támogatója, mai szóval szponzora van, bármi megjelenhet, már a középiskolás gyerek verseit is kiadja a keresztapja.

- Sem személye, sem költészete nem megosztó, egyaránt elfogadják, elismerik a legkülönbözőbb színezetű irodalmi és politikai táborok. Hogyan csinálja?

- Soha nem tartoztam semmilyen táborba, mint ahogyan - nem dicsekvésképpen mondom - párttag sem voltam. A kezdet kezdetén a szocializmusban hittem, mert igaznak találtam. Mikor felkerültem Kolozsvárra, megsértődtem volna, ha a rendőr nem tud magyarul. Most is azt mondom: nem lelkesedem különösebben a mostani rendszer iránt. „Pár éve vagy Szatymazon, mire a béred kikapnád, a tőkéseké a haszon." A szocializmus és marxizmus eszméje - véleményem szerint - rosszul társult. Ha a szeretet és nem a gyűlölet irányába mozdul, és a krisztusi tanításhoz állt volna közelebb, emberségesebb és humánusabb lett volna, akkor biztos másképp alakul a világ. A történelmet emberek csinálják, ők pedig különbözőek: így gonoszok, úgy gonoszok...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.