Közösség

Augusztus végétől fogadhatnak cserediákokat a megyei családok

Augusztus végétől fogadhatnak cserediákokat a megyei családok

2021. augusztus 24., kedd
Augusztus végétől fogadhatnak cserediákokat a megyei családok

Augusztus végéig 15 országból összesen 85 cserediák érkezik Magyarországra a következő tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében - írja az Alapítvány sajtóközleményében. Közülük 5-6 középiskolás Csongrád-Csanád megyében ismerkedhet majd meg Magyarország értékeivel. Az American Field Service (AFS) önkéntes családokat toboroz a számukra.

100-ból 76 megyei befogadna otthonába egy cserediákot

Az AFS Csongrád-Csanád megyei önkéntesei igen aktívak, így a körzet minden évben fogad cserediákot és utaznak a megyéből csereprogramra. Az elmúlt években például a körzetből20diák tanult többek között Írországban, Belgiumban, Peruban, Hongkongban és a Dominikai Köztársaságban. Csongrád-Csanád megyében pedig25külföldi (thai, koreai, paraguayi, törökilletve olasz)középiskolás diák ismerkedett meg a magyarországi élettel és kultúrával. A megyében45aktív önkéntes segíti a nemzetközi diákcsere-szervezet tevékenységét.A nyár végén érkező új cserediákok befogadására az AFS további fogadócsaládok jelentkezését várja Csongrád-Csanád megye egész területéről.

Erre pedig jó esély mutatkozik, hiszen a magyarok alapvetően nyitottak a külföldi kultúrák iránt. Az AFS által idén júliusban, több száz fő megkérdezésével elvégzett, országos felméréséből az derült ki, hogy a magyar lakosság 78 százaléka szívesen befogadna otthonába 3-12 hónapra egy középiskolás, külföldi cserediákot.

A Csongrád-Csanád megyei fogadási hajlandóság pedig közelít az országos átlaghoz: a megyei válaszadók több mint háromnegyede, 76 százaléka ugyancsak szívesen vendégül látna egy külföldi fiatalt. A felmérésben igennel válaszolók azt is elárulták, hogy miért, és elsősorban honnan fogadnának cserediákot, illetve, hogy milyen előnyöket remélnek ettől.

A nyelvtanulás a fő motiváció

Arra a kérdésre, hogy „Leginkább mi motiválná a cserediák-fogadásban?” az országos felmérésben résztvevők többsége (23,3 százaléka), azt válaszolta, hogy szeretné megismerni a cserediák kultúráját. A Csongrád-Csanád megyei válaszadóknál ez csak a harmadik legfontosabb motivációs tényező (16 százalék).

A cserediák-fogadás iránt érdeklődő megyei megkérdezettek 39 százaléka a családja nyelvtanulását segítené így, míg a Csongrád-Csanádban élők 19 százaléka szívesen megismertetné a külföldi diákot a magyar kultúrával.

A megyei megszólalók 10 százaléka azt szeretné, hogy a saját gyermeke is közelebb kerüljön a cserediák-léthez, illetve ugyanennyien vannak azok, akik ily módon szeretnének külföldi ismerősöket szerezni. A megyei válaszadók 6 százalékát pedig az motiválja, hogy jó élményeket szerezzen egy cserediáknak.

41 százalékuknak mindegy lenne, honnan érkezik

Az AFS kutatásában résztvevőket arról is megkérdezték, hogy melyik kontinensről fogadnának legszívesebben egy cserediákot. A megyei válaszadók 41 százaléka számára mindegy, melyik földrészről érkezik a diák, de ugyanennyien leginkább egy európai középiskolást látnának szívesen az otthonukban. A felmérésben résztvevők 9 százaléka Ausztráliából származó fiatalt szeretne fogadni, és 3-3 százalék azok aránya, akiknek egy Észak-Amerikában, Dél-Amerikában vagy Ázsiában élő diák lenne szimpatikus.

A munkaerőpiacon is készségeket fejleszt

A felmérés kitért arra is, hogy milyen készségekre és képességekre lehet kedvező hatással a cserediák-fogadás a fogadócsalád tagjainál. A Csongrád-Csanád megyei megkérdezettek 34 százaléka úgy gondolja, hogy a család toleranciáját növeli legnagyobb mértékben, míg a válaszadók negyede szerint a fogadócsalád nyelvtudására van a legkedvezőbb hatással a cserediák-fogadás. 19 százalék azoknak az aránya, akik szerint a befogadók együttműködési készsége fejleszthető így, míg 13 százalék szerint a családtagok kapcsolatteremtési készségét fejleszti leginkább a cserediák jelenléte. A felmérésben résztvevők 9 százaléka jelölte meg azt a választ, hogy a család rugalmasságát érintheti legkedvezőbben egy külföldi középiskolás befogadása.

Hogyan lehet befogadni egy cserediákot?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy helyi önkéntesekhez fordulhatnak felvilágosításért, illetve ezen az oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. „A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból, egy másik kultúrából érkező emberre” – hangsúlyozza Kovács Mónika, az AFS Magyarország szegedi körzetelnöke.

Mi az az AFS?
A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számontartott AFS-t – American Field Service néven – 1915-ben alapították, és 1990 óta működik Magyarországon. A szervezet 98 országban mintegy 50 ezer önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 90 ország 12 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 500 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.