Közélet

Az irigység bűn - színházi darabot adtak elő a Csillagbörtön lakói (Galéria)

Az irigység bűn - színházi darabot adtak elő a Csillagbörtön lakói (Galéria)

2023. november 1., szerda
Az irigység bűn - színházi darabot adtak elő a Csillagbörtön lakói (Galéria)

Nyomasztó érzés belépni a közel 140 éves, három szinttel rendelkező Szegedi Fegyház és Börtön falai közé, ahol az ország legveszélyesebb bűnözőit tartják elzárva. A Csillagbörtönben jelenleg 1456 elítéltet tartanak fogva, közülük 587-en fegyházban letöltendő büntetésre vannak ítélve, ami a szabadságvesztés legsúlyosabb fokozata.

Szerencsére más okból vezetett az emberek útja ezúttal ide.

A Csillagbörtön elítéltjeinek társulata a hozzátartozóknak, illetve a civil- és rendvédelmi szervezetek képviselőinek tartott színházi előadást a „Hét főbűn, a művészetterápia tükrében” program keretén belül.

Az előadás szövegkönyvét és zenéjét a büntetésüket töltő fogvatartottak írták. A hét fő bűnt: a kevélységet, a fösvénységet, a bujaságot, az irigységet, a torkosságot, a haragot és a jóra való restséget hét büntetés-végrehajtási intézet irodalmi színpada mutatta be októberben.

Az intézmények között osztották szét a tulajdonságokat, az irigység, mint fő bűn a Csillagbörtön alkotó elítéltjeinek jutott. Az utolsó, záró előadást tartották Szegeden.

Ezzel a címmel írtak a fogvatartottak fél évvel ezelőtt egy színdarabot, amelyet azóta hetente többször is próbáltak Várnagy Andrea művészeti mentor, Liszt Ferenc Díjas zongoraművész és Benkó Ildikó bv. őrnagy, reintegrációs tiszt segítségével.

Várnagy Andrea művészeti mentor, Liszt Ferenc Díjas zongoraművész is beszédet mondott az előadás előtt.

Benkó Ildikó, aki tavaly még a Szegedi Fegyház és Börtön reintegrációs tisztjeként dolgozott, koordinálta a rabok munkáját a színdarab próbái során. Kiemelte, az érdem az élítéltetek illeti teljes mértékben, hiszen ők tanulták be az előadást.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára is személyesen volt jelen.

Egy hatalmas tanulsága volt az előadásnak, amit maguk a fogvatartottak tanítottak meg: az irigység olyan következményekkel járhat, amire nincs ráhatása az embernek, illetve ha erre az útra lép valaki onnantól kezdve nehezen van visszaút.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.