Közélet

Kisújszállásról Szegeden át a Nobel-díjig

Kisújszállásról Szegeden át a Nobel-díjig

2023. október 2., hétfő
Kisújszállásról Szegeden át a Nobel-díjig

Karió Katalin 1955 Szolnokon született, a gyermekkorát Kisújszálláson töltötte, majd Szegedre költözött, ahol biológus szakon tanult a József Attila Tudományegyetemen (SZTE). A doktori képzése alatt a Szegedi Biológiai Központban kutatott, ami posztdoktori ösztöndíjasaként első munkahelye volt. A nyolcvanas évek közepén a jobb lehetőségeket keresve az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, ahol a Temple University Biokémia Tanszékén, Philadelphiában, majd a Wasthingtontól észak-keletre fekvő Bethesda-i kutatóállomáson gyűjtött további kutatói tapasztalatokat. A kilencvenes évektől közel huszonöt évig a University of Pennsylvania különböző részlegeiben oktatóként és kutatóként dolgozott.

2021 Január 8-án Karikó Katalin megkapta a második oltást a Pfizer-BioNTech készítményéből

Itt határozta el, hogy az mRNS-t alkalmassá teszi terápiás célokra.

1997-től kezdett együttműködni Drew Weissmannal, tudományos felfedezésük 2005-ben mérföldkőnek számított az mRNS kutatásban. Karikó Katalin a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktus professzora. Társalapítója és vezérigazgatója volt az RNARx vállalatnak, amely nukleozid-modifikált mRNS terápiás célú kifejlesztésével foglalkozik. A németországi BioNTech RNA Gyógyszergyár vezető alelnöke. Alapító tagja az International mRNA Health Conference tudományos szervezőbizottságának. Az Academia Europaea tagjává (2020), a Szegedi Tudományegyetem, a Duke University és a Humanitaa University díszdoktorává (2021) választották. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora.

A kutató pályafutása Szegedről indult, ezer szállal kötődik a városhoz.

„A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott mRNS-vakcina létrehozását felfedezéseivel megalapozó kutató Karikó Katalin. Neve bejárta a világot, a média bemutatja életútját, kutatási eredményeit és elkötelezett hozzáállását, amellyel milliók életét segít megmenteni”- olvasható a Szegedi Tudományegyetem oldalán.

Karikó Katalin 13 amerikai szabadalommal rendelkezik, munkásságát 2020-tól számos orvosi díjjal és kitüntetéssel ismerik el-ezekről részletesen ide kattintva olvashat. Két évvel ezelőtt a Nobel-díj várományosai között tartották számon, akkor ugyan nem nyerte el a díjat, de már akkor is tudni lehetett, hogy idő kérdése, hogy odaítéljék neki a tudományos élet legnagyobb elismerését.

Karikó Katalin lánya szegedi születésű, kétszeres olimpiai bajnok sportoló

Férje Francia Béla, lánya Francia Zsuzsanna, aki Susan Francia néven amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős. Mindhárman magyar és amerikai állampolgárok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.