Közélet

Gulyás Gergely: jó lenne, ha a tanárok munkájuk fontosságának megfelelő bért kapnának

Gulyás Gergely: jó lenne, ha a tanárok munkájuk fontosságának megfelelő bért kapnának

2023. szeptember 16., szombat
Gulyás Gergely: jó lenne, ha a tanárok munkájuk fontosságának megfelelő bért kapnának

Jelenleg 28 Kárpát-medencei helyszínen végzik mintegy 7300 diák képzését, oktatását. A magyarországi vármegyeszékhelyek mellett jelen van a Kárpátalján, Erdélyben, és ez év októberben a Felvidéken, Dunaszerdahelyen is megnyitják központjukat. Szekszárdon 2021-ben kezdték meg a munkát, ma már 200 fős közösség tanul a helyi képzési központban.

A jövő Magyarországa címmel tartott beszélgetés másik résztvevője, Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója arról kérdezte a minisztert, hogyan értékeli az egyetemek modellváltását. Gulyás Gergely kifejtette: a modellváltás óta eltelt három év nem elég a folyamat értékeléséhez.

A politikus az esemény részeként rendezett beszélgetésen azt mondta: jó lenne, ha a tanárok munkájuk fontosságának megfelelő bért kapnának.

Szerintem ehhez közelebb vagyunk, mint bárki gondolná, akár már hónapokon belül meglehet az áttörés, amely jelentős béremeléshez vezet

mondta Gulyás Gergely.

Szóba került az egyetemek működése, a vezetési modellekkel kapcsolatos tapasztalatok. Az a hasznos, ha a fenntartás nem egy kevésbé mozdítható, a hallgatói igényekhez kevésbé alakítható egységes, állami irányítás alatt áll, hanem elismert szakemberek irányíthatják az egyetemeket - fogalmazott.

Két év alatt megduplázódott az egyetemek finanszírozása.

....ha majd nem utálja a magyar hallgatókat azért, mert magyarok, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy ösztöndíjban részesüljenek

üzent a diákoknak a Magyarország és az Európai Bizottság húzódó nézeteltérés kapcsán, amely az Erasmus pénzeket befolyásolja.

Hozzátette, hogy a megállapodás elmaradása esetén a kormány akár az ösztöndíjak összegének kétszeresét is biztosítani fogja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.