Közélet

Mindszent emblematikus víztornyát robbantással távolítják el

Mindszent emblematikus víztornyát robbantással távolítják el

2023. augusztus 12., szombat
Mindszent emblematikus víztornyát robbantással távolítják el

A nagyjából 50 éves, mostanra elöregedett technológiája miatt a régi mindszenti víztorony képtelen feladatait ellátni, ám szerették volna megmenteni a település emblematikus épületét.

Felmerült a részleges használatának a lehetősége, azonban kétséges a kora miatti terhelhetősége a toronynak. Külső pályázati támogatással azt tervezték, hogy szerkezetileg és statikailag is rendbe hozzák, illetve helyreállítják a felületi rongálódásokat.Kiegészítették volna egy kisebb víztoronnyal, és a két építmény együtt működött volna.

2-300 köbméter víz, ami a toronyban található, az a háztartásokban használt víz ellennyomását biztosítja. Ráadásul ez a mennyiség garantálja a városban kiépített tűz-víz hálózat kielégítő működését. Tehát, hogy egy esetleges mentéskor lehetséges legyen a tűzoltóság számára egy ekkora mennyiség felhasználása.

Valamivel később lezárult a dilemma: a statikai szakvélemények szerint sajnos menthetetlen a település emblematikus épülete.

Egy új, 300 köbméteres víztorony építése jelenleg már az engedélyeztetési eljárásnál tart. Az új építmény a régi helyén épül fel, miután azt robbantással lebontották.

A robbantás időpontját csak az arra vonatkozó engedélyezés után jelölik ki.Azt egyelőre nem tudni, hogy a torony tetején lévő antennát hová helyezik át majd.

A beruházás várható befejezése viszont 2024 második negyedéve lehet.

A „Délkelet-Magyarországi ivóvízminőség-javító program 1.” elnevezésű projekt az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap támogatásával a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 2,488 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással valósul meg. Békésszentandrás, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent és Tömörkény településeket érintve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.