Közélet

A középmezőnyben Szeged az egyetemvárosok között az albérlet árak alapján

A középmezőnyben Szeged az egyetemvárosok között az albérlet árak alapján

2023. július 17., hétfő
A középmezőnyben Szeged az egyetemvárosok között az albérlet árak alapján

A jövő heti felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően beindul a szezon az albérlet piacon Szegeden is. Az egyetemváros széles választékkal várja az ide érkező fiatalok tömegeit.

A kínálat mellett azonban az árak is folyamatosan emelkednek. Arra lehet számítani, hogy a bérleti díjak emelkedése miatt beinduló albérletkeringő a nyári hónapokban még intenzívebb lesz. A kínálat április óta fokoztatosan bővül, közel 12 ezer lakáshirdetés közül válogathatnak az érdeklődök július elején.

Az ingatlan.com elemzése szerint az eladó lakások iránti kereslet stagnál és megállt a lakások drágulása is. Ezzel szemben az ingatlan piac bérlési szegmense egyre nagyobb élénkülést mutat. Az év első hat hónapjában a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken az érdeklődések száma meghaladta már a félmilliót. Előbbi esetében 8, az utóbbiak vonatkozásában ez a szám 11 százalékos emelkedést jelent.

„Az átlagos lakbérek az elmúlt hónapokban fokozatosan növekedtek, aminek több oka is van. A minimálbér és a keresetek növekedése miatt a tulajdonosok is bátrabban árazzák be a kiadó lakásokat mint tavaly. A másik fontos tényező, hogy 2022 második felében stagnáltak az albérletárak, mivel a rezsibizonytalanság miatt a tulajok nem mertek emelni. Idén azonban már sokan megtették, mert a rezsidíjak szerencsére nem váltak megfizethetetlenné a bérlők számára sem”  – tájékoztatott  Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy az emelkedő árak mögött jelenleg milyen konkrét számok állnak. Július elsején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. Az egyetemvárosok esetében megfigyelhető, hogy egyre inkább közelítik a tavalyi fővárosi bérleti díjakat. A legdrágább a lakásbérlés Debrecenben, Győrben és Veszprémben: egyaránt 170 ezer forint havi terhet jelent. Csökkenő sorrendben a következő város Székesfehérvár, ahol 145 ezer forint a lakhatás. Szorosan mellette pedig Pécs, ahol mindössze 5 ezer forinttal olcsóbban jönnénk ki átlagosan.

Majdhogynem ugyanúgy, mint Szegeden,

itt valamivel több, mint 137 ezer forintba kerül átlagosan egy lakás bérlése.

Három egyetemi város is olcsóbbnak bizonyul Csongrád-Csanád vármegye székhelyénél: Nyíregyháza 130, Kecskemét 120, Miskolc pedig 100 ezer forint/hó átlagáron biztosít albérlet lehetőségeket.

„A kínálatbővülés arra is lehetőséget ad a bérlőknek, hogyha a tulajdonos a bérleti szerződés éves fordulópontja apropóján emelni szeretné a bérleti díjat, akkor a mostanival megegyező áron vagy olcsóbban bérelhető lakást keressenek. Ehhez viszont gyorsan kell lépniük, mert ezek iránt lesz a legnagyobb verseny a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után. A felsorolt tényezők miatt intenzív lesz az idei szezonban várható albérletkeringő” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.