Közélet

Április 22-e – a Föld napja

Április 22-e – a Föld napja

2023. április 22., szombat
Április 22-e – a Föld napja

Fél évszázada történt: egy amerikai egyetemista, Denis Hayes fölhívással fordult honfitársaihoz. Azt kérte, hogy az emberek és mikroközösségeik tegyenek akár csak valami keveset a természeti környezetük minőségének megőrzéséért. Láss csodát: azon az egyetlen napon, 1970. április 22-én húszmillió ember csatlakozott a kezdeményezéshez.

A megdöbbentő tömegméretű aktivitás a törvényalkotókat is cselekvésre ösztönözte. Az Egyesült Államok törvényhozása addig soha nem látott, drákói szigorral megerősített jogszabályokat alkotott a termőföld, a vizek és a levegő védelmére. Egy sor másik ország is követte a példát. A világban mindenfelé tömegek, főként fiatalok lettek az ökológiai figyelem fontosságának hirdetői.

Ma százmilliókban mérhető az önkéntes környezet- és természetvédők száma. A Föld barátai 1990-ben már egy világméretű mozgalom tagjai voltak. Hayes, akinek ez lett élethivatása, társaival megfogalmazta a közelgő ökológiai válság jeleit. A bioszféra pusztulásának okai közt megnevezték az ipari szennyezést, a motorizáció túlméretezettségét, az őserdők irtását, a veszélyes hulladékok kezelésének hibáit, az óceánszennyezést és mindezek következményeit.

Hazánk az elsők között csatlakozott a világszervezethez. Létrehozta a Föld Napja Alapítványt, évről évre akciókat szervez, segíti a helybéli kezdeményezéseket. A szervezet jelmondata nem kis feladatra utal: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Maximalista vállalás, ez nyilvánvaló. De bolygónk életképességének ügye maximalizmust követel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.