Közélet

A nemzeti összetartozás jegyében koszorúzták meg II. Rákóczi Ferenc szobrát

A nemzeti összetartozás jegyében koszorúzták meg II. Rákóczi Ferenc szobrát

2023. március 27., hétfő
A nemzeti összetartozás jegyében koszorúzták meg II. Rákóczi Ferenc szobrát

A Rákóczi Szövetség Szegedi Szervezete karöltve a Pro Patria Hungariae-vel megemlékezést és koszorúzást szervezett II. Rákóczi Ferenc születésének 347. évfordulója alkalmából. Az idei évben a jelenlegi nemzetközi helyzetre való tekintettel nagyon fontosnak tartották a nemzeti összetartozás erősítését és annak deklarálását, hogy a magyar nemzet a Kárpát-medencében mindig egységes volt és az is marad. Ennek tükrében az eseményen felszólalt többek között a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnök, valamint Székelyhíd város polgármestere.

A magyar nemzet története szabadságharcok története. II. Rákóczi Ferenc egész élete ugyanerről szól"

kezdte első felszólalóként beszédét Haág Zalán.

A szegedi KDNP-elnök kiemelte, a fejdelem életében és halála után is szimbóluma a feltétel nélküli hazaszeretetnek és a magyarság összetartozásának, hiszen II. Rákóczi Ferenc Felvidéken született, Kárpátalján indította el szabadságharcát, Erdély fejedelmévé, majd egész Magyarország vezérlő fejedelmévé választották. S nem hiányozhat a felsorolásból Délvidék sem, hiszen éppen itt Szegeden bocsátotta ki 1704 augusztusában a vallásszabadságról szóló pátensét, ami ugyancsak fontos aktusa volt a nemzet egységbe forrasztására - fejtette ki a képviselő.

Megemlékezett arról is, hogy az események után 300 évvel is erőt merítenek a kisebbségi sorsra jutott magyarok a fejedelem példájából, makulátlan életéből és küzdelméből.

"Adózzunk mi is tisztelettel a magyar nemzet történelmének egyik legnagyobb hőse iránt. Legyünk mi is mindvégig hűek az Ő és társai helytállásához. Küzdjünk mindannyian, ki-ki a maga helyén, Istennel a hazáért és a szabadságért" - zárta gondolatait Haág Zalán.

A nagyságos fejedelem keménységéhez megy ez az idő is"

vette át a szót szakadó esőben Dr. Polner Eörs Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

Dr. Polner Eörs hosszasan sorolta a fejdelem számos elért eredményét, aki bár a szabadságharcot nem tudta győzelemre vinni, de hatalmas hozzájárulást adott a magyar államiság fejlődésének és alapvető hatással volt a magyar nemzettudat fejlődésére.

Azt gondolom, a mostani időkben nincs is ennél jobb példakép"

mondta Székelyhíd polgármestere, Béres Csaba.

A polgármester úgy véli, a rohanó világunkban keressük a szabadságot, keressük a békét, keressük az összetartozást "és hogyha valaki Ő valóban olyan személyiségű volt, aki össze tudta fogni a magyarságot, és nyilván békére vágyott azért, hogy a magyar nemzetüket tudja hosszú távon fenntartani. A magyar kultúrkörnek minden egyes kritikus pillanatában volt és van is egy olyan államférfia, aki megtudja és megtudta a történelem viharok során védeni az országot" - zárta gondolatait.

Érdekes, hogy ez volt az első Rákóczi-szobor, a legutóbbi pedig 2019 decemberében Beregszászon avattuk föl"

kezdte sorait utolsó felszólalóként Dr. Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke

Dr. Brenzovics László kiemelte, annak ellénre, hogy a történelem és a szomszédos államok szétszakították az országot, mégis őrizzük továbbra is a magyar nemzet egységét. A szövetség elnöke hálás az összmagyarságtól kapott szolidaritásért, különösen ezekben az időkben, amikor a kárpátaljai magyarság történelmének legnehezebb periódusát éli. Hangsúlyozta, hogy a háború és szegénység mellett még a jogaik eltiprását is elszenvedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.