Közélet

Venetianer Pál kapta a Szegedi Akadémiai Bizottság életműdíját

Venetianer Pál kapta a Szegedi Akadémiai Bizottság életműdíját

2023. február 23., csütörtök
Venetianer Pál kapta a Szegedi Akadémiai Bizottság életműdíját

Venetianer Pál a molekuláris biológia neves kutatója kapta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szegedi bizottságának idei Pro Scientia életműdíját, az elismerést csütörtökön adták át a testület közgyűlésén.

Venetianer Pál 1935-ben született Budapesten, biológia-kémia tanári diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. Kutatói pályája a Semmelweis Egyetemen indult, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpont egyik alapítója lett. A biokémiai intézetben kezdett dolgozni, melyet később igazgatóként vezetett, 1994 és 1996 között pedig főigazgatóként irányította a központot. Pályája kezdetén a génizoláció volt fő kutatási területe, ami a génsebészeti technikák fejlődésével vált lehetővé, és melyet elsőként alkalmazott Magyarországon munkatársaival. Később érdeklődése a molekuláris biológus legfontosabb eszközeit jelentő enzimek felé fordult, melyekkel tetszés szerint lehet a DNS-t vágni és módosítani.

Százhúsznál is több tudományos közleménye mellett számtalan tudomány-népszerűsítő cikk és kötet szerzője. Gyakori szereplője a média tudományos-ismeretterjesztő műsorainak, szenvedélyesen érvel az áltudományos nézetekkel szemben, különösen a genetikailag módosított növényekkel és élelmiszerekkel kapcsolatos vitákban.

Tevékenységét számos díjjal ismerték el, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét és a Szegedért Alapítvány fődíját is.

Az MTA szegedi bizottság 2019-ben a nemzetközi színvonalú, iskolateremtő tudományos munka elismeréséül alapította Pro Scientia életműdíjat.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.