Közélet

Ismét áll a bál a makói gumigyárban

Ismét áll a bál a makói gumigyárban

2022. november 2., szerda
Ismét áll a bál a makói gumigyárban

Kihívta a cégvezetés a rendőrséget és még a minisztériumot is riasztották.

Megerősítette az őrséget a Continental a makói gumigyárában, elbarikádoztatta a telephely bejáratát és a rendőrséget is kihívták, nem beszélve a minisztérium riasztásáról. A pattanásig feszült helyzet azután alakult ki, hogy a tavalyi 84 órás sztrájkot szervező Makói Gumiipari Szakszervezet a közelmúltban taggyűléssel egybekötött filmvetítést tartott a cégcsoport francia gyárának bezárásáról, az ottani szakszervezeti vezetők kiállásáról. Erről a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) számolt be közleményében.

A közlemény szerint a kialakult helyzetben a bértárgyalások nem vezettek eredményre, azokat a munkáltató egyoldalúan zárta le.

,,Ezzel szándékosan vagy tudatlanságból jogilag megteremtette a dolgozók számára a sztrájk lehetőségét." - írják.

Tavaly 84 órás sztrájkkal vívták ki az ott dolgozók, hogy a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződést visszaállítsák.

A szövetség elnöke, Radics Gábor úgy látja, a mostani bértárgyalások alatt is egyre feszültebbé vált a viszony a munkáltató és az érdekvédők között, ennek pedig egyebek mellett az elsődleges oka a munkáltató arroganciája. Az ugyanis már most megkötné a jövő évi bérmegállapodást.

Az MGSZ 200 ezer forint kompenzációt kért erre az évre a munkavállalók számára, hiszen a cégvezető a tavalyihoz hasonlóan idén is egyoldalúan úgy döntött, hogy az inflációnál alacsonyabb bérfejlesztést ad. A szövetség szerint azonban ebbe is csak úgy menne bele a munkáltató, ha a szakszervezetek már most aláírják azt a kollektív szerződést, amiben semmi garancia nincs egyebek mellett a munkahelyek megőrzésére sem.

Hajdú Roland, az MGSZ vezetője végtelenül etikátlannak tartja mindezt.

A szakszervezet a GSZSZ-szel, valamint egy francia nyugdíjas mozgalmárral közösen, a makói önkormányzat támogatásával a moziteremben mutattak be egy filmet a franciaországi clairoix-i gyár bezárásáról, még inkább az ottani munkások komoly és sikeres harcáról. Hajdú Roland szerint miután ezt a cégvezetés megtudta, váratlanul mindenkit berendelt szombat éjszaka dolgozni, akiről csak tudni lehetett, hogy részt vesz a vetítésen.

A munkáltató ráadásul lényegében terrorcselekményt kezelte a helyzet: a gyár bejáratát bebarikádozta, kihívta a rendőrséget és a minisztériumot is riasztotta.

Ezt követően egyoldalúan lezárták a bértárgyalásokat, így vélhetően újabb sztrájkba hajszolva a gyárban dolgozókat.

(via 444)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.