Közélet

Az önkormányzat egyedi módon értelmezi a közös tulajdon fogalmát

Az önkormányzat egyedi módon értelmezi a közös tulajdon fogalmát

2022. augusztus 1., hétfő
Az önkormányzat egyedi módon értelmezi a közös tulajdon fogalmát

Mint azt megírtuk, egy szemételszállítási üggyel kezdődött, majd egy jogalap nélküli bontással folytatódott néhány hónappal ezelőtt a Cserepes sor 9-14 alatti társasház napvilágra került ügye. A lakók korrekt eljárást várnak a tulajdonostárs önkormányzattól - mert eddig azt nem kapták meg.

– Az önkormányzat sajnos úgy alakítja a dolgokat, mint egy rossz mesében szokás.

Hol társasház a Cserepes sor, hol nem. Hol van közös tulajdon, hol nincs

  • összegezte a legnagyobb problémát Chovanecz Kata.
Chovanecz Kata segíti a lakók megállapodását az önkkormányzattal.

A társasházban élők mindennapi küzdelmét egy példával érzékeltette a fideszes önkormányzati képviselő. - Egy társasházban ha megsérül a tető, azt nem a tetőtérben vagy a felső szinten lakó tulajdonosnak, kell megjavíttatni saját költségen, aki beázik miatta, hanem a társasház fizeti a költséget.

Ez a szabály vonatkozik minden társasházra, a Cserepes sorra is, hacsak el nem térnek tőle közös megegyezéssel a tulajdonosok.

Erre mindig is lehetőséget biztosított a törvényalkotó, vagyis mondhatja azt az önkormányzat egyetértésben a társtulajdonosokkal a következő lakógyűlésen, hogy ez az én lakásom, én házam, a tetőt és a falat én javíttatom, akár - ebben az esetben - le is bonthatom, ha nincs rá szükségem-fejtette ki a képviselőnő. Hozzátette, ebben az esetben ennek mindennemű költsége is a mindezt kezdeményező tulajdonosé.

Ez az, amiben az önkormányzat hibázott a Cserepes soron. Úgy bontottak le egy épületet, hogy arról semmilyen egyeztetés nem volt a tulajdonosokkal, azonban a bontás költségeit már arányosan és részben a tulajdonostársakkal fizettette ki.

Rengeteg megoldandó problémája van a magántulajdonosoknak

– Az önkormányzat ebben a társasházban többségi tulajdonos. A magántulajdonosok kizárólagos használói az ingatlanjaiknak, a saját lakókörnyezetüket ők tartják rendben. Ha valami kisebb javítást kell csinálniuk, azt megoldják.

Az önkormányzat viszont gondolkodás nélkül minden, az általa használt területen végzett munkát kiszámlázott.

- fejtette ki nézeteit Chovanecz Kata.

A magántulajdonosok azért kérték Chovanecz Kata segítségét, mert az önkormányzati képviselő társasházak közösképvisetét látja el „civilben”. Éppen ezért naprakész az ilyen lakóingatlanokat érintő törvényeket, jogszabályokat. A képviselőnő és a lakók közös célja, hogy mielőbb közös nevezőre jussanak a tulajdonostárssal, azaz önkormányzattal.

- Valami vagy közös, vagy nem.

A területen elő lakóknak teljesen mindegy az önkormányzat melyiket megoldást választja, csak válasszon egyet és ahhoz tartsák magukat a jövőben.

Amennyiben maradnak a társasházi törvénynél, akkor a jogalap nélküli bontás és a közös vagyonban okozott kár miatt eljárást szükséges indítani, ha pedig lefektetik a tulajdonosok, hogy minden ház felújítása, javítása azé, aki abban lakik, vele együtt a ház körüli terület gondozása is - ahogy ez a valóságban eddig is volt, szokásjog alapján, akkor a korábbi bontások és hulladékszállítások költségét újra kell beszélni és álláspontom szerint az önkormányzatnak kell fizetni.

A fideszes önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a közös megegyezés a cél, hisz így a bírósági eljárás elkerülhető és az ingatlanok eladhatóak lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.