Közélet

Orbán Viktor: "A korrupció csak 'fedősztori', a gyermekvédelmi törvényt támadják valójában"

Orbán Viktor: "A korrupció csak 'fedősztori', a gyermekvédelmi törvényt támadják valójában"

2021. július 23., péntek
Orbán Viktor: "A korrupció csak 'fedősztori', a gyermekvédelmi törvényt támadják valójában"

Ma reggel menetrendszerűen interjút adott a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szót ejtett a népszavazási kezdeményezésről, az EU-s pénzek csúszásáról és a koronavírus-világjárvány is téma volt a beszélgetés során.

Brüsszel megtámadta Magyarországot

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség a népszavazásra, ha már a nemzeti konzultációban is bekerült a gyermekvédelmi törvény azt felelte a kormányfő, hogy „Brüsszel megtámadta Magyarországot”. Az Európai Bizottság egy 54 oldalas anyagot juttatott el a magyar kormánynak ezen a héten (például a jogállamisági jelentést és további anyagokat, kötelezettségszegési eljárás anyagát), amelyben a magyar gyermekvédelmi törvény módosítására kérik a döntéshozókat.

Orbán Viktor szerint nagyon nehéz hónapok következnek és szükségük van az emberek támogatására: ezért van szükség a népszavazásra. Úgy véli, hogy egyértelműen hatalmi visszaélésnek lehet tekinteni az Európai Bizottság lépéseit.

Nyilvánvalóan hatalmi visszaélésről és pénzügyi zsarolásról van szó.

- fogalmazott. A bizottság most minden létező módon próbál nyomást gyakorolni hazánkra, a miniszterelnök érvelése szerint például ezért is késleltetik a nekünk járó összeget a helyreállítási alapból.

Az EU-s pénz jár Magyarországnak is

Már a célvonalban jártak a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között a helyreállítási alap kapcsán, amikor közbeszólt a gyermekvédelmi törvény. A magyar helyreállítási program egyik fő célkitűzése a gyorsaság, amely késedelmet fog szenvedni. Ugyanis Brüsszelben két hónap halasztást kértek a tárgyalások lebonyolítására.

A kormány úgy döntött, hogy a gazdaságvédelmi alapon belül létrehozzuk a magyar helyreállítási alapot, ugyanazokat a programokat meg fogjuk indítani, amelyek a helyreállítási tervben benne vannak és ha jön Brüsszelből pénz, ha nem, ezeket ki fogjuk fizetni.

- jelentette ki Orbán. Véleménye szerint előfordulhat, hogy egy elhúzódó ideológiai harc vette most kezdetét. Azt is elmondta, hogy a helyreállítási alap kapcsán a korrupciót is sokszor megemlítik, de abból is látszik, hogy az csak egy "fedősztori" a gyermekvédelmi törvény támadásának leplezésére, hogy már majdnem megegyeztek a bizottsággal az elfogadása előtt a pénzekről.

Magyarországon is lesz negyedik hullám

Mivel hazánkban nagyon magas az átoltottsági ráta, ezért a társadalom széles köre biztonságban van a vírustól - a lakosság mintegy 56 százaléka vette már fel valamelyik típusú vakcinát. Kiemelte, hogy Nyugat-Európa számos országában már elkezdődött a negyedik hullám, amit a delta variáns rohamos terjedése okozott.

 A járványt be fogják hozni Magyarországra, a delta variáns itt van közöttünk.

Továbbra sem győzik hangsúlyozni az oltakozás fontosságát, hiszen csak az általa kialakult védettséggel tudjuk megelőzni, hogy túlságosan elharapódzon a következő járványhullám. Emlékeztetett arra a ma hajnali hírre, hogy Izraelben csak nagyon alacsony a friss kutatás szerint a Pfizerrel oltottaknál a fertőzéstől való védettségi szint, de közben a súlyos megbetegedésektől azért még mindig szinte teljesen megvéd az az oltás.

Megállapodtak a kis- és középvállalkozásokkal is az oltásszervezésről

Újdonságként bejelentette, hogy eddig csak a nagyvállalatokkal volt az operatív törzsnek együttműködése, hogy a cégek helyszínén megszervezzék az oltást a munkavállalóknak, de most ezt kiterjesztik a kis- és középvállalkozásokra is.

A kormányfő azt is elmondta, hogy nagy dilemma volt, hogy szabad-e kötelezővé tenni az egészségügyi ágazatban az oltást, de Kásler Miklós „meggyőző adatokat mutatott be”ezzel kapcsolatban, és egyébként is vannak az ágazatban kötelező oltások is.

A többi ágazatra a kötelező oltás kiterjesztésének kérdése nem került most szóba az interjúban. Tegnap a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt jelezte, hogy a vendéglátásra, illetve akár az oktatási ágazatra is lehet, hogy kiterjesztik majd a kötelező oltás kérdését és a kormány ezt a témát mindenképpen meg fogja vizsgálni. A kormányinfón elhangzottakról itt olvashatja tegnapi összefoglalónkat:

https://szegedma.hu/2021/07/gulyas-gergely-brusszel-egyertelmuen-megtamadta-magyarorszagot

Portfolio

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.