Közélet

Pedagógushallgatók segítségét kérik a tanárok

Pedagógushallgatók segítségét kérik a tanárok

2020. november 19., csütörtök
Pedagógushallgatók segítségét kérik a tanárok

Nem csak a középiskolai tanároknak lesz lehetőségük otthonról tanítani a következő hetekben. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentése szerint az alsóbb évfolyamokon tanítók közül is digitálisan oktathatnak azok, akiknek krónikus betegségük van, és emiatt nem vállalják a jelenléti munkát. További feltétel, hogy legyen meg a szükséges digitális háttér és az adott időszakban biztosítsák a gyerekek felügyeletét az iskolában.

– Értelemszerűen nincs nyilvántartásunk a pedagógusok krónikus betegségeiről, de a korosztályos statisztikák alapján többezres nagyságrendről van szó – közölte a lap kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A digitális átállásra jogosító betegségek körét a szaktárca által 2020 nyarán kiadott Covid–19-kézikönyv határozza meg, idetartoznak például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatos betegségek.

– Az intézkedés korosztálytól független, elsősorban azért, mert életkoralapú intézkedések a nemzetközi gyakorlatban jellemzően a 65 év feletti korosztályra születnek, a köznevelésben azonban elenyésző a 65 éves kor felett még dolgozók száma – tette hozzá az Emmi, kiemelve: a pedagógusok heti rendszerességű teszteléséről kormányrendelet születik majd, jelenleg a logisztikai előkészítés van folyamatban.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek: egyelőre nincsenek becsléseik arról, hogy hány pedagógust érinthet a napi iskolába járás alóli felmentés.

– Azt javasolnám az intézményeknek, hogy végezzenek helyi felmérést, és beszéljék meg a pedagógusaikkal, hogy ha valaki érintett, akkor szeretne-e élni a könnyítéssel – fogalmazott, hangsúlyozva: ha sok kollégát érint a lépés, akkor az problémát jelenthet a feladatellátásban, hiszen például egy alsó tagozatos osztályhoz mindenképp kell felügyelet a tanteremben, miközben a tanáruk otthonról online órát tart.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint a karanténban lévők nagy száma miatt sok iskolában már most is túlterheltek a nevelők – van, ahol a takarítót is bevonták a gyermekfelügyeletbe –, de az vitán felüli, hogy az emberéleteknél még az iskolák működőképességének fenntartása sem lehet előbbre való.

Felidézte: a krónikus beteg pedagógusok tantermi oktatás alól való mentesítését már többször is követelte a PSZ, ám szerintük az oktatási tárca korábban éppen azzal az indokkal utasította el az ötletet, hogy nagyon sok intézmény működésképtelenné válna, ha minden érintett élne a lehetőséggel.

Az érdekvédő szerint ahogy az orvostanhallgatók jelenleg részt vesznek a betegellátásban, a pedagógusképzésben is el lehetne képzelni hasonlót: az utolsó éves hallgatók besegíthetnének az oktatásba, a diákok felügyeletébe. Ez akár tanulmányi kreditpontot is érhetne, beszámítana a szakmai gyakorlatba, és lehetővé tenné, hogy a beteg és idős tanárok közül többen taníthassanak otthonról. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a kormány adjon egyértelmű utasítást, kik tartoznak a kedvezményezettek körébe.Vannak olyan kollégák, akik nem tartoznak a kedvezményezettek körébe – például onkológiai kezelés után –, rájuk is érdemes lenne kiterjeszteni a lehetőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.