Közélet

Több milliárdos állami támogatásból egyedülálló eszközparkkal bővült az SZTE

Több milliárdos állami támogatásból egyedülálló eszközparkkal bővült az SZTE

2020. június 25., csütörtök
Több milliárdos állami támogatásból egyedülálló eszközparkkal bővült az SZTE

Mint ismeretes, a Szegedi Tudományegyetem egyoldalúan felmondta a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra kötött szolgáltatási szerződését az Affidea Magyarország Kft.-vel. Az SZTE álláspontja szerint alapvetően az ellátási szemlélet változott meg a radiológiai és a nukleáris képalkotó ellátás saját hatáskörbe való visszaszervezésével.

A Szegedi Tudományegyetem még 2004-ben bízta meg szokatlanul hosszú időre, 25 éves időtartamra az Affidea Magyarország Kft.-t a radiológiai szolgáltatások biztosításával. A szerződést a felek egy nappal Magyarország európai uniós csatlakozása előtt írták alá, amivel hosszú időre valósággal gúzsba kötötték az egyetemet.

Elmaradt eszközcserék

Az egyetem szerint, hogy a cég for-profit alapon dolgozott, vagyis azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb pénzt kivegye az ellátásból. Elmaradtak azok az eszközcserék, amelyek révén a gyógyítás a legkorszerűbb szakmai és egészségügyi követelményeket kielégíthette volna. Ezzel szemben az egyetem a gyógyító tevékenységből, valamint a tudományos és kutatási együttműködésekből származó bevételeiből, illetve nyereségéből folyamatosan fejleszteni fogja mind a betegellátást, mind az oktatási és kutatási tevékenységét. Az SZTE álláspontja szerint az Affidea a szerződésben vállalt fejlesztéseket nem végezte el, így a betegellátást korántsem a legkorszerűbb eszközpark szolgálta, így a diagnózisok felállítása is nehézkesebb volt egyes eszközök gyengébb képminősége miatt. Ez egy olyan kiemelt orvosegyetemnél, mint a Szegedi Tudományegyetem, nem volt elfogadható – írták megkeresésünkre.

Kitértek arra is, hogy logisztikai, betegirányítási szempontból olyan új megoldásokat érvényesítettek az eszközök új helyszíneken történő elhelyezésénél, amelyek sokkal inkább megfelelnek a korszerűbb, biztonságosabb betegellátásnak.

Szót ejtettek arról, hogy a szerződés megtiltotta az egyetem számára radiológiai eszközök beszerzését a gyógyító tevékenységek kiszolgálására, és azok használata az egyetemi oktatás és kutatás számára nehézségbe ütközött. Emiatt az egyetem nem tudott indulni diagnosztikai eszközparkot igénylő kutatási pályázatokon, és nem tudott kiegészítő bevételre szert tenni külföldi betegek radiológiai ellátásából sem. Június elsejétől ezekre is lehetősége van az egyetemnek.

Állami támogatásból korszerű eszközpark

Az universitas hangsúlyozza, hogy a 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően egyértelműen megvalósul az egészségügyben a magán- és közfinanszírozott ellátások elkülönítése. Június elseje óta már nem az Affidea, hanem az egyetem fogadja a betegeket újonnan megépített vagy felújított helyszíneken, Magyarországon egyedülálló, korszerű eszközparkkal.

Kiemelték, hogy a zökkenőmentes átállásnak köszönhetően a szegedi polgárokat semmilyen hátrány nem éri.

– A betegek európai színvonalú és a korábbinál hatékonyabb ellátást, megújult eszközparkot, újonnan kialakított betegellátó helyszíneket és újjászervezett ellátási- és betegirányítási rendszert nyernek a változással. Június 1-től megbízhatóan működik a képalkotó diagnosztikai tevékenység - közölték. Hozzátették, az Affidea kellő együttműködésének hiányában néhány, a gyógyítás és a betegek érdekeit szolgáló változtatási elképzelés bevezetése 1-2 hónap késedelmet fog szenvedni. Ezek a változások ugyanakkor csökkenteni fogják a várakozási időket, mérsékelni, egyszerűsíteni fogják a vizsgálatokkal kapcsolatos adminisztrációs teendőket mind a betegek, mind az SZTE részéről.

Európai szintű radiológia

A közel 5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 8 helyen mintegy 100 új készüléket szerzett be az egyetem, ezzel pedig a radiológiai kapacitás európai színvonalúvá vált.

– A Radiológiai Klinika működésében jelentős átstrukturálás történt, így gyorsabb, hatékonyabb és betegbiztonsági szempontból is jobb ellátásban részesülnek a páciensek. A Semmelweis utcai Újklinika épületében például a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) mellé alakítottunk ki egy Sürgősségi Radiológiai Osztályt. Így a kevesebb szállítási időnek köszönhetően növekszik a betegbiztonság, a várakozási idő pedig jelentősen csökken. Egy új és a korábbinál jóval nagyobb befogadóképességű épületbe kerültek a Nukleáris Medicina Intézet vizsgálatai (SPECT-CT- és egy PET-CT-készülék) és a mammográfiás szűrővizsgálatok – részletezik.

Legmodernebb mellrákszűrés

Megemlítik, hogy a Leányszállásköz 2/A sz. épületben egy Női Diagnosztikai Központot alakítottak ki, ahol az új mammográf berendezések tomoszintézisre is alkalmasak.

A mellrák szűrésére az emlőtomoszintézis a legmodernebb háromdimenziós mammográf röntgen diagnosztikai vizsgálat. Ez a vizsgálat eddig Szegeden nem volt elérhető.

Leegyszerűsödött az előjegyzés

Kitértek arra is, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátó egységeiből a képalkotó diagnosztikus vizsgálatra szóló előjegyzések rendszerét a korábbiakhoz képest jelentősen leegyszerűsítették.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a hamarosan induló új betegirányítási rendszerben nincs szükség a páciens személyes megjelenésére az időpontok foglalásához, ezáltal is csökken a fertőzés veszélye.

Az új rendszerben az egyetem klinikáin dolgozó kezelőorvosok az elektronikus rendszeren igényelnek új időpontot a beteg számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.