Közélet

Évente nyolcmillió forintot költ az SZKHT a rakpartot teleszemetelő fiatalokra

Évente nyolcmillió forintot költ az SZKHT a rakpartot teleszemetelő fiatalokra

2020. május 27., szerda
Évente nyolcmillió forintot költ az SZKHT a rakpartot teleszemetelő fiatalokra

Az elmúlt két hétvégén egyaránt nagy szemetet hagytak maguk után a szesztől bódult fiatalok a Huszár Mátyás rakparton. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a társaságnak éves szinten közel nyolcmillió forint többletkiadást jelent a belváros és kiváltképp a rakpart tisztán tartása.

– A rakpartot használó emberek közül nem mindenki tartja be azt az íratlan szabályt, hogy „amit oda vittél magaddal azt hozd is el”, legalább a hulladékgyűjtő edényig – kezdte Dr. Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a megfelelő környezeti kultúrával rendelkező rakparthasználók elviszik a hulladékukat a legközelebbi kihelyezett szeméttárolóig. A szemetet maguk után hagyókat azonban csak szankcionálni lehet, amire az SZKHT-nak nincs hatósági jogköre. – Az illegális szemetelőkkel szemben a közterület-felügyeletnek és a rendőrségnek van lehetősége fellépni mint hatóságnak – fogalmazott.

Bírságol a rendőrség

Mint arról beszámoltunk, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Szeged közterületein a rendőrök május 1-je és május 18-a között több mint 2700 esetben intézkedtek. Ezen belül több mint 160 esetben éltek figyelmeztetéssel és csaknem 130 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, ebből 26 alkalommal köztisztasági szabálysértés miatt.

Koltainé Farkas Gabriella megemlítette, nemcsak a belvárosban, hanem a város egyéb frekventált helyein is takarítanak az SZKHT munkatársai pénteken és hétfőn. A belvárosban és a rakparton szombat és vasárnap reggel 5-5 munkavállaló dolgozik kora tavasztól késő őszig minden hétvégén.

Nyolcmilliós többletkiadást jelent a belváros takarítása

– Csak a belváros területén végzett többlettakarítás költsége éves szinten közel nyolcmillió forint. A legkritikusabb helyszínek: a rakpart lépcsői, a Széchenyi tér padjai, a Kárász utca a gyorsétteremnél és a Dugonics tér – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Hozzátette, az összegyűjtött hulladék elszállítása és deponálása jelentős többletköltséget jelent. – Minden hétvégi napon van a belvárosban csikkedény-ürítés is. Az út Tisza felőli részén lévő lépcsőt az ATIVIZIG takarítja heti szinten, de ehhez is a Környezetgazdálkodás biztosítja a zsákot és az elszállítást – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

A járvány miatt népszerűbb lett a rakpart, ezért több a szemét is

Koltainé kitért arra, hogy a járvány miatti korlátozó intézkedések következtében a klasszikus szórakozóhelyek zárva tartanak, ezért a kikapcsolódni, szórakozni vágyó fiatalok nagy része a rakpartot veszi igénybe.

Kiemelte, a péntek és a szombat esték az elmúlt évekhez mérten nagyobb környezeti terhelést jelentenek.

– A jelenleg kint lévő edények ezt a nagymértékű hulladéknövekedést elbírják. Az edények ürítését végző kollégák folyamatosan figyelik és beszámolnak az edények telítettségének növekedéséről, de elmondásuk szerint a kihelyezett edények kevesebb mint egynegyede van tele, tőlük 50–100 méterre volt másik edény, amibe még fért szemét – számolt be.

Hiába van elég kuka, ha nem használják

Koltainé elmondta, a rakpart lépcsős részén tizenkét lejáró van, mindegyik alatt több szemetesedénnyel, ezenfelül a Roosevelt téri résznél hét darab szemetes van, plusz a nem lépcsős részen a Korányi fasor lejáróival szemben is van négy pár dupla szemetes. Hangsúlyozta, csak a rakparti parkolók kárára lehetne kihelyezni további edényeket, de azok útban lennének, továbbá az ürítésük is nehézkes lenne a parkoló autók között. – Akik a lépcsőnél esznek-isznak, majd dolguk végeztével felállnak és elmennek, nem foglalkoznak vele, hogy mennyi kuka van és azok hol vannak. A lépcsőn szotyizó és dohányzó emberek sajnos nem szedik fel maguk után a csikket és a szemetet. További edények kihelyezése már a járdán történő biztonságos közlekedést veszélyeztetné. A partfalnál és a Korányi fasoron kihelyezett gyűjtőedényeknél van lehetőség a szeméttől szabályosan megszabadulni – hívta fel a figyelmet.

Sokszor azt hiszik tele van a kuka, de valójában üres

Hozzátette, a társaság munkatársai sokszor tapasztalják, hogy nagyobb méretű PET-palackok vagy pizzásdobozok beszorulnak a nyílásba és ez az edény telítődésnek hamis illúzióját kelti, miközben az még szinte üres. Tapasztalata szerint ilyenkor jobb esetben a kuka mellé pakolják a már odáig elvitt szemetet, amit az SZKHT munkatársai minden ürítés alkalmával feltakarítanak. Ezeket az edényeket minden szombat és vasárnap járatterv szerint reggel 7 és 8 óra között ürítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.