Közélet

Lefújták fekete festékkel a Marx-domborművet

Lefújták fekete festékkel a Marx-domborművet

2020. január 13., hétfő
Lefújták fekete festékkel a Marx-domborművet

Valaki megpróbálta végképp eltörölni a múltat.

A Mars tér a rendszerváltás előtt Karl Marx német filozófus nevét viselte. A Kommunista kiáltvány szerzőjének emlékét egy dombormű is őrzi a tér egyik házának oldalában. Pár évvel ezelőtt valaki vastag betűkkel felírta az alkotás alá, hogy „Elég volt!!”, úgy tűnik azonban, hogy mégsem volt elég – már ami a rongálást illeti –, ugyanis a napokban valaki fekete festékkel is lefújta a marxizmus atyjának fejét.

Sarló és kalapács Szegeden

Szegeden egyébként több helyen is találkozhatunk a kommunizmus hagyatékával: az egyik Rókusi körúti tízemeletes panelház oldalában például évtizedek óta ott figyel egy sarló és kalapács. Emellett pedig több olyan utcanévtábla is van a mai napig, amely egykor a kommunista diktatúrához szorosan fűződő személyek nevét viselték, majd aztán a városvezetés minimális változtatást – olykor egy-egy betűt, vagy éppen semmit – eszközölt rajta. Így találkozhatunk Tápén Dobi Istvánról Dobó Istvánra keresztelt utcával, vagy éppen Zsukovról Zsukovra átnevezett térrel.

(Fotó: Kovács Ferenc)

Ez a Zsukov, nem az a Zsukov

Ez utóbbi esete igazán érdekes, hiszen a tér eredetileg Zsukov marsallról kapta a nevét. De mivel a 2013 januárjában életbe lépett helyi önkormányzatokról szóló törvény szó szerint tartalmazza, hogy közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, továbbá olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal, kénytelenek voltak azt megváltoztatni. Így ma már a tér Gennagyij Zsukov professzor nevét viseli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.