Közélet

A karácsony üzenete sokkal több egy ünnepnél

A karácsony üzenete sokkal több egy ünnepnél

2019. december 24., kedd
A karácsony üzenete sokkal több egy ünnepnél

A szeretet és a béke ünnepe karácsony, amikor mindenkinek lehetősége van félretenni a napi gondjait. Kiss-Rigó László Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke úgy véli, hogy már az is jó, ha egy rövid időre kilépnek az emberek mókuskerékből, de érdemes lenne karácsony igazi üzenetét magunkban hordozni minden évben.

- Itt van karácsony, a szeretet ünnepe, a világ tele van békétlenséggel. Hordozhatja magában az ünnep, hogy egy rövid időre a szeretet játssza a főszerepet az életünkben?

- Ez a józanságra és a józan életvitelre vonatkozó kérdés. Ha a karácsonyt úgy nézzük, mint egy évente visszatérő olyan napot, amely önmagában és jelképrendszereivel sugározza, tölti a levegőt lágy érzelmekkel, hangulattal, akkor a józan ember ki tudja használni, hogy kicsit megnyugodjon, megálljon a mókuskerékben. De karácsony üzenete ennél sokkal több azok számára, akit érdekel a lényege. Akik nem a lényeget látják, azok nem biztos, hogy tudják, hogy mit ünneplünk, csak ünnepelnek. Ez is egy jó dolog arra, hogy kijózanodjon az ember a mindennapos hajtásból.

- És mi az igazi üzenete karácsonynak?

- Az igazi üzenet nyilván az, hogy Isten emberré lett, nem üzenget nekünk, hanem közénk jött, sorsunkat vállalta, teljes közösséget, azonosságot és szolidaritást vállalt velünk, kivétel nélkül minden emberrel és megmutatta, hogyan lehet értelmesen és céltudatosan élni. Alapvető következménye van mindennek, hogyha mindenkinek a testvére lett, akkor mi egymásnak is elsősorban ezért vagyunk testvérei, nem pedig azért, mert valamilyen misztifikált, filantróp humanista elképzelésünk van a társadalomról. Isten emberré lett, és mindannyiunk testvére lett és nekünk is egy kicsit így kellene viselkednünk egymással.

- Ha az idei év történéseit nézzük, akkor ez az üzenet nagyon kevés emberben realizálódott.

- Éppen az az örömhír karácsony üzenetében, hogy mindig lehet értelmesen, boldogan élni, csak szándék kérdése. Hogy józan észből mennyi volt a társadalomban jelen az elmúlt esztendőben, erről nem nekem kellene elsősorban véleményt mondanom. Úgy érzem, hogy nagyon sok, a társadalom tűrésküszöbét messze túllépő hiánya volt a józanságnak. Hogy a társadalom ezt hogy tudja feldolgozni, azt majd meglátjuk. Ennek nem sok köze van karácsonyhoz, mert ha köze lenne, akkor nem így történt volna.

- El tudja képzelni, hogy a karácsony üzenetét és hangulatát hosszabb ideig magukban hordozzák az emberek és egy kicsivel békésebb időszak jön?

- Azok számára, akik számára karácsony csak egy évente visszatérő néhány napos ünnep, amikor egy kicsit békében tudunk egymással élni, jobban odafigyelünk a családunkra, jobban odafigyelünk szolidáris, karitatív szempontokra, azoknak ez csak néhány nap. Ezek nagyon jó dolgok, ezeknek örüljünk. A keresztény hívő embernek ez egy állandó kötelezettség. Valakit nem csak a születésnapján kell komolyan venni, hanem máskor is.

- Ha már a békétlenség szóba került, az idei évben nagyon sok támadás érte az egyházmenyét és személy Önt is. Hogy viselte ezeket?

- Amivel az egyházmenyét támadták, vagy provokálták, arra én büszke vagyok. Ez sokat segít abban, hogy még hatékonyabban tudjuk a küldetésünket teljesíteni. Ez a negatív kritika, ami legtöbbször nem kritika volt, hanem tudatos provokáció volt, arra sarkalt bennünket, hogy próbáljunk még hitelesebben megfelelni a küldetésünknek.

- Milyen küldetése lesz az egyházmegyének a következő évben?

- Valójában az egyháznak, egy egyházmegyének van egy határozott küldetése a mindennapokban, a társadalomban, nem csak a saját közösségének befelé. A létünk lényege, hogy a társadalom egészét kell segítsük, támogassuk a saját küldetésünk szempontjai szerint. Az egyházmegye a saját intézményeiben, saját tagjai számára, de az egész társadalom számára nagyon sok mindent tesz. Ezt minden évben teszi. A lehetőségek igen kiemeltek mostanában, mert nagyon sok segítséget kapunk, hogy segíteni tudjunk. Több mint négyezer állami gondozott gyermekről gondoskodunk, köznevelési intézményeinkben több mint tízezer diákunk van, a felsőoktatásban négy karon oktatunk, a szociális intézményekben végzünk közszolgálatot. Ezt azért tudjuk tenni a saját személyi hozzáadott erőn kívül, mert anyagilag lehetővé teszi a jelenlegi kormány számunkra, hogy segítsük a társadalmat. Ilyen értelemben van feladat bőven és soha nem mondunk nemet, ha valamire kérnek bennünket és lehetőségünk van azt a szolgálatot elvégezni.

- Kerek évfordulót ünnepel az egyházmegye 2020-ban. Hogyan készülnek az ünnepre?

- Sajátos lesz az év számunkra, emennyiben az évfordulók szimbolikusan jelenthetnek valamit, márpedig jelentenek. A mi esetünkben a 2020 az a fennállásunk 990. évfordulóját jelenti, és 90 éves évfordulója lesz a szegedi jelenlétünknek, 1930 óta Szeged az egyházmegye központja. Székesegyházunk, a Dóm tér komplexumának avatásának kerek évfordulóját ünnepeljük és ez arra is int bennünket, hogy egy kicsit előre tekintsünk a 1000 éves és 100 éves jubileumra, azaz 2030-ra. Ez lehetőséget arra, hogy átgondoljuk a küldetésünket, identitásunkban megerősödjünk a gyökereinkből táplálkozva, hogy még inkább hatékonyan tudjuk teljesíteni feladatainkat. Nem egyszerűen fizikai építkezéssel, infrastrukturális fejlesztésekkel, hanem a közösségünk megújulásával, küldetésének megerősítésével, társadalmi szolgálatának hatékonyabbá tételével készülünk 2030-ra.

-Milyen programokkal készülnek az előttünk álló évben?

- Minden program csak előkészítő jellegű, mert a 10 év múlva esedékes jubileumra készülünk, de megünnepeljük a kerek évfordulót is. Szeptember 24-én megünnepeljük az épületek avatásának évfordulóját, illetve Szent Gellért ünnepét. Megemlékezünk Trianon 100 éves évfordulójáról is, sajátos módon, mint egyházmegye is érintve vagyunk. Az eredeti egyházmegye ma három országban található, Temesvár, Nagybecskerek és Szeged központtal három egyházmegye jött létre Trianoni diktátum után az eredeti területen. De ez nem arra int bennünket, hogy búslakodjunk, vagy panaszkodjunk, nosztalgiában éljünk. Ez lehetőség az összefogásra, a szolidaritás kifejezésére ad erőt. Budapesten rendezik jövőre az Eukarisztikus Kongresszust, aminek a szervezése nem a mi egyházmegyénkhez tartozik, de besegítünk a rendezésbe és ez lehetőséget ad az egész magyar egyház megujjlására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.