Közélet

Háború Európáért – Konferencia a migrációról

Háború Európáért – Konferencia a migrációról

2019. május 12., vasárnap
Háború Európáért – Konferencia a migrációról

Háború Európáért – Konferencia a migrációról címmel a téma szakértőit hívta meg a Szegedma szervezésében szombaton a Gál Ferenc Főiskolán. A rendezvényen számos szakértőtől hallhattak bennfentes információt az érdeklődők – mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője, aki a konferenciát moderálta.

A Szegedma szervezésében a Gál Ferenc Főiskolán tartották a Háború Európáért – Konferencia a migrációról című rendezvényt szombaton.

Az esemény kezdete előtt Georg Spöttle úgy fogalmazott, az eseményen bennfentes információkról is hallhatnak az érdeklődők.

A konferenciát Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök nyitotta meg. "Tisztáznunk kell valamit: egy dolog a keresztény kultúra, gyökerek és identitás és más dolog a személyi hit. A keresztény hit alakított, épített, ami adottságként adva van, nem lehet kikerülni. Európa az keresztény ilyen értelemben. Meg lehet tagadni, de az egy pusztítás, elveszti az identitását, megsemmisül" – fogalmazott a megyéspüspök. https://youtu.be/jPriGzjrWfo Ezt követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a határon túli politikai szervezetek helyzetéről szóló előadásában elmondta,

"az embernek az a dolga, hogy önmagát és a saját közösségi érdekeit nem feladva arra törekedjen, hogy a számára fontos prioritások mások számára is érthetőek legyenek, és így szövetségre tudjanak lépni. Csak így tudunk érdeket érvényesíteni."

"Talán ideje feltenni azt a kérdést, hogy hogyan jutott el Európa idáig? Ezzel lehet a mai napon foglalkozni" – vetette fel Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája. "Ha Európáról gondolkodunk, akkor azt sem árt tudnunk, hogy azt már megszoktuk, – mert volt időnk rá – a kontinens a világ vezető kulturális, gazdasági vezetője. Ezért észre sem vesszük, hogy ez már nincs így" – jelentette ki. A publicista szerint Európa minden identitását elveszítette, az EU vezetői pedig elkezdtek istent játszani.

"Ezek közül az első a vallási identitás. Az európai embertől a vallási identitását évszázadok óta elkezdték elrabolni, az egész a felvilágosodással kezdődött, melynek nyomán a materiális javakat próbálták előtérbe helyezni" – fogalmazott.

"A másik ilyen tényező a nemzeti identitás. Ez sokkal furcsább, göröngyösebb utat járt be az európai és a nyugati világban, így aztán az elvétele és megszüntetése is összetettebb, de sajnálattal jelentem be, hogy Nyugat-Európában ez már előrehaladott állapotban van" – magyarázta.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója aktuális helyzetértékelésében felidézte, hogy a nyugat-európai híresztelésekkel szemben nem csupán szír menekültek érkeztek Magyarországra, hanem összesen 103 országból érkezett 400 ezer határsértő.

"Azt mondták, hogy menekültek jönnek. De ez egy foglalt fogalom. Ez azt jelenti, hogy valakit faji, vallási, egyéb hovatartozása okán üldözik. Ezért a legközelebbi biztonságos országban lehet, amíg az üldözése megszűnik" – mondta. "Felmerült, hogy őket integrálni kell, de kérem: őket nem kell integrálni. A menekültek nem fognak itt maradni, elvileg" – jelentette ki Bakondi.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő előadásában hangsúlyozta, a Balkánban nagyon komoly konfliktusokat vár a jövőben. "Minden hatalomnak van egy felmenő és egy lemenő szakasza. "Véget ért a szír háború. Azt mondták, hogy hazamennek. Egy ezrelék ment haza" – ismertette. "Belgiumban, Franciaországban a börtönben lévők 90 százaléka migráns hátterű" – jelentette ki. "Az USA-nak el kellene döntenie, hogy ki az ellensége. Oroszország vagy Kína?" – vetette fel a kérdést. "A Kínaiak közölték, hogy számukra a mai világrend nem elfogadható. Közben az oroszok kapcsán megjegyzik, hogy igényt tartanának Szibériára egy meggyengült Putyin után" – magyarázta. https://youtu.be/oq_XZjEeyKw

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.